Ndihma e parë për gjakderdhje


 • Gjakderdhje të rënda
 • Gjak nga hundët
 • Shkurtimet e vogla dhe scrapes
 • Shërimi shkurtime të vogla
 • Plagët goditje me thikë

 • Gjakderdhje konsiderohet i fortë nëse:

 • gjak nga plaga ka një avion;
 • ju gjeti se humbja e gjakut tejkaluar 250 ml;
 • gjakderdhje nuk ndalet brenda 5 minutave.

 • Gjakderdhje të rënda

  Nga një gjakderdhje të vogël plagë ndalet spontanisht shpejt, por në lëndim të rëndë mund të rezultojë gjak në një normë që nuk ka kohë për të rehatohem. Detyra juaj kryesore - për të ulur rrjedhjen e gjakut në zonën e dëmtuar, promovimin e koagulimit të gjakut në plagët dhe të dëmtuara mbyllje anije. Për ta bërë këtë, shtrydh një plagë e metodave të përshkruara më poshtë.

  Mos harroni rregullin e përgjithshëm: e pjesës së dëmtuar të trupit është e dëshirueshme për të mbajtur lart zemër. Mos u mundoni për të larë plagën me ujë të thellë ose antiseptik. Pasi të keni dhënë ndihmën e parë, të thirrur një ambulancë.


  Gjak nga hundët

  Gjakderdhje nga hunda - një dukuri mjaft të zakonshme dhe mund të jetë rezultat i lëndimit, madje hundë të vogël. Nëse keni filluar gjak nga hundët, të ulen, të përkulur pak përpara. Sigurohuni që ju mund të marr frymë përmes gojës tuaj dhe në mënyrë të vendosur të mbajë të dy hunda për rreth 10 minuta, të cilat do të formojnë një mpiksje të gjakut që zakuporyt anije dëmtuar. Mundohuni të mos goditje hundë tuaj për disa orë pas ndërprerjes së gjakderdhjes, si ajo mund të prishin mpiksje gjaku.


  Kërkoni ndihmë nëse gjakderdhja vazhdon për më shumë se 20 minuta ose në qoftë se ju të supozojmë se një hundë të thyer; Kjo është e mundur në qoftë se gjakderdhja filloi pas një goditje të rëndë në hundë. Kujdes mjekësor urgjencës është i nevojshëm në qoftë se ka pasur gjakderdhje pas goditur kokën: ajo mund të jetë një shenjë e traumës kafkë.


  Shkurtimet e vogla dhe scrapes

  Gjakderdhje nga shkurtimet e vogla dhe gërvishtjet dhe ndihmon pastruar plagën zakonisht ndalet në mënyrë spontane në disa minuta. Shtrëngon një copë leckë të pastër të plagës, ju mund të shpejt të ndaluar atë. Pasi gjakderdhje ka ndaluar, të pastër lëkurën rreth e prerë në drejtim të edges të garzë të pastër ose një shtupë pambuku.

  Qartë në mëngjes vetë nuk duhet të jetë. Shkurtimet e vogla dhe madje disa gërvishtjet serioze shërohet shpejtë në qoftë se ata nuk e lidhësh me fashë. Mospërputhje në mes skajet e plagës mund të preventohet duke tërhequr shirita të suva, por çdo të prerë më shumë se 1 cm, ka të ngjarë të kërkojë suturing. Nëse ju mendoni se keni nevojë për qepje apo plagë të kontaminuar rëndë, si dhe plagë të thellë e thumbim, të tilla si një gozhdë, i referohen dhomën e afërt të urgjencës.


  Shërimi shkurtime të vogla

  Pastroni lëkurën rreth prerë në drejtim të skajeve të plagë pambuku të pastër shtupë çdo herë ndryshuar atë. Antiseptics nuk aplikojnë në mëngjes, dhe tampon përdorur.

  Shkurtimet e vogla shërohet shpejtë në qoftë se ata nuk e lidhësh me fashë. Megjithatë, nëse edges plagë janë të ndara, të sjellë ata të gjithë plagë dhe të aplikojnë një ose dy strips e suva ngjitëse.


  Plagët goditje me thikë

  Plagë të thellë shkaktuar objekteve të kontaminuara (të tilla si një gozhdë apo dhëmb ndryshkur kafshëve), shumë e rrezikshme për shkak të depërtimit të mundshëm të infeksionit, pasi i poshtër është ruajtur thellë në inde, dhe gjakderdhje nga plagët e tilla është shumë i vogël dhe i pamjaftueshëm për trajtimin e tyre. Humbja e ndjenjës, ndjesi shpimi gjilpërash, ose dobësi që doli pas duke u copëtuar ose feta plagë të thella mund të tregojnë dëmtimin e nervave ose tendons subjekt.

  Në çdo plagë të thekshëm të dëshirueshme për të futur antibiotikët dhe domosdoshmëri - drogë tetanogjene. Kjo do të bëjë në spital nga mjeku.