Operacioni i zëvendësimit arthroplasty


 • Indikacionet për arthroplasty
 • Operacioni i instalimit të përbashkët artificial
 • Komplikimet pas arthroplasty

 • Indikacionet për arthroplasty

  Vendimi në favor të operacioneve arthroplasty përbashkët kryesisht qëndron me pacientin. Në shumë raste, dhimbje të forta dhe duke marrë sasi të madhe të analgesics (painkillers) bërë jetën aq i padurueshëm se operacioni është me rëndësi jetike. Koha e saktë e operacionit duhet të diskutohet me të gjithë faktorët e nevojshme dhe karakteristika.

  Ju duhet të duhet të përgatiten për implantimin e implantit. Gjatë periudhës para operacionit të nevojshëm për të përmirësuar shëndetin e tyre, për shembull, duke hequr dorë nga pirja e duhanit apo të zvogëlojë peshën e tyre.

  Shëndetësor i domosdoshëm dentar dhe vatra të tjera të mundshme të infeksionit kronik. Kjo preconditioning zvogëlon rrezikun që shoqëron çdo operacioni.

  Gjatë operacionit të përbashkët totale hip është gjithmonë një sasi të caktuar të humbjes së gjakut disa. Kjo mund të kërkojë transfuzion saj. Në mënyrë për të parandaluar konfliktin imunologjike apo infeksion, është e këshillueshme për të përgatitur gjakun e tyre për transfuzion gjatë operacionit.


  Operacioni i instalimit të përbashkët artificial

  Qëllimi i operacionit të përbashkët zëvendësim - më të mirë implant vendosur, të marrë lirinë nga dhimbje dhe të shërohen.


  Operacion i përbashkët arthroplasty mund të zhvillohet nën të përgjithshme, rajonale ose të kombinuar anestezi (anestezi). Anestezi rajonal i skaj të ulët ndikon në gjendjen e përgjithshme më pak dhe në këtë mënyrë janë më të mira. Përveç anestezi është vënë qetësues (qetësues) mjet. Gjatë operacionit, pacienti nuk do të ndjeni asnjë dhimbje.

  Gjatë operacionit të përbashkët prekur është hequr dhe zëvendësuar me artificial. Ngulitje kërkojnë një prerje në lëkurë rreth 20 cm në gjatësi. Kështu, kirurg mund të qasen përbashkët, hiqni përbashkët të prekur dhe duke e zëvendësuar atë me një konstrukt artificial.

  Pas instalimit të përbashkët artificial eshte i zgjedhur për lëvizshmëri, dhe mbajti suturing plagën. Kullimit është futur në plagë, parandalon akumulimin e filtruar gjakun. Pas operacionit, fashë është aplikuar, të ngutshme (fashë) dhe prodhuar e parë kontrollin X-ray. I gjithë operacioni zakonisht merr rreth 1,5-2 orë.


  Komplikimet pas arthroplasty

  Hematoma (mavijosje) mund të shfaqen pas operacionit dhe zakonisht kalojnë brenda disa ditëve. Më parë kullimit përmendur instaluar për të parandaluar gjakderdhje të madhe, dmth për të larguar gjakun.

  Për të trombozës (mpiksjen e gjakut) mund të shkaktojë rritjen e koagulimit të gjakut (clots gjakut mund të parandaluar rrjedhjen e gjakut në venat e gjymtyrëve), të cilat mund të çojnë në emboli pulmonare (kur mpiksje gjaku të arrijë në mushkëri).

  Për të reduktuar rrezikun e trombozë emëruar përgatitjeve të veçanta, në formë të tabletave ose injeksioneve para dhe pas operacionit, dhe stockings elastike dhe këmbë të shtrënguar dhe të lidhurit këmbë, ushtrim terapeutik.

  Infeksion në plagë - një ndërlikim i rrallë dhe zakonisht trajtohet me sukses me antibiotik. Megjithatë, infeksion të thellë mund të çojë në humbjen e implantit dhe nevojën për reoperation. Për këtë arsye, vëmendje e veçantë i është kushtuar sterilitetin dhe mbrojtjen nga bakteret. Përveç kësaj për të dhe pas kirurgjisë emëruar antibiotikëve.

  Zhvendosja (offset) dhe zhvendosja artificial i përbashkët ndodhin rrallë (kryesisht në periudhën e hershme postoperative deri indeve shëruar buta) dhe zakonisht ndodhin vetëm në rastet e aktivitetit të skajshme motorike ose bie.

  Në mënyrë tipike, në këtë rast mjeku shpenzon reposition implant zhvendosur nën anestezi.

  Në raste shumë të rralla, indet mund të zhvillojnë reaksione alergjike kur ekspozohen ndaj një të përbashkët artificial. Ky reagim mund të shkaktohet nga kromi - alergjitë nikel. Me përdorimin e lidhjeve moderne në dispozicion sot, rreziku i alergjive është minimizuar.

  Për ngulitur çimento kockave përdorur për të rregulluar të përbashkët artificial. Kjo mund të shoqërohet me çrregullime të qarkullimit të gjakut (dmth kequshqyerja në indet përreth).
  Por që më arthroplasty zëvendësimi nuk mund të bëjë pa çimento, theks më i është drejtuar në zhvillimin e çimentos e cila nuk shkakton këto çrregullime.

  Informacion nga artikullin "Të jetosh me endoprosthesis të përbashkët"