Një studim i sklerozë të shumëfishtë


 • Diagnoza e sklerozë të shumëfishtë
 • Ekzaminim neurologjik në sklerozë të shumëfishtë
 • Imazhe rezonancë magnetike
 • Potenciali i detyruar trurit
 • Potencialet Visual zgjuan
 • Mesit birë / birë mesit
 • Diagnoza në fazat e hershme të sëmundjes


 • Diagnoza e sklerozë të shumëfishtë

  Diagnoza e sklerozë të shumëfishtë është bazuar kryesisht në praninë e simptomave tipike janë shenja të sëmundjes, dhe të trurit të dhënave vizualizimi.


  Analiza se menjëherë do të zbuluar prania ose mungesa e sklerozë të shumëfishtë nuk ekziston. Asnjë nga testet ekzistuese që ndihmojnë mjekët në diagnostikimin e vetë nuk është 100% përfundimtare.
  Neurolog do të vendosë diagnozën përfundimtare me përjashtimin e shkaqe të tjera të mundshme:


  Duke bërë pyetje në lidhje me historinë mjekësore, mjeku juaj do të përcaktojë vërejtur t'ju A e kaluara disa çrregullime neurologjike që mund të jenë aq të vogla që ju mund të mos e ketë marrë ato seriozisht.


  Përmes një ekzaminim të plotë neurologjike, mjeku do të kushtoj vëmendje për shenjat dhe simptomat e ndryshimeve neurologjike.


  Duke mbledhur të dhëna shtesë, mjeku duket për faktet e destinuara për forcimin për diagnozën. Ky informacion është marrë nga burime të ndryshme, të tilla si imazhet e MRI (Imazhe rezonancë magnetike), testet laboratorike (bende oligoclonal) teste për të vlerësuar trurit aktivitetit elektrik (potencialet që zgjuan) dhe në fund, studimi i lëngut cerebrospinal (birë mesit).
  Ekzaminim neurologjik në sklerozë të shumëfishtë

  Me ekzaminim neurologjik testuar se si edhe sistemin nervor të njeriut. Ekzaminim neurologjik konvencional kryhet zakonisht nga një neurolog. Kontrolli neurolog për çdo ndryshim në perceptimin vizual dhe auditory, si dhe ndryshimet në ndjeshmërisë dhe të folurit çrregullime.


  Përveç kësaj, ajo është gjithashtu e mundshme që të kontrolloni reflekset bërryla, wrists, gjunjët, këmbëve dhe thembra të këmbëve, për të gjetur shenja të tjera të mundshme të abuzimit


  Vëzhgimi i sjellje dhe ecje (dmth parametra të tilla si lëvizjet e këmbë, sjellje, valëzim duart e tij kur në këmbë ose në këmbë, dobësi apo muskujt disponueshmërinë spasticity) mund të zbulojë ataksi ose humbje e ndjesi, duke reflektuar dëmtimin e nervave në kurrizore apo trurit.
  Gjithashtu, mjeku mund të kontrolloni për ndryshime që prekin veshin (dëgjimit), fytyrën (humbje të ndjenjave), fyt (dumbness) dhe gjuhën.


  Nervore optike kryesor nga truri për syrin, shpesh ndikuar në sklerozës multiple. Ekzaminimi i nervit optik të përfshijë një test vizion, potencialet vizuale shkaktuar, dhe ekzaminim të kujdesshëm të syve.


  Vizioni është e kontrolluar duke përdorur tabelën e syrit, dhe nervore optik është shqyrtuar duke përdorur Ophthalmoscope. Këto kontrolle të thjeshta dhe pa dhimbje.


  Patologji identifikuar, të tilla si twitching e syve (nystagmus) mund të pasqyrojë veprimtarinë e sklerozë të shumëfishtë ose të zbulojë ekzistencën e shkeljeve të tjera që rezultojnë në veshin e brendshëm.
  Së bashku me ekzaminim neurologjik në standard të shkurtojë procedurat plotësuese diagnostike të tilla si marrjen imazhet e rezonancë magnetike. Pavarësisht nga fakti se ky është studimi i vetëm në të cilën ju mund të shihni xhepat e sklerozë të shumëfishtë nuk mund të konsiderohet përfundimtar. Skanera nuk mund të tregojë të gjitha xhepat, veçanërisht në fazat e hershme të sklerozë të shumëfishtë, dhe, përveç kësaj, disa sëmundje të tjera, manifestohet me rezonancë magnetike, mund të shkaktojë ndryshime identike në sistemin nervor.  Imazhe rezonancë magnetike

  Imazhe rezonancë magnetike (MRI) ju lejon për të përcaktuar madhësinë, sasinë dhe shpërndarjen e lezioneve ose pllaka në tru dhe në disa raste në të palcës kurrizore.
  Imazhe rezonancë magnetike është një mjet i dobishëm për shkak të aftësisë së saj për të treguar ndryshime në aktivitetin e MS kalimin e kohës.


  Zbulimi i lezioneve në fazat e hershme të procesit inflamator mund të përmirësohet duke futur një agjent kontrast në venë në krah apo sqetull.


  Fotot e rezonancë magnetike lejon vizualizimi i lidhur me të shumëfishtë fokus skleroza. Së bashku me fakte pidkriplyuvalnymy marra në studimin e historisë dhe ekzaminimit neurologjik, lezione që janë zbuluar nga Imazhe rezonancë magnetike është një tregues jashtëzakonisht i rëndësishëm i sklerozë të shumëfishtë.
  Imazhe rezonancë magnetike është një teknikë shumë e ndjeshme e përdorur për përcaktimin e lezioneve në tru. Procesi image rezonancë magnetike të imazhit mund të jetë mjaft i lodhshëm për njerëzit, të cilat e bëjnë tomohramu, pasi ajo do të duhet të kalojnë disa sasinë e kohës. Getting foto të zakonshme mund të zgjasë 10-20 minuta. E gjithë kjo kohë pacienti do të duhet të qëndrojnë plotësisht ende në një tavolinë që lëviz brenda një tub të gjerë. Kjo procedurë mund të jetë mjaft e zhurmshme dhe të shkaktojë një ndjenjë disa kufizime.


  Shumë qendra mjekësore pacienti mund të përdorni earplugs ose të dëgjoni muzikë gjatë procedurës.
  Përveç kësaj, pacienti do të sigurojë buton emergjence për të kontaktuar radiolog në gjetjen e një imager tub.


  X-rrezet nga magnetike të imazhit rezonancë hetim është në dispozicion, kështu që ky test mund të përsëritet sa më shpesh të jetë e nevojshme. Me pyetje të mëtejshme duhet të kontaktoni mjekun tuaj.  Potenciali i detyruar trurit

  Në sklerozë të shumëfishtë e sinjaleve në nervave të ndryshme është ngadalësuar si pasojë e dëmtimit të myelin që mbulon membranat e fibër nervore, izolues dhe mbrojtjen e këtyre fibrave. Në zona të tilla transmetimi "lakuriq" impuls nervore vonuar në mënyrë të konsiderueshme.
  Kur matjen shkaktuar potencialet e nevojshme për të saktë të regjistruar kohën për të cilën një stimul arrin trurin. Vonesat janë duke krahasuar rezultatet e anketës me sasinë e kohës që normalisht merr transmetimin e impulseve në njerëz të cilët nuk vuajnë nga skleroza e shumëfishtë.


  Kur matjen e aktivitetit elektrik të trurit, neurologë mund të zbulojë qelizat që nuk shkaktojnë fillimin e simptomeve klinike. Teknikat jo-invazive të tilla si potenciale të thirren, duke reflektuar përgjigje elektrik të trurit në një numër të stimujve, ende kanë vlerë, veçanërisht në qoftë se ka dyshim për diagnozë.
  Potencialet që zgjuan mund të ndihmojë neurologë të identifikojë shkeljet e përçueshmëri nervore dhe të ashtuquajturat qelizat e "heshtur" në sistemin qendror nervor tashmë, e cila nuk është vërejtur ndonjë deficit neurologjike.


  Potencialet që zgjuan janë përdorur jo vetëm për diagnozën e sklerozë të shumëfishtë, ata janë edhe tregues të rëndësishëm të përparimit të sëmundjes.  Potencialet Visual zgjuan

  Potencialet vizuale që zgjuan shpesh analizohen nën diagnozën e sklerozë të shumëfishtë. Të matur kohën që duhet për nervin optik të informacionit vizual në një zonë të trurit që është kryesisht përgjegjës për përpunimin e një informacioni të tillë.
  Në krye të pacientit është vendosur elektroda të cilat rekord aktivitetin elektrik (valët e trurit) në tru. Për të matur pulses kalojë përmes nervit optik në mes të syve dhe trurit, pacienti do të kërkohet që të përqëndrohet në ekran që i ngjan një fushë shahu, me një shesh të vogël në mes.


  Dëmtimi i nervit optik mund të shkaktojë performancën jonormale. Kështu, zbulimin e anomalive të tilla në njerëzit me vizion klinikisht normale mund të ndihmojë të konfirmuar diagnozën e sklerozë të shumëfishtë,.

  Studimet laboratorike  Mesit birë / birë mesit

  Për të diagnostikuar sklerozë të shumëfishtë nuk është e lehtë, kështu që ju mund të gjeni të dhëna shtesë të dobishme të fituara në studimet laboratorike.

  Një nga testet është për gardh lëngun cerebrospinal (CSF) të lëngshme që përmban pjesë të shtyllës kurrizore. Fluide është hequr me një gjilpërë, kur pacienti është në pozicion të prirur. Kjo procedurë mund të marrë disa orë për të kaluar në spital.


  Birë mesit është përdorur për të konfirmuar ose të përjashtuar diagnozën e sklerozë të shumëfishtë. Me lëngun cerebrospinal (CSF) mund të kryhet një numër të testeve që mund të zbulojë praninë e sklerozë të shumëfishtë aktive.


  Shumica e njerëzve me të themeluar sklerozë të shumëfishtë (90%) kanë një rezultat pozitiv provë për praninë e CSF e sklerozë të shumëfishtë.
  Në përgjithësi, nuk ka rezultate MRI ose potencialet që zgjuan as birë kurrizore vetë nuk janë diagnostikuar me sklerozë të shumëfishtë, që diagnoza e besueshme e MS nuk mund të bazohet vetëm në këto studime. Këto studime kanë kryesisht një ndihmë për diagnozën përfundimtare, duke ndihmuar për të konfirmuar ose të përjashtuar diagnozën e dyshuar sepse secili prej këtyre analizave duhet të interpretohen me kujdes të kualifikuar.  Diagnoza në fazat e hershme të sëmundjes

  Metoda të ndryshme janë zhvilluar që mjekët janë të udhëzuar në diagnozën e tyre.

  Për të vendosur një diagnozë të besueshme e sklerozë të shumëfishtë duhet të bëhen disa kritere diagnostike.


  Sot, metodat moderne të imazhit rezonancë magnetike dhe këto kritere të reja të lejojë mjekët të dallojnë më mirë sklerozë të shumëfishtë nga sëmundje të tjera të cilat mund të jenë simptoma të pranishëm të ngjashme.


  Këto teknika të avancuara diagnostike, shëruese mjekët sot kanë një shans shumë më të lartë për të filluar trajtimin efektiv të sklerozë të shumëfishtë në fazat e hershme të sëmundjes. Trajtimi i hershëm do të zvogëlojë ose të vonojë rrezikun e dëmtimit të përhershëm të fibrave nervore në të ardhmen.