Organet për transplantim


 • Koncepti i transplantimit
 • Veshkave Transplantit
 • Mëlçia Transplantit
 • Zemra Transplantit
 • Transplantimi i organeve të tjera
 • Përdorimi i kafshëve
 • Karakteristikat e ruajtjes

 • Koncepti i transplantimit

  Transplantimi i organeve (transplant) - është një largimi i zbatueshëm organ në një individ (donatorëve) për të transferuar atë në një tjetër (marrësit). Nëse donatori dhe marrësi i përkasin së njëjtës specie, sugjeron alotransplantatsiyi, nëse është e ndryshme - në ksenotransplatimit. Në rastet kur donatori dhe pacienti - identike binjakët (identike) ose përfaqësues të të njëjtit ynbrednoy (dmth rrjedhin nga kalimin e farefisnisë) kafshët e linjës është fjala izotransplantatsii.

  Xena-dhe allografts, ndryshe nga izotransplantat, subjekt i kundërshtimit. Mekanizmi i përjashtimit - sigurisht imunologjike, e ngjashme me reagim ndaj futjes së substancave të huaja. Izotransplantat marrë nga individë të lidhura gjenetikisht nuk janë të refuzuar zakonisht.

  Në kafshë eksperimente kryer transplant pothuajse të gjitha organet vitale, por jo gjithmonë me sukses. Organet vitale - ato pa kursim e pamundur jeta. Shembuj të këtyre mund të shërbejë si zemrën dhe veshkat. Megjithatë, një numër i, thonë pankreasit dhe veshkave gjëndra, zakonisht nuk konsiderohet me rëndësi jetike, që nga humbja e funksionit të tyre mund të kompensohet nga terapia e zëvendësimit, duke përfshirë edhe insulinën dhe hormonet steroide.


  Man transplantuar veshkave, mëlçisë, zemrës, mushkërive, pankreasit, tiroide dhe parathyroid gjëndra, shpretkë dhe kornea. Disa organe dhe inde të tilla si enët e gjakut, lëkurë, kërc ose kockave transplantuar për të krijuar një kornizë, të cilat mund të formojnë marrësin e ri të indeve.

  Transplantimi i organeve është bërë një nga më të shquar dhe premtues të shekullit të 20-të shkencës. Life Extension duke zëvendësuar organet e prekura më parë kazavsheesya ëndërr realitet. Sot, në sajë të përparimet në mjekësinë moderne mund transplantin e veshkave, mëlçisë, zemrës, pankreasit dhe organeve të tjera.


  Veshkave Transplantit

  Nuk është çudi, çështja e transplantimit të organeve fokusohet veshkën. Veshkat - çiftëzohet organ, dhe një prej tyre mund të hiqet nga një donator të jetesës pa shkaktuar atij çrregullime kronike të funksionit të veshkave.
  Përveç kësaj, veshkave zakonisht përshtaten një arterie dhe të gjakut që rrjedhin nga një venë e saj, e cila në masë të madhe thjeshton mënyrën e restaurimit të fluksit të gjakut në të marrësit. Uretër përmes të cilit flukset e formuar në urinë veshkave, mund në një farë mënyre e bashkangjitur për të marrësit të fshikëzës.

  Transplanti i parë i veshkave në kafshët e bëra në 1902 E.Ulman studiues austriak. Edhe pse në kohën e marrësit nuk po marrin drogë që shtypin reagimin e refuzimit, njëri prej tyre ka jetuar pas transplantimit pothuajse 6 muaj.

  Në këto operacione hershme ishin transplantuar kofshën e veshkave (heterotopik transplantin), por pastaj zhvilluar mënyra për transplantim vendin më të natyrshme për të - në zgavrën e komblikut. Kjo teknikë është e zakonshme sot.

  Në 1954 spital Brayama transplantin e veshkave i parë nga binjakët identikë. Në 1959 ka kryer një transplantim të veshkave nga binjakët vëllazërore për herë të parë përgatitjet ndikuar me sukses për pakënaqësi, duke treguar se ka filluar reagimi nuk është i pakthyeshëm. Gjithashtu në 1959 u përdor një qasje të re. Ajo u gjet se një numër i barnave që bllokojnë metabolizmin qelizor dhe janë quajtur antimetabolitë (p.sh., azatioprine), kanë një efekt të fuqishëm, një përgjigje dërrmuese imunitar.

  Ekspertët në fushën e transplanteve të indeve, veçanërisht veshkat, shpejt mori avantazhin e këtyre të dhënave, të cilat shënuan fillimin e një epoke dhe imunoshtypes në transplantim.

  Duke përdorur agjentët immunosuppressive, shumë spitale kanë bërë përparim të rëndësishëm në vazhdimin e funksionit transplantin e veshkave të njeriut. Përafërsisht një e katërta e kohës së kaluar në transplantimin e veshkave nga donatorët kanë të afërm që jetojnë pacientit, në këtë mënyrë të japë një prej veshkave të tij. Në raste të tjera, të veshkave duke përdorur një i vdekur kohët e fundit, edhe pse herë pas here dhe ata të cilët për çfarëdo arsye treguar fshini apo vullnetarë të cilët nuk janë të afërm të marrësit.

  Short-term transplantim të veshkave pozitiv është vërejtur zakonisht në më shumë se 75% të pacientëve që kanë këtë kirurgji është kryer për shkak të humbjes së pakthyeshme të funksionit të veshkave.

  Rezultatet në mënyrë të barabartë e mira të arritura përmes shtypni indeve dhe duke përdorur kombinime të fondeve imunosupresive, sidomos cyclosporine dhe kortikosteroideve.

  Suksesi tani është vlerësuar kohëzgjatjen (një vit ose disa vjet) mbijetesën e marrësit ose funksional marrje ryshfeti. Edhe pse shumë pacientët të jetojnë dhe të qëndrojnë të shëndetshme për më shumë se 10 vjet pas transplantimit të veshkave, qëndrueshmërinë e saktë afat të ruajtjes marrje ryshfeti panjohur.


  Mëlçia Transplantit

  Edhe pse eksperimenteve me transplantimin e mëlçisë kryera që nga mesi i viteve 1960, transplantimi i organeve njerëzore janë mbajtur kohët e fundit. Që të mëlçisë - trup i rastësishëm, i vetmi burim i korrupsionit mund të jetë vetëm kohët e fundit i vdekur organet e shëndetshme, me përjashtim të fëmijëve - kanë përvojë me mëlçi transplantin e tyre nga një donator i jetesës (prind).

  Problemet teknike me imponimin e anastomosis (dmth lidhjet midis enëve të gjakut dhe kanaleve) është edhe më e ndërlikuar se veshkave transplant mund të jenë më pak të sigurt në këtë rast, dhe përdorimi i drogave imunosupresive. Jo deri dhe objektet e veshkave të ngjashme artificiale që mund të mbështesin jetën para transplantimit të mëlçisë marrësit, ose në periudhën e menjëhershme postoperative deri marrje ryshfeti ende nuk ka filluar të funksionojë siç duhet. Megjithatë, përdorimi i fondeve të reja imunosupresive, duke përfshirë cyclosporine, duke lejuar për një progres të konsiderueshëm në transplantim të mëlçisë - 1 grafts vjeçare janë duke funksionuar me sukses në 70-80% të rasteve.

  Në disa pacientë funksion allograft mëlçisë për mbi 10 vjet.


  Zemra Transplantit

  Së pari transplantin e zemrës i suksesshëm është kryer nga Dr. K.Barnardom në Cape Town (Afrika e Jugut) në vitin 1967. Që atëherë, operacioni është kryer në mënyrë të përsëritur në një numër vendesh. Në përgjithësi, ajo është e lidhur me problemet e njëjta si në organet e tjera të çuditshme transplantin (duke përfshirë të mëlçisë). Por ka më shumë. Midis tyre - të ndjeshmërisë së lartë të zemrës me mungesën e oksigjenit, që kufizon jetën shelfin e zemrës së donatorëve vetëm disa orë.

  Përveç kësaj, për shkak të mungesës së materialit për transplant shumë pacientë në nevojë vdes në atë para se nuk mund të gjejnë një donator të përshtatshëm.

  Megjithatë, ka perspektiva të mira për zgjidhjen e këtyre problemeve. Aparat Krijuar përkohësisht mbështetur zemrën dhe për të rritur jetëgjatësinë e një pacienti i cili është duke pritur për një transplantim të zemrës. Metodat moderne të sigurojë imunosupresioni në mbijetesën vit transplantin e 70-85% të rasteve. Më shumë se 70% të pacientëve që i janë nënshtruar transplantim të zemrës, reduktuar efikasitetin.


  Transplantimi i organeve të tjera

  Dritë transplantimit has vështirësi sepse ky trup është në kontakt me ajrin, dhe marrje ryshfeti prandaj infektuar lehtë, përveç kësaj, transplantimi i të dy mushkërive ndalon trake të dobët engraftment. Megjithatë, në vitet e fundit metodat e transplantimit një mushkëri ose zemra bllok / mushkërive zhvilluar.

  Metoda e fundit është përdorur më shpesh, pasi kjo siguron engraftment më të mirë dhe heqjen e plotë të indeve të prekur të mushkërive. Operacion i suksesshëm Transplanti gjatë vitit vërejtur në 70% të marrësve.

  Transplantimi i pankreasit është kryer për të ndaluar zhvillimin e komplikimeve serioze të diabetit. Në rastet kur një nga ndërlikimet e dështimit të veshkave ndonjëherë u kryer transplant të pankreasit dhe veshkat të njëjtën kohë. Në vitet e fundit, numri i transplanteve të suksesshme pankreasit është rritur ndjeshëm dhe arrin 70-80%. Metodë gjithashtu testuar nga transplantimi nuk është e gjitha kanceri, por qelizat e saj ishull (insulinë prodhimit).

  Metodë përfshin futjen e këtyre qelizave në venë kërthizës, Vol.
  e., ndoshta ai do të shmangë operacion të barkut.

  Transplantimit të trurit është ballafaquar tani me vështirësi të pakapërcyeshme, por disa prej segmenteve transplantim të saj në kafshët është bërë.

  Rëndësia e progresit të vazhdueshëm në fushën e transplantimit të veshkave - përmirësimi i metodave të zëvendësimit artificial të funksionit renal, gjegjësisht zhvillimin e një veshkë artificiale. Aftësia për të mbajtur një jetë të gjatë dhe shëndet të ardhmen e marrësit (vuan dështim të rëndë renale, i cili do të ketë epërsinë në vdekje) në një masë të madhe përcaktohet suksesin e transplantit të veshkave.

  Këto dy metoda, dializë dhe transplantimi, plotësojnë njëri-tjetrin në trajtimin e dështimit të veshkave.

  Në mënyrë të ngjashme, zhvillimi i artificiale pajisjeve të përhershme ose të përkohshme implantiruemyh zemër që mund të ndihmojë punën e vet pranuesit e tyre të zemrës ose krejtësisht të zëvendësojë atë, duhet të zvogëlojë peshën e shumë prej problemeve që lidhen me një ndryshim të zemrës. Megjithatë, duke zëvendësuar pajisjen artificiale të tillë një organ kompleks si mëlçi, ndoshta jo reale.


  Përdorimi i kafshëve

  Vështirësitë që lidhen me ruajtjen e të vdekur, të detyruar të mendojnë për përdorimin e mundshëm të shembull xenografts e baboons dhe primat të tjera.

  Megjithatë, ndërsa ka një pengesë e fortë gjenetik se organi transplantimit nga një person që kërkon doza shumë të larta të barnave imunosupresive për të shtypur refuzim dhe, nga ana tjetër, mund të çojë në vdekjen e marrësit të infeksionit.


  Karakteristikat e ruajtjes

  Në çdo organeve vitale të destinuara për transplantim nëse ai përherë të privuar nga të gjakut dhe të oksigjenit, ndryshime të pakthyeshme të ndodhë që të parandalojë përdorimin e saj. Për periudhën e matur minuta kardiake për veshkë - orë. Për të zhvilluar mënyra për të ruajtur këto organe pasi heqja e tyre nga donatori trupit shpenzuar përpjekje të mëdha.

  Limited por inkurajuese sukses mund të arrihet me anë të ftohjes autoritetet furnizimin e oksigjenit nën presion ose perfuzionit ftohtë mbulesë, ruajtjen e indeve. Veshkave, për shembull, mund të ruhen në rrethana të tilla jashtë trupit për disa ditë.

  Konservimi i rritur kohën e caktuar për zgjedhjen e marrësve nëpërmjet testeve për pajtueshmërinë dhe siguron trupin e përshtatshmërisë. Në kuadër aktualisht ekzistues të programeve rajonale, kombëtare dhe madje edhe ndërkombëtare të prodhuara nga korrje dhe shpërndarjen e të vdekur, duke i lejuar ata që të përdorim optimal. Megjithatë, organet për transplantim mungon.

  Shpresohet se kur publiku më të vetëdijshëm për nevojën për organe të tilla, mungesa e uljes, dhe transplantimi mund të bëhen shpejt dhe me efikasitet.

  Informacion nga artikullin "Transplantimi i organeve"