Diagnoza osteomielit


 • Çfarë është osteomielit
 • Diagnoza e osteomielit

 • Çfarë është osteomielit

  Osteomielit - inflamacion infektive që prek indet e kockave dhe palca e eshtrave.
  Simptomet e osteomielit u gjetën në mumiet egjiptiane, mosha e të cilëve është më shumë se 3000 vjet. Kjo sëmundje ishte i njohur i mjekut grek Hipokratit (c 460 -.. C 377 pes). Në epokën moderne të sëmundjes antibiotikëve është mjaft e rrallë, por trajtimi i saj është ende një detyrë e vështirë.

  Agjentët kryesore dëshirore e osteomielit akute - staphylococci, por ajo mund të shkaktojë bakteret e tjera, rickettsia dhe disa kërpudha.

  Foshnjat dhe fëmijët e vegjël është hematogjene më e zakonshme ("i lindur nga gjaku") osteomielit.

  Germs merrni në gjak nga burimi i infeksionit, të tilla si dhëmb i përflakur, dhe ka hyrë në kanalin e palcës së eshtrave të gjata eshtra me tuba armëve apo këmbët. Më pak osteomielit shkaktuar nga infeksioni indeve të buta që përhapet në të kockave përreth. Një tjetër shkak i osteomielit mund të jetë frakturë të hapur në të cilën kockave infeksioni merr në përmes plagës i shprishur.

  Fëmijët skajet e eshtrave të gjata duart dhe këmbët në rritje janë të ndara nga pjesa e mesme të feta kockave kërc në rritje dhe janë të ndara nga pjesët e tjera të furnizimit me gjak kockave. Ky tipar anatomike dhe struktura bira-bira kockave predispose në zhvillimin e xhepat ku bakteret mund të vendosen.


  Prandaj osteomielit në fëmijët është vërejtur zakonisht në rritje në skajet e eshtrave të gjata.

  Si bakteret fillojnë të shumohen, është shkatërrimi i indeve të eshtrave me formimin e qelb. Gradualisht të rritur sasinë e plehut organik, dhe formoi një absces. Presioni brenda kanalit palce rritet, ajo fasha e enëve të gjakut, duke bllokuar rrjedhjen e gjakut, dhe qelizat e bardha të gjakut dhe agjentët e tjerë janë të nevojshme për të luftuar infeksionin, nuk bien në inflamacion; përfundimisht mikrobet vazhdojnë seamlessly të ndarë dhe të infektojnë fusha të reja të kockave.

  Si pjesë e kockave vdes, ajo është e rrethuar nga ind mbresë dhe shqyer larg nga kockave të jetesës.

  Copë e Ndarë dhe i vdekur e kockave quhet sekuestrimin. Nuk ishte një pjesë e gjallë e kockave formon një predhë rreth kockave të ri të vdekur. Osteomielit kronike si një përsëritje të procesit mund të vërehet disa shtresa të kockave.


  Diagnoza e osteomielit

  Simptomet e osteomielit e eshtrave të gjata në fëmijët përfshijnë ënjtje dhe dhimbje në skajin e prekur, ethe, të dridhura, rrit ndjeshmërinë në vendin e lëndimit. Ndonjëherë dhimbje duke i detyruar fëmijët e vegjël për të mbajtur gjymtyrë totale e pronës (psevdoparalych).

  Në të rriturit osteomielit hematogjene shpesh ndikon në shpinë apo hip, duke shkaktuar dhimbje në zonën e drejtë.

  Që ka shumë arsye për paraqitjen e dhimbjes në këto zona për të diagnostikuar në të rriturit të ndërlikuara.

  Nga studimet laboratorike në kirurgji më të vlefshme përcaktues normë sedimentation eritrociteve (ESR), e cila tregon praninë e vatrave të inflamacionit në trup. X-ray studim zbulon zona të izoluara të shkatërrimit, të X-ray ata duken si vrima në kockë. Për të sqaruar diagnoza është përdorur shpesh biopsi (duke marrë një mostër e indeve); është e nevojshme për studim bakteriologjik.

  Trajtimi i tanishëm i osteomielit përfshin heqjen kirurgjikale të indeve të infektuar dhe terapi të zgjatur me antibiotikë.

  Informacion nga neni "osteomielit".