Features kolera patogjen


 • Features kolera patogjen
 • Kushtet për shfaqjen e kolerës

 • Kolera - një sëmundje akute që ndodh si rezultat i shumëzimit të shpejtë në lumen të patogjen vogël zorrëve - kolera. Kolera është e karakterizuar nga zhvillimi i diarresë masiv me humbjen e shpejtë të shfaqjes fluide dhe elektorolitov, e raste të rënda të hypovolemic (dehidratatsioppoho) shok dhe dështimi akut i veshkave. Kolera takon karantinë infeksioneve përhapjen aftë epidemi.


  Features kolera patogjen

  Agjent shkaktar i kolerës - cholerae Vibrio - është një shkopinj të shkurtër lakuar (1,5-3 mm të gjata dhe 0,2-0,6 mm e gjerë) me kapëse për ndaljen e gjakut diametralisht e vendosur, e cila i bën ata lëvizshmëri theksuar.

  Vibrio cholerae dhe kapsula spore nuk formojnë. Cholerae janë shumë të ndjeshëm ndaj acideve. Liquefies xhelatinë për të formuar indole.

  Burimi i Vibrio kolera është vetëm një njeri. Shpërndajnë më intensive vërejtur rreth pacientët e infeksionit me kolera rënda, vuan nga diarre të rëndë dhe të vjella në mënyrë të përsëritur. Në fazën akute të sëmundjes në 1 ml stol të lëngshme të sëmurë me kolera Vibrio i siguron 105-107. Disa vibriononosiya epidemiologjike rrezik, pacientët me formë të butë (i veshur) që përbëjnë grupin e njerëzve të infektuar shpesh nuk kërkojnë trajtim, por komunikuar nga afër me njerëz të shëndetshëm.


  Kolera e natyrshme mekanizëm fekal-orale të transmetimit. Shfaqja e epidemive të lidhur më qartë me një faktor të ujit, por përhapja e sëmundjes në mjedisin e brendshëm gjithashtu kontribuon në ndotjen e drejtpërdrejtë të ushqimit të infektuar feces. Kolera përhapet më lehtë se infeksioneve të tjera të zorrëve. Kjo kontribuon në fillim agjent masiv përzgjedhje me feces dhe të vjellat, nuk kanë erë dhe ngjyra, duke rezultuar në një natyrore përreth zhduket neveri dhe dëshirën për të shpejt të pastruar objektet e kontaminuara. Si rezultat, kushtet për marrjen vibrios kolera në ushqim dhe ujë.


  Kushtet për shfaqjen e kolerës

  Niveli i ulët i shëndetit është infeksion thelbësore kolera, sidomos në luftërat, fatkeqësitë natyrore dhe katastrofave, kur përkeqësuar ndjeshëm kushtet sanitare të akomodimit, aktivitet industrial, ujit dhe të ushqyerit të njeriut, veprimtarinë e rritur dhe mekanizmat e transmetimit të infeksioneve të zorrëve.
  Dimensionet e gjerësi shpërthimi epidemik përcaktohet duke përdorur burime të infektuar ujit dhe shkallën e ndotjes nga shkarkimet e ujërave të zeza. Veçanërisht epidemitë e mëdha ndodhin kur aplikoni ujë të popullatës neznezarazhenoyi nëpër ujë dhe në rast të aksidenteve në rrjet, si rezultat i presionit diferencial dhe tub thithje në ujërat nëntokësore.

  Nuk përjashtohet brendshme (kontakt) dhe epidemi ushqim. Në mjedisin, në ushqime të veçantë cholerae mbijetojnë 2-5 ditë, domate dhe shalqi cholerae rrezet e diellit vdesin brenda 8 orësh. Është gjithashtu infeksion i mundshëm përmes peshk, gaforret, karkaleca, oysters kapur në ujërat e ndotura dhe nuk kanë kaluar të ngrohjes duhur trajtim.
  Shumë cholerae gjatë mbijetojnë në ujë të hapur, rrjedhin në tubacione, banjë dhe ujë lavanderi dhe kur uji ngrohet më shumë se 17 ° C.

  Aktualisht, kolera më e përhapur e shkaktuar nga Vibrio El Tor. Tiparet e tij është mundësia e frekuencë të zgjatur dhe të lartë vibriononosiystvo forma të fshihen të sëmundjes, dhe stabilitet më të madh të patogjen në mjedis në krahasim me klasike opsion kolera biologjik.

  Nëse numri klasike kolera i vibriononosiyiv shëndetshme ishte rreth 20% të numrit të përgjithshëm të pacientëve, kur kolera El Tor ajo është 50%. Në vendet endemike, kolera prek kryesisht fëmijët në grup-moshën 1-5 vjeçare. Megjithatë, kur sëmundja është ende e përhapur në zonat e saj të lirë, incidenca është e ngjashme në të rriturit dhe fëmijët.

  Një numër i vogël i njerëzve të moshuar të cilët kanë pasur kolerën, nuk është formimi i shtetit të transportuesve kronike të patogjen në fshikëz e tëmthit.

  Sensibilitet të kolerës në njerëzit është e lartë, megjithatë, karakteristikat individuale të një personi të tilla si një ahlorhydryya relative apo absolute (të reduktuar aciditetin e stomakut), gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në sensibilitet dhe infeksionit.

  Pas sëmundjes me një kurs të favorshëm të infeksionit në trup të shërohen imunitet mallrave. Ai shkurtimisht - i përsëritur raste të kolerës ndodhë brenda 3-6 muajve. Ajo është ende i panjohur shkakton epidemi vjetore të kolerës në deltën e Ganges, shpërthime periodike në pjesë të tjera të Azisë dhe Amerikës Latine, si dhe dalin herë pas here pandemi globale.

  Informacion nga neni "kolerës"