Dispozitat kryesore të Mjekësisë tibetian


 • Konceptet themelore të Mjekësisë tibetian
 • Parimet e mjekësisë tibetian
 • Medicines në mjekësi tibetian

 • Konceptet themelore të Mjekësisë tibetian

  Tibet është quajtur shpesh "çatinë e botës". Ajo është e vendosur në jugperëndim të skajshme Kina, më i lartë dhe më i madh në vendin e Plateau tibetian. Tibet shtrihet në një lartësi prej rreth katër mijë metra mbi nivelin e detit dhe kulmin e disa prej maleve të saj që tejkalojnë shtatë mijë metra. Për Tibet dhe emrin e saj "çati e botës" për shkak të popullsisë së saj jeton më të afërt të diellit.

  Tibet është konsideruar një thesar i pasuri pafund të Kinës, si dhe vendlindja e mjekësisë tibetian, një nga më të vjetra, shkollave ekzistues mjekësore dhe filozofike.

  Bazat filozofike të mjekësisë tibetian i ka rrënjët në Budizëm, e cila hyri Tibetit në gjysmën e parë të shekullit të shtatë, gjatë sundimit të mbretit Sun Gampo (627-649). Besohet se ai i ftoi mjekët në Tibet nga India, Kina, Nepali, Bizantit dhe Persisë për shkëmbimin e njohurive dhe përkthimin e teksteve mjekësore në tibetian. Ky ishte fillimi i një sistemi kompleks mjekësor dhe fillimi i shumë viteve të shkëmbimit të përvojave.

  Në Indi në shek e gjashtë tashmë ishin në dijeni të praktikave të ndryshme shëndetësore, sipas legjendës, Buda Shakyamuni, nganjëherë i quajtur mjekun e Lartë, ishte i pari për të përdorur këtë praktikave të mësimdhënies.


  Besohet se mjekësi indian budiste (Ayurveda) dhe shërbeu si një prototip i disa mjekësisë tibetian.

  Në kushtet e filozofisë budiste, sëmundja fillon të shfaqet në thellësitë e mendjes, dhe pastaj të zbatohet në një nivel fizik. Por, për sëmundjet e trupit fizik detyrimisht shkelje të ndodhë në nivel të psikikës dhe emocionet. Harmonia Harmonia shkakton nivele të larta të niveleve më të ulëta.


  Parimet e mjekësisë tibetian

  Parimi themelor i mjekësisë tibetian është një parim materialist i unitetit të mjedisit dhe të trupit. Besohet se një organizëm i gjallë dhe mjedisi i saj përbëhet nga katër elemente kryesore të materies - zjarrit, ujit, tokës dhe ajrit.

  Këto elemente materiale në organizmat e gjallë të sigurojë funksionin fiziologjik të sistemeve rregullatore, "rlunh" - era, "mkhris" - biliare, "badkan" - mukusit, e përcaktuar si mekanizma neurohumoral.

  Sipas mjekësisë tibetian trupin e njeriut përbëhet nga shtatë elemente:

 • plazma - ushqim të lëngët
 • gjak - forca e jetës
 • Muskujt - "rroba" për kockat
 • ind dhjamor - substancë lubricating
 • kockave dhe kërc - ndihmë për të dalë dhe shëtitje
 • palcë
 • nerva - Food ind nervor
 • spermë / vezë - riprodhim
 • Sekuenca në të cilën elementet e listuara korrespondon me sekuencën e formimit të tyre në trup.

  Çdo element pasues duket në pastrimin metabolike kaluar.

  Pikat e mëposhtme në mjekësi tibetian - një substancë që trupi zakonisht heq veten në formimin dhe mirëmbajtjen e shtatë elementeve të mësipërme: cal - largon toksina në formë të ngurtë nëpërmjet zorrës së trashë; urinë - largon toksina në formë të lëngshme, përmes veshkat; djersë - largon toksina përmes poret në lëkurë.

  Besohet se shëndeti fizik është përcaktuar nga bilanci i tre sistemeve të mëdha në trup: era, biliare dhe gëlbazë. Metoda më e zakonshme dhe efektive e diagnostikimit është pulsodiahnostika dhe urinalysis. Besohet se duke dëgjuar pulsin e pacientit më të mirë në agim, pas fjetur një natë së.

  Por ne nuk duhet të mendojmë se diagnoza është e përcaktuar vetëm nga frekuenca dhe forcën e pulsin. Gjatë trajtimit, mjeku shqyrton pacientin me kujdes, duke marrë të gjitha informatat në lidhje me gjendjen e shëndetit të tij, ton dhe kushtëzojnë lëkurës, sytë, gjuhën dhe karakteristika të tjera. Në mënyrë tipike, efektiviteti i trajtimit varet nga mjeku dhe përvojën e tij.


  Medicines në mjekësi tibetian

  Në mjekësi tibetian për trajtimin dhe parandalimin e drogave të përdorura gjerësisht e prejardhje shtazore dhe bimore, praktikë efekte në trup me anë të masazh, akupunkturë, për të pacientit, si raste të njohur të praktikave shamanic.

  Kështu, mjekësi tradicionale tibetian të gjitha parimet dhe dispozitat e mikro dhe makrokozmosit themelore lidhur në mënyrë hierarkike me shekuj përvojë, njohja e organizimit të sistemeve të gjalla, që është një chronobiology parashikim, dhe hronofarmakolohyy chronomedicine.

  Burime të eksploruar të mjekësisë tibetian, duke përfshirë "Chzhud-shi" dhe "Vaydurya-onbo" tregoi se mjekësia tradicionale tibetian është një sistem tërësor të strukturës hierarkike të nivelit shumë me blloqe të veçanta të koncepteve teorike, metodat diagnostikuese dhe trajtimet.

  Informacion nga artikullin "mjekësi Tibetan"