Pirja pasive e duhanit çon në depresionNë mënyrë tipike, shumica prej nesh në trajtimin e duhanpirësve kërkojnë vetëm një të tillë - për të mos pirë duhan në prani të fëmijëve. Shumë i sigurt se i rritur pirja pasive e duhanit nuk është e kërcënuar nga ndonjë gjë serioze.

Por ekspertët britanikë nga University College besojnë se pirja pasive e duhanit është shumë e rrezikshme, mund të shkaktojnë depresion dhe shkakun e problemeve me psikikë. Ekspertët morën në 8155 burra dhe gra mostrat pështymë dhe shqyrtuar ato, duke përcaktuar përmbajtjen e kotininu. Kotynin - një lloj "tymit të lehta" efekt anësor nikotina e asimilimit, e cila mbetet në gjakut e deri në dy ditë. Në mënyrë tipike, përqendrimet shfaqin rrezikun e kancerit të mushkërive në duhanpirësit.

Shkencëtarët kanë përcaktuar se kotininu lartë përmbajtjen në trup është shtysë për lindjen e çrregullimeve mendore. Për më tepër, edhe në ato pjesëmarrësve të studimit të nivelit të cilëve "tregues pirja e duhanit" ishte relativisht i ulët, gjasat e depresionit ishte ende mjaft i lartë. Edhe një përqendrim i vogël i substancave të dëmshme në gjendje të minojnë shëndetin. Në analizimin e rezultateve, studiuesit morën në konsideratë rënduese faktor, të tilla si statusi socio-ekonomik të pjesëmarrësve.

Themeluar në SHBA çdo vit tym të dorës së dytë është përgjegjës për 3000 vdekjeve nga kanceri i mushkërive dhe 30 000 vdekjeve nga sëmundjet e zemrës. Shkencëtarët besojnë se tymi sot të dorës së dytë mund të bëhet jo vetëm të shkaktojnë sëmundje të mushkërive dhe të sistemit kardiovaskular, por shkakun e çrregullimeve mendore që nuk janë të lidhur më parë me nikotinë.