Osteosarkome


 • Osteosarkome
 • Nëntipet osteosarkom
 • Frekuenca e osteosarkoma
 • Faktorët e rrezikut për osteosarkoma


 • Osteosarkome

  Bones përmbajnë disa lloje të qelizave. Osteoblasts përgjegjës për bazat e formimit të kockave, domethënë, ind lidhës dhe substancave inorganike (minerale), të cilat ofrojnë fuqinë e eshtrave.


  osteoclasts ndihmë të rregulluar nivelet e substancave inorganike në gjak, duke ndikuar depozitimin dhe heqjen e këtyre substancave nga kockat, e cila lejon kockat për të ruajtur formën e dëshiruar. Palca e eshtrave, në dispozicion në disa eshtra përmbajnë yndyrë, dhe më e rëndësishmja, qelizat hematopoietic që prodhojnë qelizat e ndryshme të gjakut.
  Nuk janë kockat e sheshtë dhe të gjatë. Kockat Flat ndihmojë për të mbrojtur kundër dëmit tru dhe zgavrën e kraharorit, abdomenit dhe pelvisit. Për shembull, kafka dhe kafaz i kraharorit e lidhur me kockat e sheshtë, dhe eshtrat e gjymtyrëve të sipërme dhe të poshtme - për eshtra të gjatë.


  Osteosarkome është tumor më të zakonshme të kockave.


  Ashtu si kanceret e tjera, osteosarkome mund të përhapet në indet e afërta (muskujt, tendons, yndyrë) dhe përmes qarkullimit të gjakut për eshtra të tjera, mushkëritë dhe organet e tjera. Ky proces është quajtur metastazë.


  Më të osteosarkome ndodh në pjesën e fundit të eshtrave të gjata, veçanërisht në fushën e gju. 80% osteosarkom në fëmijët dhe adoleshentët zhvillojnë në këto fusha.


  Lokalizimi Frekuenca e dytë osteosarkom një humerus sipërme. Megjithatë, osteosarkome mund të ndodhë në çdo kockë, duke përfshirë legen dhe nofullën.


  Jo të gjitha tumoret e kockave janë osteosarkome. Sarkomë Ewing është tumor i dytë më shpesh malinje te fëmijët dhe adoleshentët. Tumoret e tjera zakonisht ndodhin në të rriturit dhe është shumë e rrallë në fëmijët. Këto përfshijnë chondrosarcoma që dalin nga kërc, dhe histiocytoma malinje fijor.


  Nga tumoret beninje të kockave përfshijnë osteoma, chondroma, osteochondroma, granuloma eozinofilik, fibromë, xanthoma, tumor gjigant celular dhe chylangioma.  Nëntipet osteosarkom

  Ka disa nëntipe osteosarkom me prognozë të ndryshme.


  Ka osteosarkome ulët, mesatar dhe të lartë keqdashje.


  Ndër osteosarkom shkallë të lartë të keqdashje zbuluar osteoblastychni, hondroblasticheskie, fibroblastic, të përziera, opsionet e vogla dhe të telanhiektaticheskie.


  Opsioni Periosteal osteosarkome referohet një shkallë të ndërmjetme e keqdashje në opsione paraostalnyy dhe intramedullary - deri osteosarkome shkallë të ulët të keqdashje.


  Shkalla e keqdashje osteosarkom përcaktojë prognozë.


  Pra, pas largimit të plotë të osteosarkome shkallë të ulët të keqdashje zakonisht nuk kanë nevojë kimioterapia dhe sëmundje rezultati i favorshëm.
  Me një shkallë të lartë të osteosarkoma keqdashje e nevojshme për të përdorur si kirurgji dhe kimioterapi. Rezultat i sëmundjes në pacientët me osteosarkome shkallë të ndërmjetme e keqdashje të paqëndrueshëm.


  Shumica e fëmijëve osteosarkom referohet një shkallë të lartë të keqdashje tumorit.  Frekuenca e osteosarkoma

  Çdo vit, një mesatare prej botës, regjistroi 2,3 lëndë në 1 milion. Popullsisë.


  Në SHBA, rreth 900 raste të reja të diagnostikuar osteosarkom vit. Tumoret pak më të zakonshme tek meshkujt në krahasim me femrat.


  Adoleshentët dhe të rinjtë të moshës prej 10 deri 23 vjet më i sëmurë, edhe pse osteosarkome mund të ndodhë në çdo moshë.  Faktorët e rrezikut për osteosarkoma

  Mosha dhe rritje. Rreziku më i lartë i osteosarkoma vërejtur në një periudhë të rritjes së shpejtë të fëmijës, përkatësisht, si një adoleshent. Fëmijët që zbuluar tumorin, zakonisht mbi shokët e tyre. Kjo tregon marrëdhënien ndërmjet rritjes së shpejtë të eshtrave dhe rrezikun e osteosarkoma.


  Rrezatim i eshtrave. Njerëzit të cilët kanë pasur terapi rrezatimi për tumoret e tjera kanë një rrezik në rritje të osteosarkome postluchevyh. Ekspozim LEVIZUR në moshë të re, dhe radioterapi lartë dozë (60 Gray), të rrisë rrezikun e osteosarkoma.


  X-rrezet që përdoren për qëllime diagnostike, praktikisht asnjë efekt në rrezikun e osteosarkoma.
  Disa sëmundje të kockave. Në fëmijët dhe adoleshentët me sëmundje të caktuara të kockave janë në rrezik në rritje për osteosarkoma kur arrijnë moshën madhore.


  Sëmundja Paget janë beninje, por semundja parakanceroze ku prekur një ose më shumë kockave. Zakonisht sëmundja shfaqet mbi moshën 50 vjeç. Në 5-10% të rasteve me sëmundje të rëndë Paget-së në zhvillim sarkomën kockave, dhe zakonisht osteosarkoma.


  osteochondroma të lidhura me tumoret beninje të kockave dhe kërc. Në praninë e rrezikut të shumëfishtë gjenetike e osteosarkome Osteochondritis rritur. Osteochondritis më i durueshëm, më i lartë rreziku i osteosarkoma.
  Syndromes trashëgueshme tumorit.
  Fëmijët me të rënda sindromave trashëguar tumorit kanë një rrezik të lartë për osteosarkoma.


  Njerëzit me sindrom Li-Fraumeni rrit rrezikun e kancerit të gjirit, veshkave, tumoreve të trurit, osteosarkoma dhe tumoreve të tjera.


  Retinoblastoma referohet nje kancer sy rralle tek fëmijët. Në 40% të rasteve janë retinoblastoma i trashëguar. Në fëmijët me tumore osteosarkome rrit rrezikun. Në rastin e terapisë rrezatimi në zonën e syrit rrit rrezikun e osteosarkoma e eshtrave të kafkës.