Parimet bazë të kimioterapia


 • Koncepti i kimioterapia
 • Avantazhi i kimioterapia
 • Efektiviteti i kimioterapia
 • Metodat kimioterapia

 • Koncepti i kimioterapia

  Kimioterapia është lloji kryesor i trajtimit mjekësor të shumtën e kancereve. Ka një numër i trajtimeve të tjera, të cilat, të thuash të drejtën, është edhe një kimioterapeutik, të tilla si terapi të hormoneve dhe immunotherapy, por termi "kimioterapia" trajtimit të thotë agjentë posaçërisht citotoksike që prishin ndarjen e qelizave të kancerit, duke rezultuar në formimin e atyre të reja.


  Avantazhi i kimioterapia

  Droga kimioterapia injektuar në gjak, ku ata qarkullojnë në të gjithë trupin.

  Ky është një avantazh i madh mbi metodat e tjera të trajtimit të kancerit kimioterapi. Shpesh ju nuk mund të hiqni të gjitha qelizat e kancerit përmes kirurgjisë ose radioterapisë, të cilat janë metodat lokale, që veprimi i tyre është i drejtuar vetëm në çdo një zonë të caktuar të trupit. Kjo është për shkak se një numër i qelizave mund të shkëputet nga tumori primar dhe rrjedhjen e gjakut bie në një pjesë të veçantë të trupit, i cili fillon të rritet, duke formuar tumoreve sekondare ose metastaza.

  Si agjentë kemioterapeutike lëvizin në të njëjtën mënyrë ata mund të goditur ato qelizat e largët dhe tumoret sekondare në çdo pjesë të trupit.


  Përvoja e parë e metodave kemoterapeutikë, të cilat janë themeluar në këtë parim ishte terapia me antibiotikë për infeksione. Antibiotikët të shkatërruar bakteret që shkaktojnë infeksionin kudo në trup që ata janë.

  Megjithatë, bakteret në natyrë janë shumë të ndryshme nga qelizat normale, e cila bën të mundur për të krijuar antibiotikët që ndikojnë në mënyrë specifike bakteret pa dëmtuar qelizat normale. Ndërkohë qelizat e kancerit të ndryshojnë nga normal shumë pak. Ata e humbën mekanizmin kontrollues rritjen e tyre dhe riprodhimin, por ndryshe shumica e proceseve kimike që ndodhin në të dy llojeve të qelizave janë të ngjashme.

  Prandaj, droga që ndikojnë në qelizat e kancerit padyshim dëmtojnë dhe qelizat normale. Edhe pse qelizat e kancerit të meta në krahasim me qelizat normale të trupit dhe më pak në gjendje të riparojë veten.

  Përdorimi i metodave kemoterapeutikë bazuar në llogaritjen e defekteve. Mjekimi zakonisht zgjat nga një deri në disa ditë, pastaj të marrë një pushim për disa javë. Në këtë kohë, restauruar qelizat normale, ndërsa qelizat e kancerit të mbulohen vetëm pak. Ciklet pasuese të trajtimit të drogës për të shkatërruar më tej qelizat e kancerit, ndërsa qelizat normale janë të rinovohet vazhdimisht.


  Efektiviteti i kimioterapia

  Disa lloje të kancerit janë të shërueshëm duke përdorur kimioterapia vetëm. Megjithatë, për shumicën e kancereve nuk është ende e mundur, dhe trajtim të drogës në raste të tilla është kryer për të monitoruar zhvillimin e sëmundjes dhe kontrollin e saj, dhe të lehtësojë simptomat.

  Arsyeja kryesore që shpjegon pse duke përdorur metoda kemoterapeutikë nuk mund të shërojë shumicën e kancerit, është që ose qelizat e kancerit fitojnë rezistencë të drogës, ose ata kanë një rezistencë të pjesshëm ose të plotë të tyre nga fillimi. Për shembull, në qoftë se disa qelizave të kancerit 99% të ndjeshme për medikamente, kimioterapia do të eliminojë 99% të dëmit, por nuk do të ketë ndonjë efekt në mbetur 1% të qelizave që vazhdojnë të rriten.

  Rezistenca ndaj barnave terapeutike dhe shkatërrimin e pjesshëm të qelizave të kancerit janë pengesat më të rëndësishme në trajtimin më efektiv dhe kanë qenë subjekt i kërkimeve intensive. Qelizat e kancerit të fitojnë rezistencë ndaj një droge të caktuar përmes zhvillimit të proceseve biokimike që lejojnë për të kapërcyer dëmtimin e qelizave ndaj kësaj droge.

  Një mënyrë për të zgjidhur këtë problem është të emërojë një numër të drogave të ndryshme, secila prej të cilave ka një veprim specifik shkatërrues në qelizat e kancerit. Zhvillimi i disa mekanizmave për të mbrojtur qelizat e më e vështirë për shkak të probabilitetit të shkatërrimit të vazhdueshëm të tumorit.

  Kjo metodë e kimioterapia çoi në një rritje të konsiderueshme në performancën në trajtimin e disa llojeve të kancerit.

  Një tjetër mënyrë për të kapërcyer rezistencën është për të caktuar doza të konsiderueshme më të larta të agjentëve kemoterapeutikë. Problemi është se doza të tilla të larta të shkaktojë dëme serioze dhe qelizat normale, sidomos palca e eshtrave përgjegjës për gjak. Doza të tilla të larta janë të justifikuara vetëm në rastet kur nuk mund të jenë të palcës së kockave apo të qelizave burimore.

  Çfarë mëdha tumor, më shumë të ngjarë rezistenca e saj nga droga. Prandaj, në qoftë se tumor primar është hequr kirurgjike dhe ka një rrezik që një numër i vogël i qelizave të kancerit janë përhapur në pjesë të tjera të trupit, pastaj të shmangur rikthim kur trajtimi është më e vështirë për të kryer tashmë, menjëherë pas operacioni mund të fillojë kimioterapi për të shkatërruar çdo qelizat e kancerit mbetura.

  Kjo qasje quhet kimioterapi ndihmës.


  Metodat kimioterapia

  Droga kimioterapia mund te administrohet nga goja (nga goja), por IV më shpesh angazhuar (Metoda intravenoz). Qëllimi i këtij trajtimi është për të futur agjentë aktive anti-kancer në gjak, përmes të cilit ata janë transferuar në qelizat e kancerit kudo që ata janë. Ndonjëherë agjentët kemioterapeutike injektohet direkt në fusha të veçanta të trupit të tilla si kurrizore zorrët e fluideve ose drejtpërsëdrejti. Në këtë rast, qëllimi është për të arritur përqendrim të lartë të drogës në një vend të caktuar.

  Metoda më e thjeshtë të administratës të drogës - tableta me gojë ose të lëngshme, e cila bën të mundur për të marrë ato në shtëpi pa ndihmën e një infermiere apo mjek.

  Megjithatë, kjo metodë është më pak i besueshëm në krahasim me injeksione, sepse nuk ka siguri se kur të marrë çdo dozë do të absorbohet në trup të njëjtën sasi të ilaçeve. Metoda më e zakonshme është futja e një droge e kemioterapisë në venë ose me injeksion, apo rënie nga shpesh. Në mënyrë tipike, një trajtim i tillë duhet të bëhet në një ambulatore spital ose stacionare. Çdo dozë e ilaçeve administrohet per nje periudhe prej një deri në disa ditë në intervale të 1-4 javësh (varësi të regjim) ne numrin total të lëndëve nga 4 deri 8 doza Ndonjëherë administruara vazhdimisht ulëta që përdorin një pompë vogël portativ.

  Për atë derdh ilaçin në trup për javë ose edhe muaj. Pompë është i bashkangjitur në një rrip ose kryhen në një thes, dhe pacientët mund të bëjnë aktivitetet e tyre normale.

  Informacion nga neni "Kimioterapia"