Pyetjet rreth transmetimit të HIV, infeksioni HIV


 • Pyetja numër 1
 • Pyetja numër 2
 • Pyetja numër 3
 • Pyetja numër 4
 • Pyetja numër 5
 • Pyetja 6
 • Pyetja numër 7
 • Pyetja numër 8
 • Pyetja numër 9
 • Pyetja numër 10
 • Pyetja numër 11
 • Pyetja numër 12

 • Pyetje № 1. Si është HIV?

  HIV transmetohet me anë të trupit të lëngjeve që përmbajnë virusin në një koncentrim të mjaftueshëm për infeksion (gjak, spermë, sekrecionet vaginale, qumështit të gjirit). Ajo transmetohet nëpërmjet shkëmbimit të gjilpërave gjatë përdorimit intravenoz të drogës, transfuzionin e gjakut dhe komponentëve të tij gjatë marrëdhënieve seksuale, si dhe fëmija e një nëne të infektuar me HIV gjatë shtatzënisë, lindjes dhe ushqyerjes me gji.

  Pyetja numër 2.

  Cila nga metodat e mëposhtme janë karakterizuar nga rreziku më të lartë të infeksionit?

  Probabiliteti më i lartë i infeksionit përmes gjakut (shiringa ndarjen, transfuzioni i gjakut). Nëpërmjet kontaktit seksual luan një rol të rëndësishëm kontakt seksual traumatike. Për shkak të seksit më të rrezikshme në drejtim të transmetimit të HIV është seksi anal (pa prezervativ), më pak e rrezikshme - seks oral (pa prezervativ). Seks vaginal (pa prezervativ) janë të ndërmjetme.

  Rreziku i infektimit gjatë një seks të vetëm pa përdor kondom me një partner të infektuar me HIV është:

 • gjatë seksit oral (blowjob dhe cunnilingus) - një thousandths pak e një për qind
 • gjatë rrezik vaginale seksi - rreth 0,1% (për burra) dhe 0,3% (për gratë)
 • gjatë seksit anal - rreth 5%


 • Pyetje № 3. Çfarë faktorësh të tjerë mund të rrisë rrezikun e transmetimit të HIV gjatë marrëdhënieve seksuale (pa prezervativ)?

  Duke pasur parasysh se rreziku i infektimit ndikon marrëdhënie traumatike seksuale, marrëdhënie të detyruar (përdhunim) karakterizohet nga një rrezik të lartë të transmetimit të HIV, krahasuar me jo të dhunshme.

  Përveç kësaj, shumë sëmundje veneriane (sifilizi, herpes gjenital) janë plagë në organet gjenitale, në masë të madhe rritur rrezikun e infektimit me HIV. Sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme (gonorrea, Klamidia) janë të shoqëruara me inflamacion gjenitale, gjithashtu duke rritur rrezikun e transmetimit të HIV gjatë marrëdhënieve seksuale.


  Pyetje № 4. Mund ta merrni HIV nëpërmjet kontaktit seksual me një prezervativ?


  Infeksioni nëpërmjet kontaktit seksual me një prezervativ (nëse ajo nuk është e thyen dhe pa ups) të përjashtuara. Informacioni që prezervativët ishin në gjendje për të kaluar mitin HIV. Studimet moderne shkencore tregojnë qartë se kondoma latex kur përdoren në mënyrë efektive të mbrojnë veten e tyre nga HIV.

  Pyetje № 5. A mund ta merrni HIV-in gjatë masturbim reciprok?

  Jo, kjo mënyrë e transmetimit të HIV.

  Pyetje № 6. rrezikun Snizhetsya e transmetimit të HIV-it, duke përdorur antiseptics kloruar (chlorhexidine, Myramistin) dhe duke përdorur spermicide (Pharmatex, ...)?

  Jo, efikasiteti i tyre në drejtim të mbrojtjes kundër HIV nuk janë provuar shkencërisht.


  Pyetje № 7. A mund ta merrni HIV-in nga kissing?

  Jo, duke puthur e transmetimit të HIV.

  Pyetje № 8. A mund të jetojnë së bashku me të infektuar me HIV dhe jo të infektuar me?

  HIV nuk transmetohet kur vendoset krah për krah, duke ndarë të hahet ose për shkak të një personi të infektuar; si ajo nuk transmetohet nëpër enët dhe shtratit.

  Pyetje № 9. A mund mushkonjë kafshon apo insektet tjera të jetë shkaku i infektimit me HIV?

  Jo. Transmetimi i HIV përmes pickimin e insekteve për më shumë se dy dekada që studiojnë historinë e HIV janë raportuar.


  Pyetje № 10. Mund ta merrni HIV nëpërmjet kontaktit të gjakut me një person të sëmurë të lëkurës së një personi të shëndetshëm?

  Nëse lëkura nuk kishte lëndime, infeksion është e pamundur.

  Pyetje № 11. Mund të merrni në kontakt me gjak të tharë apo spermë?

  Jo. Pas tharjes lëngjet e trupit të HIV që përmbahen në ata vdes.

  Pyetje № 12. Sa kohë mund të HIV jetojnë jashtë trupit, dhe se si ajo mund të jetë me aftësi të kufizuara?

  HIV është i paqëndrueshëm në mjedis dhe të ndjeshme për të gjithë dezinfektues.

  Obsdit në komunitet