Llojet kryesore të çrregullime të personalitetit


 • Çrregullim i shkurtër personalitet
 • Llojet e çrregullime të personalitetit

 • Çrregullim i shkurtër personalitet

  Çrregullim Personaliteti - një lloj shumë i zakonshëm i sëmundjeve që kërkojnë trajtim psikoterapeutike. Ata "rriten" në bazë të një strukture të personalitetit të marra në lindje. Nuk ka asnjë "i keq" tip i personalitetit - është suksesi apo dështimi i gjendjes së tyre, duke çuar në harmoni dhe lumturi nga një skaj i aftësive shkallë të personit, apo tragjedisë së sëmundjes mendore ose në fund të tjera. Sigurisht ka disa shtet të ndërmjetëm, por në qoftë se ajo tenton të fund "i keq" i shkallës, kështu që karakteristikat tuaja personale apo tiparet e personalitetit të mbyllur shkaktojnë ankthin tuaj të rënda ose dëmtim për ju ose të tjerët - është shkak për trajtim te mjeku.

  Një mjek e drejtë - të kërkojë për diagnozën e hershme të saktë, dhe nëse është, me të vërtetë, çrregullime të personalitetit, me qëllim për të klasifikuar trajtim efektiv të saj.

  Ka disa opsione për klasifikimin e çrregullime të personalitetit. Më poshtë është një prej tyre. Ajo duhet të mbahet mend se njerëzit shpesh kanë karakteristika të disa çrregullime të personalitetit. Kjo është edhe një arsye për trajtim te mjeku.


  Llojet e çrregullime të personalitetit

  Njerëzit me çrregullime të personalitetit yzbehayuschym type'd si për të marrë afër të tjerët, por ata janë të frikësuar e duke u hedhur poshtë. Image i tyre për veten e tij: të paaftë jo i përshtatshëm. "Unë jam i keq, i pavlefshëm, i shëmtuar." "Unë nuk mund të tolerojë ndjenjat e pakëndshme", idenë e potencialisht kritik, i çinteresuar, poshtëruar.


  Strategjia e tyre kryesor: të shmangur situatat në të cilat ata mund të vlerësohen. Në lidhje me shprehjet emocionale, ka shpesh është një kombinim i ankthit (rreth vlerësimit të mundshëm) të dhembjes (rezultat i shmangies, mungesa e marrëdhënieve të ngushta dhe të suksesit).

  Njerëzit me të personalitetit të varur lloj çrregullim të nevojshme "mbështetje": pa të ata ndjehen të dobët dhe të pafuqishëm. Kështu, ideja vetë është e njëjtë si në "shmangien" (i dobët, i paaftë), por ideja e tjeter tjetër - personalitet i varur fokusuar në "Guardian": i dashur, miratojë, kompetent. Në praninë e kujdestar i përshtatshëm ngarkim të personalitetit "blooms" nga dhe mund të punojnë shumë në mënyrë efektive.

  Strategji, natyrisht, gjeni kujdestar dhe do ta lidhë atë për të. Emocionet: ankth gjatë një pushimi të mundshëm me kujdestarin "aktual", i cili mund të mërzitem këtë rol.

  Një person me një çrregullim të personalitetit pasiv-agresiv kërkon "lirinë", por nuk mund të përballen me të; ankohet për "pushtet", por craves miratimin e tyre. Koncepti i vetvetes: vetë-mjaftueshme, por të prekshme për ndikim nga jashtë. Nga njëra anë "të padurueshme për të qenë nën kontroll", dhe të tjera - "Unë kam nevojë qeveria për të mbrojtur, miratuar dhe përkrahur mua." Përfaqësitë e tjetri: bezdisshëm, duke kërkuar dhe - në të njëjtën kohë - të aftë për përkujdesjen dhe pranimit. Brenda vetes ai kundërshton një tjetër.

  Për këta njerëz e zemërim tipik përmbajtur nënshtrim "pushtet" pasiv dhe ankth në pritje represionit duhur.

  Çrregullim obsesiv-kompulsiv personalitetit. Emri vjen nga fjala mani (makthi, mendimet obsesive) dhe detyrim (shtrëngim). Përfaqësuesi i këtij trendi - një njeri serioz, për të cilët fjala "kontroll" dhe "duhet" të peshoj më shumë se të gjithë të tjerët. Ideja për veten të përgjegjshëm - për vete dhe për të tjerët. Por ky parametër "i fortë" është shpesh i fshehur frikën e paaftësisë dhe pafuqisë, dhe i vetmi antidot për këtë frikë - duke kaluar set rigoroz të rregullave të zhvilluara për të gjitha rastet.

  Të gjitha të tjera ndërsa ai beson absolutisht i papërgjegjshëm. Strategjia e saj kryesor: kontroll maksimal mbi veten e tij (zhvillimi i rregullave, vetë-kritika) dhe të tjera (aderimin në rregullat dhe mosmiratimin / gjobave në rast të dështimit). Ai gjithmonë i vjen keq me cen e natyrës njerëzore dhe i zhgënjyer në efikasitetin e ulët të masave korrigjuese.

  Njerëzit me çrregullim të personalitetit paranojak, në krahasim me të vërtetë paranojak, nuk do të përndiqen, ndërsa të tjerët thjesht nuk e besoni, por ta bëjë këtë në një mënyrë të mëdha. Ata japin vetë i virtytshëm, por besoj se ata "keqtrajtuar". Një tjetër ata nuk kanë besim, vazhdimisht frikë të mashtrimit.

  Një person me vetë çrregullim heshtur përcakton "rregullat e lojës." Ai (ajo) - një ujk i vetmuar (ose ujku), dhe mjaft të kënaqur me këtë. Konsideroni veten vetëm, i pavarur, i fortë. Të tjerët në sytë e tij ose janë shumë më poshtë të (përbuzje) ose në të njëjtin nivel. Sjellja ndaj të tjerëve mund të ndryshojnë nga manipulimi ndërlikuar dhe mashtrimit në plaçkitje të plotë dhe dhunës. Emocion më të zakonshme: zemërimi në faktin se të tjerët kanë atë që ai / ajo sigurisht meriton shumë më tepër.

  Njerëzit me çrregullim të personalitetit nartsysovym fiksuar edhe në vetvete. Për "dafodil" si për "ujk" është shkruar edhe rregulloret, por për njerëzit që janë shumë më të butë, për aq kohë sa të tjerët - pasqyrë mund të shfaqin të gjitha shkëlqimin e narcis.

  Koncepti i vetvetes: I veçantë dhe unike, I rregullat përgjithësisht e mësipërme. Por thellë ata dyshojnë shkëlqimin e saj, dhe kështu ata gjithmonë nevojë për të konfirmuar kapjen e të tjerëve. Të tjerët për të jo më shumë se një pasqyrë. Strategjia e tij - të marrë të gjithë për të marrë të përfshirë; emocion i tij kryesor - zemërimi, në qoftë se ata nuk e admirojnë. Mungesa konfiskim narcis mund të zhytet në depresion.

  Shumë burra e madhe vuajtur nga çrregullim të personalitetit skizoid: disa kufizime në shkëputje dhe izolimit të kontribuojë në krijimtarinë. Kjo nuk është Autizmi dhe skizofrenia nuk janë. Vetmia gjë dozim dhe pasuria e brendshme pezulluar për kohëzgjatjen e individit.


  Një person me çrregullim të personalitetit skizoid e konsideron veten të vetë-mjaftueshme njeri i vetëm, të tjerët - ndërhyrëse, kufizuese. Ai përpiqet për të mbajtur distancën e tyre sepse përpjekje të tjera për t'iu qasur kërcënon shkatërrimin. Shizofren nuk i prirur për të lënë në botën e tij të brendshme e të tjerëve, kështu që duket se ata nuk kanë ndjenja të forta; për të gjithë ata që "e pranoi" trishtim i dukshëm rezulton izolimit.

  Njerëzit me gistrionov (histerike) çrregullim personaliteti i emocioneve themelore - gëzimi, sepse ata e konsiderojnë veten simpatik, të pambrojtur dhe meritojnë vëmendje, dhe të tjerët, përkatësisht, që ndikojnë admiroj ndjeshme. Ata janë pak si daffodils, por jo të ftohtë për të tjerët, ata e marrin me vete të ngrohtë, edhe pse shpesh e shkurtër, marrëdhënie.

  Strategjia e tyre: për të qenë në qendër të vëmendjes, të japë dhe të marrë kënaqësi. Nëse kjo strategji për arsye objektive nuk realizohet, atëherë ndonjë metodë (deri në gjendje histerike) për të arritur dëshiruar, ndjenjat ndikojnë. Një ndjenjë - çështje e butë dhe e vështirë i kontrollueshëm. Prandaj, emocion shoqërues në gistrionov prekura njerëzve - fshehur ankthin, i cili ndryshon me zemërim dhe pikëllim kur prishur planet e tyre menjëherë të sjellë lumturi për veten time dhe të gjithë njerëzimit.

  Informacion nga artikullin "tipologji Njohës i çrregullime të personalitetit"