Ethet hemorragjike OmskNë patogjen dhe sëmundje

Ethet hemorragjike Omsk - një sëmundje akute virale karakterizohet nga një fokale natyror (prania e lezioneve me patogjen të përhershme qëndrimi), ethe, sindromi hemorragjike dhe dëmtimit të sistemit nervor.

Agjent shkaktar i përket një grupi Arbovirus, familja Togaviridae, gjini flavivirus (grupi B).

Përshkrimet e para të etheve hemorragjike Omsk u bënë nga mjekë lokale në rajon Omsk në periudhën 1940-1945 .. (BP Pervushin, GA Sizemova etj). Që nga viti 1946 ethe Omskahemorahichna si formë e veçantë nosological.

Ajo u gjet se rezervuari kryesor i infeksionit është uzkocherepnaya mi fushe dhe një zgarë shënoni D.pictus.

Një tjetër mënyrë e transmetimit ishte kontakti. Sëmundja ndodhur pas kontaktit me muskrats (njerëzit lokalë dinë për të dhe madje e kishte emrin "sëmundje mi uji").

Zjarr Natyrore ethe hemorragjike Omsk u gjetën në stepë dhe pyll-stepë rajonet e Omsk, Novosibirsk, Tyumen, Kurgan, rajonet Orenburg. Rezervuari i infeksionit në natyrë janë kryesisht miu ujë, mi fushe kuqe, mi uji dhe ticks D.pictus, D.marginatus, të cilat mund të transmetojnë virusin pasardhësve nëpërmjet vezë (transovarian). Ethet hemorragjike Omsk nuk transmetohet nga personi në person.


Çfarë po ndodh


Virus penetron lëkurën në vendin e kafshimit shënoni apo lezione të vogla të lëkurës infektuar përmes kontaktit me ujë ose miskut miu. Virusi hyn në gjak, udhëton përmes qarkullimit të gjakut në të gjithë trupin dhe ndikon kryesisht në enët e gjakut, sistemin nervor dhe gjëndra veshkave.

Periudha latent i sëmundjes - zgjat 2 deri në 4 dney.Bolezn fillon papritmas, rrit temperaturën e trupit dhe në ditën e parë deri në 39-40 ° C, dobësi të përgjithshme, dhimbje koke intensive, dhimbje të muskujve gjithë trupi tela.Temperatura bazohet në ditë të larta 3-4, pastaj ngadalë zvogëlohet për të sëmundjes 7-10-ditore. Ethet rrallë zgjat më pak se 7 dhe 10 ditë.

Pothuajse gjysma e vëzhguara valëve të përsëritura të etheve (rikthim), shpesh në 2-3 javë nga fillimi i sëmundjes dhe zgjat 4 deri në 14 ditë. Kohëzgjatja e sëmundjes 15-40 ditë.

Nga 1-2 ditët e para të sëmundjes në pothuajse të gjithë njolla hemorragjike duket. Fytyrë, qafë dhe gjoks e sipërme zonat flushed (i kuq) të përballet fryrë. Ka nosebleeds, gjakderdhje nga nasopharynx, mushkërive, zorrëve, mitrës. Kur sëmundjet instalimi llogari për sfond (duke qëndruar në zonat ku ethet e zakonshme, sulm sezonale e marimangat, kontaktoni me brejtësve, incidenca etj) dhe simptomat specifike të sëmundjes (fillimin e papritur, manifestimeve në fillim të gjakderdhjes dhe kështu me radhë.).


Çfarë duhet të bëni

Duhet të respektimit të mbrojtjes personale nga marimangat sulm. Përdorimi encefalit vaksinë, që nga agjent encefalit të ngjashme me vetitë e patogjeneve Omsk ethe hemorragjike imunitet vaksinimi lind.

Asnjë trajtim specifik. Trajtimi ka për qëllim mbajtjen e funksioneve vitale - frymëmarrjes, qarkullimit të gjakut, trurit, veshkat dhe mushkëritë.

Kur simptoma të ngjashme me sëmundjen - gjithmonë të konsultoheni me mjekun!

Informacion nga artikullin "ethe hemorragjike Omsk"