Efektet anësore të terapisë rrezatuese


 • Efektet anësore të terapisë rrezatuese në të rriturit
 • Efektet e rrezatim në fëmijëri

 • Efektet anësore të terapisë rrezatuese në të rriturit

  Terapi Rrezatimi i referohet trajtimeve lokale sepse efektet anësore të rrezatimit ndodhin zakonisht në ekspozim rrezatimi.

  Dëmi herët rrezatimi mund të zhvillohet brenda disa ditë ose javë të terapisë dhe mund të zgjasë për disa javë pas përfundimit të tij.

  Rrezatimi mund të shkaktojë skuqje, pigmentim dhe acarim të lëkurës në të ekspozimit të rrezatimit. Në mënyrë tipike, reagimet shumica e lëkurës zhvillohet pas përfundimit të trajtimit, por nganjëherë lëkurës është një ngjyrë të errët në krahasim me lëkurë normale.

  Në pacientët që marrin radioterapi për kokë dhe qafë mund naholoshuvatysya skuqje dhe acarim të gojës, gojë e thatë, vështirësi gëlltitjes, ndryshim në shije, të përzier.

  Më pak të kesh dhimbje veshit dhe ënjtje. Rrezatim kokës e shoqëruar me humbjen e flokëve të përkohshme.

  Rrezatim i pelvisit shpesh të përzier, të vjella, çrregullime stol, humbje oreksi. Në disa raste, vërehet simptomat e acarim të mukozën e fshikëzës, e cila është manifestuar siklet dhe urinim i shpeshtë.

  Ju duhet të dini se terapi rrezatimi mund të dëmtojë fetusin, ajo është e rekomanduar për të shmangur shtatzëninë gjatë rrezatim të pelvisit.


  Përveç kësaj, terapi rrezatimi mund të shkaktojnë ndërprerjen e menstruacioneve, si dhe kruarje, djegie dhe thatësi në vaginë.

  Rrezatim në meshkujt mund të çojë në uljen e numrit të spermatozoideve dhe për të zvogëluar aftësinë e fekondimit.

  Terapia me rrezatim në zonën e gjoksit mund të shkaktojë vështirësi apo dhimbje kur gëlltitjes, kollitjes dhe gulçim. Rrezatim i gjirit ose fushës mund të shoqërohet me skuqje dhe pigmentim të lëkurës, dhimbje dhe ënjtje të indeve.

  Rrezatim i stomak ose organeve të tjera të barkut shpesh çon në të përzier, të vjella, fron të lirshme.

  Në raste të rralla, ekspozimi mund të ndikojë në formimin e gjakut, duke çuar në një reduktim të numrit të qelizave të bardha të gjakut apo trombocitet.

  Kjo zakonisht ndodh kur përdorimin e kombinuar të rrezatimi dhe kimioterapia.

  Terapi Rrezatimi shpesh shkakton lodhje, të cilat mund të rritur gjatë ekspozimit. Është e rëndësishme të dini se ekspozimi mund të shoqërohet me çrregullime emocionale si depresioni, ankthi, nervozizëm, ndjenjat e vetmisë dhe dëshpërimit.

  Këto efekte janë të përkohshme dhe të kalojë më vete, por në disa raste ju mund të kenë nevojë për ndihmë mjekësore ose psikologjike.


  Efektet e rrezatim në fëmijëri

  Terapi Rrezatimi është një komponent i rëndësishëm i trajtimit të tumoreve malinje tek fëmijët. Specifikat e trupit të fëmijës dhe zhvillimin e tumorit të përcaktojë numrin e tiparet e radioterapi dhe të reaksioneve negative dhe komplikime.

  Rrezatimi si një metodë e pavarur është përdorur rrallë në fëmijët. Në mënyrë tipike, rrezatimi përdoret në rastet e mëposhtme:

 • rrezatim paraoperative të tkurret madhësinë e tumorit
 • Rrezatim postoperative për qëllim shkatërrimin e qelizave të tumorit pas operacionit ose jo të plotë (jo-radikal) heqjen e tumorit
 • kombinuar radioterapi me kimioterapi ose kirurgji
 • Numri i madh i tumoreve malinje te fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj rrezatimit.

  Këto përfshijnë sëmundje si nefroblastoma (tumor Vilmsa), neuroblastomen, limfoma jo-Hodgkin (limfoma), rabdomiosarkoma, sarcoma Ewing, sëmundja Hodgkin (limforanulematoz).

  Megjithatë, ndjeshmëria e të njëjtave tumoreve në pacientët të ndryshme për radioterapi ndryshon. Kjo varet nga natyra e rritjes së tumorit, madhësinë e saj, kohëzgjatjen e ekzistencës, comorbidities dhe faktorë të tjerë.

  Radioterapia në fëmijë të vegjël është e vështirë për shkak të pacientit nevoja të pronës gjatë rrezatim. Rrezatim në raste të tilla është bërë gjatë gjumit, dy natyrore dhe të shkaktuara nga përdorimi i mjeteve të posaçme.

  Duke pasur parasysh ndjeshmërinë e lartë e fëmijëve, sidomos fëmijët e vegjël të rrezatimit, një sasi të madhe të indeve të rrezatuar, peshën e fëmijës, ju mund të presin shfaqjen e efekteve anësore.

  Terapi Rrezatimi është e shoqëruar shpesh me nauze dhe vjellje (gjatë rrezatim të barkut dhe fusha të tjera), si një manifestim i reagimit rrezatimi.

  Efektet negative të rrezatim lokal mund të jetë humbje e flokëve, lezionet e mukozën e gojës (stomatit), çrregullime të zorrëve si stol të lirshme, sidomos në fëmijët e vegjël.

  Shpesh ka efekte të tjera anësore të një natyre të përgjithshme (humbja e oreksit, shqetësim gjumë) dhe përkeqësimit të gjakut (reduktimin e numrit të qelizave të bardha të gjakut dhe qelizat e kuqe të gjakut).

  Me arritjen e doza të mëdha të përgjithshme janë shprehur reagimet e mundshme të lëkurës lokale (skuqje, lagështi, kruajtje, dhimbje).

  I komplikimet e vonuara të radioterapi duhet theksuar atrofi të lëkurës, indet nënlëkurore dhe të indeve të buta, enët limfatike zapustevanie zhvillimin e edemë, ngadalësuar të rritjes dhe kockave gjë e shëmtuar, shkurtimin e asimetri të rrezatuar gjymtyrë e disa pjesë të trupit, osteoporozën (hedh lëng i kockave) dhe fraktura patologjike.

  Ajo është gjithashtu e mundur paraqitja e dhëmbëza në mushkëri, lezionet e muskujve të zemrës, cataracts dhe pasoja të tjera të rënda të radioterapi pas disa viteve (2-10 vjet ose më shumë) është për të zhvilluar një keqdashje të dytë.

  Informacion nga "terapisë nenin Rrezatimi e kancerit. Efektet e terapisë rrezatuese "