Pirja pasive e duhanit dëmton kujtesën 20
Në efekteve të dëmshme të pirjes së duhanit mbi shëndetin e njeriut di pothuajse
të gjithë, por numri i duhanpirësve në planet është në rritje dhe është tashmë
gati një gjysmë miliardë. E varur nga nikotina nuk dëgjojnë asnjë bindjes
mjekët as statistika trishtuar, sipas të cilave vetëm në nga
Sëmundjet e shkaktuara nga pirja e duhanit çdo vit vdesin pothuajse një e katërta e një milion
njerëz. Kjo ndikon ata të ngushtë-duhanpirësve të cilit - si kohët e fundit shkencëtarët kanë gjetur, pasiv
Pirja e duhanit gjithashtu mund të shkaktojë probleme shëndetësore dhe dështuar kujtesës. Përqendrim
ndotësve në të ashtuquajturin tymit të mesëm është thithur janë
së bashku me një duhanpirës njerëz pothuajse të larta deri në tym origjinale

që ai merr frymë duhanxhi.

Si për të treguar shkencëtarët britanikë, frymëmarrje të rregullt
duhani kancerogjene "koktej" gradualisht dëmton kujtesën nga 20% në
në krahasim me ata që nuk pinë duhan dhe ai është i detyruar për të shpesh të jetë në një
dhomë me duhanpirësit. Këto përfundime u tërhequr nga eksperimenti,
gjatë së cilës ajo u studiuar tre grupe njerëzish. Grupi i parë i përfshirë aktiv
Duhanpirësit të cilët kishin idenë jetën e tij pa pirë duhan përditshme. Anëtarët
Grupi i dytë nuk pi duhan, por as ka jetuar me duhanpirësit në të njëjtën familje, ose
duhej të qëndrojë pranë kolegëve të mira. Pasiv mesatar
Duhanpirësit thithur tym duhani të paktën 25 orë në javë për


gati pesë vjet. Pjesëmarrësit që ishin në grupin e tretë, mos pirja e duhanit veten e tyre dhe
sa më shumë të jetë e mundur për të shmangur komunikimin me duhanpirësit. Të gjithë pjesëmarrësit e studimit ishin
një seri e testeve të kontrolloni kujtesën, duke e çuar u bë e qartë se kujtesa në
duhani pasiv rreth 20% më pak se jo-duhanpirësve. Shumë të njëjta aftësi të varfër
për të kujtuar është vërejtur në duhanpirësve aktive - në krahasim me të pinë duhan
njerëz, ata janë në gjendje për të absorbuar 30% më pak informacion.

Sipas shkencëtarëve, kjo nuk është e habitshme. Nikotina dhe
Efekti negativ tar kancerogjene në qelizat e trurit, është
ngushtimi i enëve cerebrale, dhe si rezultat - reduktuar fluksit të gjakut në indet

ka dhimbje koke të shpeshta dhe vuan kujtesës. Sidomos të dëmshme pasiv
pirja e duhanit për të miturit, sepse trupi i fëmijëve më shumë i përpunueshëm
efektet negative te fëmijët dhe dëmtim të kujtesës mund të jetë edhe më e theksuar.