Pacientët dhomë urgjencës me epilepsi


 • Ndihma e parë për konfiskimet
 • A keni nevojë për kujdes emergjent për sulmet e ulëta (mungesat)?
 • Ndihmë me sulm psikomotor

 • Ndihma e parë për konfiskimet

  Është e rëndësishme të kuptohet se njeriu në këtë sulm nuk e kuptojnë dhe nuk ndjeni ndonjë dhimbje. Sulmi zgjat disa minuta.

  Gjatë sulmit duhet të:

 • qëndrojnë të qetë, nuk do të përpiqet për të kufizuar me forcë lëvizjet konvulsive;
 • të jetë e mundur për të përfunduar një person me një sulm mbi një sipërfaqe të sheshtë dhe e vënë atë nën diçka koka e tij të butë;
 • asnjë veprim njeri nga vendi ku ka pasur një sulm, përveç nëse kjo është e rrezikshme për jetën;
 • kthejnë kokën e gënjyer pacientit në anën e saj, për të mos zapadav gjuhën dhe pështymë nuk është përfshirë në rrugët e frymëmarrjes dhe në raste të vjella butësisht prapa në anën e të gjithë trupin;
 • nuk do të përpiqet për të shfryj dhëmbët;
 • bëni frymëmarrje artificiale ose masazh kardiak.

 • Konfiskimet ndalet me veten e tyre në disa minuta. Pas sulmit të duhet të japë njerëzve mundësinë për të në mënyrë të sigurtë të shërohen dhe, nëse është e nevojshme, për të fjetur. Shpesh, përfundimi i sulmit mund të ndodhë konfuzion dhe dobësi. Duhet të marrë disa kohë (zakonisht 5 deri në 30 minuta) para se një person do të jetë në gjendje për të marrë deri.

  Nëse sulmi zgjat më shumë se 5 minuta, shortness e pacientit në frymëmarrje, ose ai është i plagosur ose është një grua shtatzënë, ju duhet të telefononi mjekun.


  A keni nevojë për kujdes emergjent për sulmet e ulëta (mungesat)?

  Mungesat - një marramendje papritur dhe i çastit.


  Këto sulme zakonisht të padukshme. Ata zgjasë disa sekonda. Ndonjëherë duket keq shpeshta ritmike, dhe njerëzit zakonisht ndalet në lëvizje. Gjatë sulmit nuk ka nevojë për ndonjë ndihmë. Ju vetëm duhet të qëndrojë me pacientin derisa ai të vijë në vete.


  Ndihmë me sulm psikomotor

  Konfiskimet psikomotorike janë lëvizje automatike njerëzore me një vetëdije të kufizuar të aktiviteteve të saj. Shpesh gjatë këtyre sulmeve janë një shkelje e perceptimit, ndjenjë të turbullt e trupore, abuzimit emocional shtetërore dhe frikës. Pas sulmit, këto veprime dhe ndjenjat mund të harrohet.

  Gjatë sulmeve psikomotorike nuk duhet të ndërhyjë me veprimin e pacientit, të mbajë, apo përpjekje për të përfunduar të qetësuar atë.

  Ajo është e mjaftueshme për të mbrojtur atë me kujdes nga rreziku potencial. Nëse në zonën përreth ka rrezik të lëndimit apo vënë veten, atëherë ju mund të sigurtë të shikojnë pacientin në këmbë, pa folur për të.

  Pas sulmit njeri menjëherë zgjohet, kështu që nuk e shqetësojnë atë, jepni ilaçe menjëherë, nuk ka nevojë për të thirrur mjekun. Nëse sulmi zgjat më shumë se 30 minuta pas së pari të fillojë të dytën, dhe pacienti kthehet në normale, është e nevojshme të kontaktoni me mjekun tuaj. Nëse për ndonjë arsye nuk mund të, atëherë ata duhet shtrimin në spital urgjente.

  Bazuar në SI librin

  Fomicheva "pyetje epilepsi dhe përgjigjet."