Pas një drekë të përzemërt është hedhur për të fjeturGjumë pasdreke - një pasdite pushimi, një gjumë të shkurtër, e cila është një traditë e gjatë në shumë vende me klimë të nxehtë. Fjala gjumë pasdreke - spanjisht, por është bërë e njohur në mbarë botën. SHBA vendet jo-tropikale, por hulumtuesit amerikanë rekomandojmë qytetarëve të saj për të bërë zakonin e tyre të përditshme gjumë pasdreke. Sipas tyre, një pasdite 45-minuta gjumë zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në të ardhmen dhe mbron trupin e njeriut nga efektet e dëmshme të stresit.

Për eksperimentit, studiuesit ndahen një grup studentësh nga disa dhjetra njerëz në dy. Njëri grup u lejua për të fjetur gjatë ditës dhe një tjetër grup ka punuar pa një sy gjumë.

Pas kësaj, të gjithë pjesëmarrësit e studimit iu përgjigj pyetjeve në lidhje me të qenët i përgjumur dhe kaloi një test të veçantë në aspektin e stresit psikologjik. Ajo u gjet se fle ditën pasur në subjekte të dobishme dhe të ndihmojë presionin e ulët të gjakut, i dha forcë dhe energji, asgjë nuk mund të mburremi ata që kanë shkuar pa një gjumë pasdreke.

Sipas shkencëtarëve, njeriu modern rrjedh kronike dhe gjumë mesatarisht dy orë më pak se pesëdhjetë vjet më parë. Ngarkesës në rritje dhe numri i orëve të gjumit ulur. Puna ulur, gjatë orarit të punës dhe rojë natë në kompjuter të privojë personin nga pjesa tjetër normal dhe shpesh shkaktojnë pagjumësi, kështu që çdo ditë "kohë e qetë" do të jetë e dobishme për këdo që ka mundësi.


Gjëja kryesore - nuk fle më shumë se 45-60 minuta, ose mendje në trup për një gjumë më të gjatë dhe të zgjohem i gëzuar nuk do të jetë e lehtë.