Diagnoza psitakozës dhe trajtim


 • Çfarë është psitakozës
 • Cilat janë simptomat e psitakozës
 • Diagnoza dhe trajtimi i psitakozës

 • Çfarë është psitakozës

  Psitakozës (psitakozës) - infektive
  sëmundja karakterizohet nga simptomat e dehjes dhe mushkërive
  Tendenca për kohëzgjatje të zgjatur të acarimin.

  Shkaktar etiologjik i psitakozës referohet klamidia. Është rezistent ndaj temperaturave të ulëta dhe tharje.

  Burimi
  patogjen është zogj. Më të epidemiologjik
  Vlera me shtëpi dhe shtëpi zogjtë, parrots, pëllumba, i egër
  shpend uji, e cila psitakozës është zakonisht asimptomatik.
  Megjithatë, përkeqësimi ushqim Mbajtja e pulave kanë mungesë
  mund të tregojnë shenja të sëmundjes.

  Zogjtë të refuzojë për të ushqyer,
  joaktiv, ata vënë re diarre, mukusit nga hunda. Sëmundje
  zgjat 8-9 ditë, dhe mbaron me vdekjen e zogjve.

  Mënyrat kryesore
  e transmetimit - pluhur ajrore dhe ajrore. Njeri
  infektuar nga inhalimi i pluhurit të kontaminuar me feces dhe mukusit të hundës
  zogj të sëmurë. Kryesisht punëtorë të sëmurë pulave, gjuetarët
  zogj industriale, pronarët e shtëpive të shpendëve.


  Cilat janë simptomat e psitakozës

  Inkubatori
  periudhë është brenda 5-30, zakonisht 8-12 ditë. Në disa pacientë
  fillimisht shënoi rraskapitje, vjellje, dhimbje në joints. Zakonisht
  sëmundje zhvillon akute me të dridhura, ethe;


  karakterizohet nga dhimbje koke, dhimbje të muskujve, dhimbje të përbashkët, përsëri, fyt,
  dobësi, pagjumësi, kollë të rënda thatë, t'i shtyer të fytyrës dhe fyt,
  skuqje e sclera dhe konjuktiva. Ka thatë, fyt gërvisht,
  zë bëhet i ngjirur, i përafërt, nuk është një ndjenjë e turpit në gjoks,
  gjoks sadnenye. Në formën më tipike pnevmonycheskoy
  sëmundje kollë e thatë fillimisht, pështymë më tej, nganjëherë
  përgjakshme. Në 4-5 ditë ka shenja fizike të sëmundjes
  pneumoni, gulçim, cianozë ndonjëherë. Pleurit mundur. Ndonjëherë sëmundje
  merr një kurs kronike me relapses.


  Diagnoza dhe trajtimi i psitakozës

  Diagnozë
  bazuar në të dhënat nga historia epidemiologjike (kontaktoni me

  zogjtë), klinike, radiologjike dhe rezultatet
  Studimet laboratorike. Gjaku shënuar leukopenia, i mprehtë
  rritur ESR.


  Një metodë specifike e diagnozës është
  Testi alergjik intradermal me alergjen ornitozny se
  kryhet me sëmundje 1-5 dite. Në testet serologjike përdoren
  fiksimi i komplementit dhe reagimi i tërthortë
  Immunofluorescence.

  Trajtim
  shpenzojnë në spital. Aplikoni antibiotikët tetracycline ose
  rifampicin, agjentë anti-inflamator dhe anti-alergjike.

  Parashikim
  Me trajtimin e duhur është filluar të favorshme. Në disa pacientë
  kohë të gjatë (në disa vite) e kishte lodhje, i ngadalshëm

  inflamacion i rrugëve të frymëmarrjes dhe mushkëritë.

  Parandalim
  është Veterinar-Sanitar dhe Shëndetësor
  masat. Ish përfshijnë mbikëqyrjen veterinare dhe sanitare në
  fermat e pulave, zoos, bimore pulave; në fillim
  Zbulimi i psitakozës në dhomë në shtëpi dhe zogjtë e
  parandalimi, aktual dhe dezinfektimi përfundimtar. Në rrjetin e shitjes
  e familjeve të prirur për psitakozës, kufomat e shpendëve në formën e heqje e diçkasë thelbësore
  dërguan pas trajtimit të ngrohjes komerciale. Vezë
  gjithashtu të nënshtruar për të ngrohur trajtim. Poshtë dhe pendë djegur. Trajtim
  Zogjtë duhet të kryhet në respirators dhe syzet mbrojtëse, me

  duhet në mënyrë strikte të respektojë higjienë të mirë personale (të larë duart para ngrënies,
  pas punës).

  Në fushën e sëmundjeve dhe sjelljes së vazhdueshme
  dezinfektim përfundimtar. Për personat të cilët kanë pasur kontakt me pacientët
  zogj, krijimin vëzhgim mjekësor për 2 javë
  thermometry përditshme të vënë një testeve alergjike diagnostike dhe
  plotësojnë fiksimit me antigjenin ornitozny. Në mënyrë që të
  Kontakt personi Parandalimi me shpendë të sëmurë duhet
  marrë tetracycline antibiotik për 2-3 ditë.
  Lia e dhenve janë nën vëzhgim klinike për të paktën 1 vit dhe
  largohet nga regjistri në mungesë të rikthim.

  Informacion nga neni "psitakozës".