Pieloektaziya apo zgjerim i pelvisit veshkave


 • Legen i veshkave
 • pieloektaziya
 • Arsyeja për zgjerimin e pelvisit fetale veshkave
 • Danger pieloektazii
 • Pengim të urinës daljeve
 • Arsyet pieloektazii
 • Metodat e përdorura në diagnozën e pieloektazii porsalindur
 • Trajtimi pieloektazii


 • Legen i veshkave  Legen i veshkave është zgavër ku urinës mbledhur nga veshkat. Urinë në renale legen veshkave vjen nga gota. Me lëviz gishtin në ureters urinës, të cilat transporti atë në fshikëz.  Pieloektaziya

  Pieloektaziya është një zgjerim i legen i veshkave (pyelos (Greqisht) - Legen;. Ectasia - extension). Fëmijët zakonisht pieloektaziya është i lindur. Nëse me legen Dilated hi, atëherë flasim për transformimin pielokalikoektazii hydronefrotycheskoy apo veshkat.

  Nëse me legen uretër avancuar, kjo gjendje quhet ureteropieloektaziey (uretër - uretër) ose mehaureterom ureterohydronephrosis. Pieloektaziya 3-5 herë më shumë të zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat. Kjo ndodh si patologji të njëanshëm ose dypalëshe. Forma të lehta pieloektazii janë shpesh të vetmuar, dhe shpesh kërkojnë kirurgji të vështirë.  Arsyeja për zgjerimin e pelvisit fetale veshkave

  Arsyeja për zgjerimin e pelvisit renal është presioni i urinës në veshka për shkak të pengesave të daljeve të saj. Shkelja e rrjedhjes së urinës mund të shkaktohet nga ngushtimi i traktit urinar poshtë legen, reverse zbaticë e urinës nga fshikëza (zbaticë vesico-ureteral) dhe presionit të lartë të gjakut në fshikëz.


  Pieloektaziya instaluar në ultrazërit normal të fetusit me 16-20 javë të shtatzënisë.  Danger pieloektazii  Pieloektaziya është një shenjë e telashe në sistemin urinar. Fluksi shortness e urinës nga veshka mund të rritet, duke shkaktuar compression, indeve të veshkave atrofi dhe funksionin e zvogëluar të veshkave. Përveç kësaj, shkeljet dalje e urinës është e shoqëruar shpesh duke u bashkuar me pielonefrit - inflamacion i veshkave, përkeqësuar gjendjen e saj të çon në sklerozë të veshkave.  Pengim të urinës daljeve

  Shpesh pengesë të rrjedhë e urinës nga veshka është një ngushtim i uretër në vend të tranzicionit në legen uretër ose në turmë e uretër në fshikëz.

  Ngushtimi i uretër mund të jetë për shkak të moszhvillimit të saj ose compression jashtëm të edukimit shtesë (anije, mbështjelljes, tumor). Më pak shpesh, shkaku i shkeljes rrjedhjes së urinës nga pelvisit është formuar në kryqëzimin e valvulave legen-uretër (uretër lartë shkarkimit). Rritja e presionit në fshikëz, që rezulton nga një shkelje të furnizimit nervore e fshikëzës (fshikëz neurogjenik) ose duke formuar uretrës valvula mund të pengojë rrjedhën e urinës nga pelvisit veshkave.  Arsyet pieloektazii

  Shkaku më i zakonshëm i shkelje rrjedhjes së urinës nga pelvisit është counter prapa rrjedhjen e urinës nga fshikëz fshikëz --ureteral zbaticë.

  Në fshikëz-ureteral zbaticë valvula normale parandalon mekanizmin ekzistues në bashkimin e të uretër në fshikëz. Kur valvul zbaticë nuk është duke punuar dhe urina në tkurrjen e fshikëzës shkon deri në uretër.

  Anomali kongjenitale të sistemit urinar mund të ketë natyrë gjenetike apo rezultojnë nga efektet negative mbi nënës dhe fetusit gjatë shtatzënisë.  Metodat e përdorura në diagnozën e pieloektazii porsalindur

  Në pieloektazii butë shprehur është e mjaftueshme për të mbajtur ultratinguj rregullt (SHBA), çdo tre muaj. Kur ju bashkohet me një infeksion urinar ose duke rritur shkallën pieloektazii treguar ekzaminim të plotë Urological, duke përfshirë metodat radiologjike kërkimore: tsystohrafyyu, nxjerrës (intravenoz) urography, studime radioisotope e veshkat.

  Këto metoda të lejojë diagnozë - të përcaktojë nivelit, shtrirjen dhe shkakun e rrjedhjes shkelje e urinës, dhe vendosur trajtim të arsyeshëm. Me veten e tyre, rezultatet e studimeve nuk është një dënim, duke përcaktuar në mënyrë të qartë fatin e fëmijës. Vendimi për të pranuar një urolog me përvojë pacient zakonisht i bazuar në vrojtimet e fëmijës, analizën e shkaqeve dhe ashpërsia e sëmundjes.

  Kjo diagnozë është e bazuar në ekzaminimin

  Disa shembuj të sëmundjeve të zakonshme shoqëruar pieloektaziya:

 • Hydronephrosis, shkaktuar nga një pengesë (pengim) në legen, kryqëzim uretër.
  Manifestuar nga një mprehtë legen zgjerimin uretër pa zgjerim.

 • Zbaticë fshikëz-uretër - Back rrjedhjen e urinës nga fshikëza në veshka. Manifestohet me ndryshime të rëndësishme në madhësinë e ultrazërit legen dhe madje në studim tjetër.
 • mehaureterom - Një zgjerim dramatik i uretër mund të shoqërojnë pieloektaziya. Arsyet: zbaticë cistike-uretër rëndë, ureteral ngushtim në presionin e ulët të lartë në fshikëz, etj
 • Valvola uretrës prapme në djemtë . Me ultratinguj zbuluar pieloektaziya dypalësh, zgjerimi ureters.
 • Uretër ektopike - Turmë e ureters në fshikëz nuk është, dhe në uretrës në djemtë apo vajzat vaginë.

  Shpesh kur dyfishuar veshkat dhe pieloektaziya shoqëruar dy herë segmentin e sipërme të veshkave
 • ureterocele - Në turmë e uretër në fshikëz fryrë në një flluskë, dhe ajo dalje ngushtuar. Kur me ultratinguj është parë më shumë zgavër në lumen të fshikëzës dhe shpesh pieloektaziya në të njëjtën anë.


 • Trajtimi pieloektazii

  Shumë fëmijë të vegjël pieloektaziya pericardiectomy me maturimin e sistemit urinar pas lindjes. Në disa raste, ju duhet të trajtimit konservativ.

  Trajtimi varet nga ashpërsia dhe shkakun e sëmundjes. Fëmijët me pashprehur dhe mesatare të shkallës pieloektazii mund të përjetojnë një përvojë profesionale dhe të marrë ndihmën e nevojshme, në pritje të zhdukjes ose të reduktimit të shkallës pieloektazii.

  Trajtimi kirurgjik është e nevojshme në 25-40% të rasteve. Aktualisht nuk ka asnjë metodë për të parashikuar nëse pieloektaziya rritet pas lindjes. Pyetjet në lidhje me indikacionet për kirurgji është e vendosur gjatë vëzhgimit dhe ekzaminimit. Në rastet e pieloektazii rënda nëse zgjerimi përparon lojë me birila, dhe një rënie në funksionin e veshkave, është treguar trajtim kirurgjik. Kirurgjisë mund të eliminojnë pengesa apo fshikëz-ureteral zbaticë. Disa operacioneve mund të kryhet me sukses metodat endoskopike - pa kirurgji të hapur, duke përdorur instrumente të vogël futur nëpërmjet uretrës.

  Informacion në lidhje me parimet e operacioneve në seksionet përkatëse (vesico ureteric zbaticë ,, hydronephrosis, mehaureter).