Agresioni adoleshentëve nuk është e rastësishmeEkspertët amerikanë që studiojnë dhunën nuk janë të gatshëm për të bërë ndonjë përfundim për këtë çështje. Studimi nuk tregon se varësia Internet shkakton agresivitet, thotë profesor në Universitetin e Virxhinias, Cornell Devi. Megjithatë, pavarësisht se e mbajtura më parë vëzhgime tregojnë se adoleshentët të cilët luajnë lojëra kompjuterike që përmbajnë dhunë janë më të prirur për mendimet agresive, ndjenjat dhe veprimet.

Varësisë Internet vetvete mbetet një subjekt i debatit për më shumë se 10 vjet që përmendjen e parë të saj. Disa ekspertë në psikiatri refuzojnë të njohin problemin, ndërsa numri i qendrave për rehabilitimin e pacientëve që vuajnë nga varësia kompjuterik është në rritje në mënyrë të qëndrueshme.

Në studimin e ri, të udhëhequr nga ekspertë nga Universiteti Mjekësor i Kaoshunh (Tajvan), 9405 adoleshentët janë intervistuar për veprimtarinë e tyre të internetit.

Hulumtuesit në përfundimin se 25% e meshkujve dhe 13% femra, vuajnë varësinë e internetit.

Në 13% të femrave dhe 32% e të gjithë të anketuarve vërejtur shenja të sjelljes agresive të tilla si kërcënime dhe dëmit ndaj të tjerëve gjatë vitit të kaluar, së bashku me 37% të Internet-varur, me të njëjtat simptoma.

Studiuesit e pavarura argumentojnë se përdorimi i chat, video games dhe vizitojnë faqet orientuara seksualisht Web, jep adoleshencë mundësinë për të fituar përvojë, transferimin e sjelljes agresive në drejtim pozitiv në drejtim të mundësisë së grupit të vetë-adoleshent, forcimin e një ndjenjë të udhëheqjes.


Universiteti i profesor i psikologjisë Michigan Brad Bashman beson se rezultatet e studimit nuk e lejojnë konkluzione definitive se fillimisht, varësia e internetit apo agresion. Sipas mendimit të tij, ekziston si agresion të mundshëm nga përdorimi i tepruar në internet, dhe nivelet e ngritura fillimisht të agresionit në mesin e shfrytëzuesve të rrjetit global. Është e mundur se ka një faktor i tretë që i sjell njerëzit me aftësi të pakta të komunikimit të cilët kanë vështirësi në gjetjen e miq për të "mbeturinave" internetin dhe paaftësia për të zgjidhur konfliktet në mënyrë paqësore.

Lajme përgatitur në www.medicalnewstoday.com