Njerëzit e shëndoshë duken dembel në sytë e të tjerëveTanya Berry (Tanya Berry) nga Universiteti i Albertës (Universiteti i Alberta) argumenton se stereotipet rreth njerëzve të plota domosdoshmërisht nevojë për të mësuar, kështu që mbipeshë nuk do të thotë se njerëzit nuk janë të përfshirë në sport, dhe modeli parametrat e trupit nuk është duke folur për të përsosur shëndetësor.

Berry kryer një eksperiment. Grupi shqyrtuan fotografitë e subjekteve që shfaqen në ekran. Pas çdo pjesëmarrës kishte parë fotografitë shkronjat me ngjyrë të shkruar fjalë për një mënyrë jetese i ulur, të tilla si "dembel". Pjesëmarrës për të përmendur ngjyra e fjalës. Berry ka thënë se kur testuar hollë imazhit homebody parë, ai shpejt i dha një përgjigje në lidhje me font ngjyra.

Kur fotografia shfaq në ekran gënjyer pjesëmarrës të plotë njerëzor menjëherë i dha përgjigje. Studiues arriti në përfundimin se në ngadalësimin e reagimit për shkak të faktit se subjekti është përfshirë menduarit stereotip, sepse ai filloi të mendoj për ngjyrën e fjalës, por një dembel trashë.

Berry beson se kërkimi është i rëndësishëm sepse stereotipet kanë një ndikim të madh në sjelljen e njerëzve. Ajo beson se rritja e ndërgjegjësimit do të ndihmojë të hequr qafe të menduarit banalitetin. Për shembull, në qoftë se ne e dimë për stereotipin ekzistues në mendjet tona plot njerëz, ne do t'i nënshtrohet ndikimit më pak negativ në ana e tij.


Lajme përgatitur nga Anna David.