Profilaksia rutinë e tetanusit


 • Llojet e vaksinave kundër tetanosit
 • Si vaksinat paraqitura
 • Kundërindikimet për vaksinim
 • Reagimet negative ndaj vaksinës dhe ndërlikimet e saj

 • Sot vaksinuar kundër tetanosit është i detyrueshëm për të gjithë. Për të parandaluar këtë sëmundje, është e nevojshme që trupi ishte i gatshëm të takohet me toksina tetanosi shkopinj. Kjo kërkon që trupi periodikisht mori toksoid sigurt e tetanusit. Më shpesh ajo është futur në vaksinën e ndërlikuar, prandaj, paralajmëroi menjëherë disa sëmundjeve.


  Llojet e vaksinave kundër tetanosit

  Tani për parandalimin e tetanozit në Rusi dhe vendet e tjera të CIS përdorur:

 • DTP (shkurtim ndërkombëtar - DTP) - vaksinë e kombinuar kundër difterisë, tetanozit dhe pertusis.
 • ADS (DT) - vaksinë kundër difteria dhe tetanozit përdorura në prani të contraindications caktuara te vaksinave DTP, përfshirë bardhë lëvizur.
 • ADS-M (DT ose Td) - vaksina për difterisë dhe tetanusit në fëmijët më të vjetër se 6 vjet dhe të rriturit me komponentin e ulët difterisë.
 • AU (T) - monovaccines për parandalimin e tetanozit.
 • Pastaj, në thelb, ajo shkon në vaksinën DTP, e cila është "shtylla kurrizore" e vaksinimit kundër tetanozit, difterisë dhe pertusis dhe. Të gjitha vaksinat komponentët e DTP janë në gjendje të gjenerojnë të imunitetit në pothuajse 100% të vaksinuar.


  Vaksinat kundër difterisë dhe tetanusit, në fund të kursit primar të vaksinimit, formulari imunitet të rreth 10 vjet, i cili shpjegon nevojën për ri-vaksinimi (ri-vaksinimit) në fund të kësaj periudhe.


  Si vaksinat paraqitura

  Të gjitha vaksinat kundër difterisë, tetanusit dhe pertussis administruar intramuskulare si administrata e nënlëkurës formuar qëndrueshme, biodegradable për muaj nganjëherë shqetësuese vulat baby. Përveç kësaj, injeksion nënlëkurës i vaksinës DTP mund të rrisë rrezikun dhe kohëzgjatjen e reagimeve negative që nga vaksina shkrin ngadalë.

  Fëmijët deri në 3 vjet rekomanduara faqe injeksion i çdo vaksinë është një sipërfaqe front-lateral i femurit në të tretën e saj të mesëm.

  Në fëmijët më të vjetër se 3 vjet dhe vaksinave të rritur duhet të hyjë në muskul trekëndësh të supe (performanca muskuloz në supet, në të tretën e sipërme, është shtënë nga ana).

  Futja e çdo rajon gluteal Vaksina nuk rekomandohet, sidomos në fëmijët e vegjël për shkak të rrezikut të lartë të dëmtimit të sciatic nervore (dhe, si pasojë të mundshme, për aftësinë e kufizuar) dhe enëve. Të rriturit në mollaqe shqiptuar shtresë nënlëkurës, cila është arsyeja pse ky "intramuskular" Vaksinimi është në thelb një nënlëkurës, që është i pasaktë.

  Skema standarde e vaksinës DTP përbëhet nga 4 vaksinimeve: tre intervale prej 1-2 muajsh, nga mosha 2 ose 3 muaj katërti futur pas 12 muajsh..

  vaksinimi i tretë. Tre të parët janë natyrisht primar vaksinimi, i katërt - për herë të parë (dhe të fundit, në qoftë se pertussis) Rivaksinimi. Hapësira minimale ndërmjet tre vaksinimit të parë është 1 muaj. Midis tre dhe katër, ai është 6 muaj. Kështu, gjithsej, me një skemë minimale interval duket si: 0-1 (2) 2 (4) -12 (6) muaj. Opsionet e mundshme kur në mes të tre vaksinave intervalin e parë e përdorur prej 1,5 muaj. (6 javë).

  Nëse për ndonjë arsye vaksinimit ishte lënë pas dore, shkalla kurrë rifilluar përkundër faktit nuk ka nevojë të dukshme dhe një probabilitet të lartë të reaksioneve të rënda negative.


  Kundërindikimet për vaksinim

  Ka contraindications përgjithshme të vaksinimit, të cilat përfshijnë sëmundje akute infektive, alergji ndaj përbërësve të vaksinës dhe imunitetin e rëndë të ulët. Përveç kësaj, vaksina DTP kundërindikuar përkohësisht ose absolutisht nëse fëmija është një sëmundje progresive të sistemit nervor, dhe nuk ka pasur sekuestrimi në ethe sfond. Në këtë rast, fëmijët vaksinohen vaksinës komponent pertussis pa (FSHZH). Nëse vaksinimet e mëparshme të shkaktojë alergji, ajo nuk mund të përsëritet!

  Të përkohshme dhe relative contraindications diatez (shartim mund të kryhet jashtë acarimin), kohët e fundit u zhvendos ARI (shartim mund të kryhet menjëherë pas shërimit).

  Duke pasur një sfond në kapjet ethe që ndodhi në ARI apo sëmundjeve të tjera (me përjashtim të DTP vaksinës) nuk është një contraindication, por në këtë rast kërkon përgatitje të kujdesshme e fëmijës për vaksinim për të parandaluar reagimet e temperaturës.


  Reagimet negative ndaj vaksinës dhe ndërlikimet e saj

  Vaksinë DTP shpesh shkakton efekte anësore, por në përgjithësi, prania e efekteve anësore të butë - një shenjë të favorshme në mënyrë indirekte tregon për formimin e duhur të sistemit imunitar e imunitetit të fëmijëve dhe efektivitetit zezë e me erë.
  Në përgjithësi, reagimi mund të jetë lokal, që po zhvillohet në vendin e injektimit (këto përfshijnë skuqje, ënjtje dhe dhimbje) dhe të përbashkët: ankth, ethe, vjellje, diarre, humbje e oreksit.

  Efektet më të shpeshta anësore janë ethe, të cilat mund të hiqet lehtësisht duke përdorur ethe-uljen e drogës.

  Në normal, mund të përjetojnë efekte serioze anësore, të cilat përfshijnë:

 • Gjatë pazakontë qarë, kur disa orë pas vaksinimit fëmija fillon të qajë me zë të lartë, duke qarë dhe më shumë si një klithmë. Arsyeja për këtë reagim është dhimbje në vendin e injektimit dhe ndoshta një dhimbje koke.
 • Rritja temperaturën e trupit (e matur në sqetull) më shumë se 39 gradë.
 • Ënjtje i rëndësishëm në vaksinën injeksion që mbulon sipërfaqe prej rreth 8 inç në diametër.
 • Për të shmangur reagimet e tilla mund (dhe duhet) të përdorur antipyretics profilaktike (në përgatitje për vaksinim) që zotërojnë, duke përfshirë analgjezik dhe efekteve anti-inflamator.

  Ndërlikimet kryesore të vaksinimit janë reaksione alergjike që mund të ndodhë në mënyra të ndryshme nga skuqjen e lëkurës deri konfiskimeve dhe Angioedema. Këto komplikime kërkojnë shtrimin në spital të menjëhershëm dhe një contraindication ndaj vaksinimit të mëtejshëm.

  Informacion nga artikullin "Parimet e vaksinimit kundër difterisë, tetanozit, pertussis»