Pirja pasive e duhanit në fëmijëri rrit rrezikun e dështimit të fëmijës


Disa nga rreziqet e njohura që lidhen me ndikimin negativ të tymit të duhanit mbi fëmijë apo një fetus ne zhvillim përfshijnë peshë të ulët të lindjes, anomali kongjenitale apo astmë. Megjithatë, ndikimi i pirjes së duhanit pasiv në rezultatet e shtatzënisë fëmijëria në moshën e rritur, shkencëtarët ishin në gjendje për të konfirmuar për herë të parë.

Në një studim të kryer nga punonjësit e Shkollës së Universitetit Shëndetësisë e Miçiganit, mori pjesë në 2162 gratë shtatzëna që janë trajtuar në klinikat fertilizimi in vitro në Boston. Probabiliteti i dështimit të shtatzënisë, si llogaritjet e studjuesve, ishte dukshëm më e lartë në ato nga ata që i janë nënshtruar ekspozimit të zgjatur të fëmijërisë ndaj tymit të duhanit.

Ky rrezik ishte më i lartë në grupin e pjesëmarrësve, në të cilën të dy prindërit tymosur.

Në përgjithësi, rreziku shtesë i abort për gratë me familjet e duhanpirësve arritur në 80%.

Autori i studimit, Profesor John Mikerena pranon se për të konfirmuar modelet e zbuluar të kërkojë shtesë, hulumtimet më të gjerë. Në të njëjtën kohë, shkencëtarët marrë rezultat përshtatet mirë me të dhënat e njohur se ndikimi negativ i faktorëve të mjedisit në trupin në zhvillim të një fëmije, duke përfshirë edhe organet e tij riprodhuese, ajo mund të jetë afatgjatë.
Është e njohur gjithashtu se tymi i duhanit përmban një numër që përfaqëson një rrezik për substanca të shëndetit riprodhues, përfshirë plumb, komponime kadmium dhe benzinë.