Dështim të mëlçisë dhe komë hepatike


 • Dështim të mëlçisë dhe klasifikimin e
 • Komë hepatike

 • Dështim të mëlçisë dhe klasifikimin e

  Hepatike pamjaftueshmëri - një gjendje patologjike e karakterizuar nga çrregullime të llojeve të ndryshme të metabolizmit në trup dhe dehje e produkteve të metabolizmit të proteinave.

  Ka disa klasifikime të dështimit të mëlçisë.
  Sipas njërit prej tyre, dështim hepatike janë të ndarë në endogjen dhe exogenous.

  Dështimi endogjen mëlçisë zhvillohet si rezultat i degjenerimit apo nekrozë të qelizave të mëlçisë dhe të vënë re, për shembull, në hepatit akut dhe kronik, hepatotoxicity, cirozë të mëlçisë dhe sëmundje të tjera të mëlçisë.  Baza e dështimit endogjen mëlçisë është një reagimi nonspecific i qelizave të mëlçisë tek veprimi i faktorë dëmshme. Foto klinik është: humbja e oreksit, neveri për duhanpirësit të duhanit, alkoolit dhe intolerancës ushqimore, të përzier dhe dobësi, ulur performancës, çrregullime emocionale, etj

  Kursi i zgjatur kronike shënuar lëkurën prej dheu-gri apo verdhëz, shenjat e vitaminave metabolike (vizion të dobët në errësirë, etj), çrregullime endokrine (femrat - Çrregullime menstruale në meshkuj - rënë makinë seksi, impotencë, atrofi testicular, Gratë lloji i flokëve trupit), lezione të lëkurës (p.sh., vaskulare "yjet"), hemorragji apo gjakderdhje (p.sh. gastrointestinal), edemë, ascites, etj Zakonisht vërejtur simptomet e sëmundjes themelore.
  Kur ekzogjene mëlçisë dështim dehje kuptojnë procesin e metabolizmit të ushqimit dhe toksina microbial thithen në zorrë dhe të hyjnë në venë portal me një qarkullim të përgjithshëm, duke anashkaluar të mëlçisë (p.sh., portal trombozë venë). Ndryshimet e qelizave të mëlçisë mund të jenë minimale. Pamjaftueshmëri ekzogjene hepatike manifestuar përsëritura çrregullime mendore (paqëndrueshmëri emocionale, nervozizëm, pagjumësi gjatë natës dhe gjatë ditës sleepiness, Shpirti i mëtejshëm i shqetësuar) dhe simptoma neurologjike. Këto çrregullime janë të përkohshme, ata janë zakonisht plotësisht apo pjesërisht i kthyeshëm.  Për kursin klinik të dështimit akute dhe kronike të mëlçisë. Së pari vërehet kryesisht në hepatit akut, subakut degjenerim të mëlçisë, si dhe disa helmimit. Dështimi kronik të mëlçisë zhvillohet gradualisht në pacientët me hepatit kronik, cirozë të mëlçisë. Ajo përparon ngadalë dhe duke arritur nivele të larta të seriozitetit, si dhe dështim akute të mëlçisë, mund të çojë në koma hepatike.

  Komë hepatike

  Sistemit qendror nervor në koma hepatike çrregullimeve për shkak kryesisht metabolike. Është e rëndësishme faktorët themelor është një shkelje e metabolizmit bilancit acid-bazë dhe-ujë kripë, etj Si rezultat i këtyre shkeljeve penguar proceset biologjike oksidimi në tru, ndalimin e transferimit të ngacmim dhe frenimit në synapses të sistemit nervor qendror.

  Në koma hepatike zakonisht vërehet nekrozë masiv indeve të mëlçisë primar.

  Qendrore në foto klinike e komë hepatike zënë nga çrregullime mendore dhe neurologjike. Varësisht nga ashpërsia e tyre, janë tri fazat e kome:

 • Preka,
 • komë kërcënues,
 • komë aktual.
 • Simptomat kryesore janë çrregullime prekomy emocionale (depresioni ose eufori, apati, etj), të menduarit e ngadalësuar, çrregullime të gjumit (pagjumësia dhe ditën sleepiness natën), orientimi i paqartë, vështirësitë gjuhësore nganjëherë, sjellja e paarsyeshme. Nën koma kërcënuese vërejtur konfuzion, çorientim në kohë dhe hapësirë, sulmeve të mundshme eksitim, nganjëherë me iluzionet ndryshimin e depresionit dhe të qenët i përgjumur.

  Një dridhje tipik pat e gishtave. Në fakt nuk ka komë ndërgjegje, çrregullimet e shënuar e tonin e muskujve, etj Në dy fazat e para të koma sistemit nervor qendror është plotësisht i kthyeshëm, trajtim racional të çon në një zhdukjen e shpejtë të simptomeve.

  Nëse dyshoni se prania e pacientit hepatike gjendje kome duhet të shtruar në spital menjëherë. Masat terapeutike në koma hepatike përfshijnë ushqyerit (përjashtime marrjen e proteinave dietik, etj), shtypjen e formimit dhe largimin nga trupi i substancave toksike, restaurimi i oksidimit biologjik, bilanci acid-bazë dhe-ujë kripë bilanc, etj Moti komë hepatike varet nga thellësia e saj - në fazat e hershme të trajtimit me rimëkëmbjen e fuqishme është e mundur, në fazën e vendeve aktuale më i procesit është e pakthyeshme.

  Informacion nga FA neni Blyuher, JH Nowicki "dështim të mëlçisë".