Paratifoide A dhe B ngjashmëritë dhe dallimet


 • Simptoma të përbashkëta paratifoide A dhe B
 • Manifestime të paratifoide A
 • Manifestime të paratifoide B
 • Trajtimi dhe parandalimi i paratifoide A dhe B

 • Paratifoide A dhe B - është sëmundje akute infektive, manifestimet e të cilave janë të ngjashme me tifo. Patogjene - lëvizin bakteret e gjini Salmonella, të qëndrueshme në mjedis, disinfectants në përqëndrime të zakonshme vrasin ata në disa minuta. Burimi i vetëm i infeksionit në paratifoide A janë njerëz të sëmurë dhe bartës të baktereve që prodhojnë vetëm ata, por mos sëmuren, dhe në paratifoide B tyre mund të jetë e kafshëve (bagëti, etj). Bakteret hyjnë në trupin e grimcave të tokës të lara keq fruta dhe perime, duart, etj

  Përveç kësaj, grimcat mund të transportohen me brejtësve të vogla të tilla si minj. Rritja e sëmundjes fillon në korrik, duke kulmuar në shtator dhe tetor. Ndjeshmëria ndaj baktereve njerëzore është shumë e lartë dhe është e pavarur nga mosha dhe gjinia.


  Simptoma të përbashkëta paratifoide A dhe B

  Paratifoide A dhe B zakonisht fillojnë gradualisht të rritet me shenjat e infeksionit: ethe, dobësi në rritje. Pastaj të bashkohen shenja të zorrëve: nauze, vjellje, diarre. Së bashku me ta mund të duket kollë, rrufë, skuqje të lëkurës, si në ethe tifoid.


  Manifestime të paratifoide A

  Sëmundja zakonisht fillon më akute se paratifoid B, periudhës inkubacionit (kohore nga penetrimit të bakterieve ne trup për shenjat e sëmundjes) nga 1 deri në 3 javë.


  I shoqëruar nga të përzier, të vjella, stools lirshme, dhe kollitjes dhe një hundë i lëngshëm mund fytyrës shtyer, rëndim të herpes. Skuqja zakonisht shfaqet 4-7 ditë të sëmundjes, shpesh të bollshme. Në rrjedhën e sëmundjes është zakonisht disa valët e skuqje të lëkurës. Temperatura e rritur. Kur paratifoide A mundësi e madhe për të ri-shfaqjen e sëmundjes se sa paratifoide B dhe tifos.


  Manifestime të paratifoide B

  Periudha e inkubacionit është shumë më e shkurtër se paratifoide A. shenjë është një larmi të madhe. Kur transmetimi nëpërmjet ujit ka një fillim gradual, kursin e saj relativisht e lehtë.

  Kur bakteret depërtojnë me ushqim, ngjarjet dominuar gastrointestinale (të përzier, të vjella, diarre), e ndjekur nga zhvillimi dhe të përhapet në organet e tjera të procesit.

  Kur paratifoide në më shumë se paratifoide A dhe tifo lehta dhe të moderuara formave të vëzhguara të sëmundjes. Re-zhvillimin e sëmundjes është e mundur, por më pak e zakonshme. I nxituar mund të mungojë ose, për të qenë zemërgjerë, të ndryshme, të vijë herët (4-7 ditëve të sëmundjes).


  Trajtimi dhe parandalimi i paratifoide A dhe B

  Trajtimi paratifoide A dhe B duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​duke përfshirë kujdesin, dietë, antibiotikë, nëse është e nevojshme - droga që rrisin imunitetin.

  Bed ditë pushim në një temperaturë prej 6-7, 7-8 ditë janë të lejuar të ulen dhe të ecin me 10-11. Ushqimi duhet të jetë lehtësisht të tretshëm, duke mos kursyer stomakun dhe zorrët. Gjatë nxitojnë ajo steamed ose të japë një mënyrë të lënë pas dore.

  Në mesin e antibiotikëve chloramphenicol zë një pozitë udhëheqëse që aplikojnë në temperaturën 10 ditë normale. Për të rritur efektivitetin e antibiotikëve, kryesisht për të parandaluar rikthim, ata e kombinuar me agjentë që stimulojnë mbrojtjet e trupit.

  Parandalimi paratifoide A dhe B është zvogëluar për masat Obschesanitarnye: përmirësimin e cilësisë së furnizimit me ujë, kanalizime dhe zonave të ujërave të zeza të populluar, duke luftuar mizat, etj Të gjitha të dhenve shihet nga një mjek brenda 3 muajve të shërimit.


  Informacion nga artikullin "paratifoide A dhe B"