Obsessii


 • Obsessii dhe kompulsyya
 • Mendimet e ngulët

 • Një burrë merr nga shtrati çdo natë disa herë dhe shikoni se të gjitha dyert janë të mbyllura. Pas kthimit në shtratin e tij fillon të mundosh idenë se një derë ai humbur. Një tjetër burrë nga frika e mikrobeve kontraktuese merr tre ose katër shpirtin radhazi, trupi im çdo dezynfektantom të veçantë të përpunimit. Gruaja i përsëritur menduar se ai të dëmtojë fëmijën tim, dhe ajo mbulon një panik sa herë që ajo ka për të përdorur një palë gërshërë apo thika. Vajzë adoleshente gjithmonë me vonesë në shkollë sepse ndjenjë se diçka e bën atë të përsërisë shumë nga veprimet e tyre (për të zëvendësuar furçë mbi tryezë tualeti, të rregulluar në mënyrë të furnizimeve shkollore në portofolin e saj, kalojnë pragun e dhomës tuaj) një numër i herë, zakonisht një shumëfish i katër.


  Obsessii dhe kompulsyya

  Këta njerëz vuajnë nga forma të ndryshme të sindromi obsessii-kompulsyya, dhe jeta e tyre është e dominuar nga përsëritja e veprimeve të njëjta apo mendimeve. Obsesione (obsessii) - është vazhdimisht vtorhayuschyesya padëshiruar mendimet, imazhe apo impulse që shkaktojnë ankth. Veprim i ngulët (kompulsyya) - është një dëshirë papërmbajtshëm për të kryer veprime të caktuara ose ritualet që reduktojnë ankth. Mendimet e ngulët shpesh shoqërohet me veprime të detyruar (për shembull, ideja e fshehur bakteret që çojnë në maniakal larje takëm shumë herë më parë për përdorimin e tyre). Pavarësisht nëse një element përsëritur mendimet obsesive (obsessiy) ose veprimit ndërhyrës (kompulsyya), tipar kryesor i kësaj sëmundje është konsideruar një ndjenjë subjektive e humbjes së kontrollit të vullnetshëm.


  Viktimat janë duke luftuar e vështirë për të hequr qafe e ankthit duke shkaktuar mendimet, dhe rezistojnë zbatimin e veprimeve të përsëritura, por nuk mund.


  Mendimet e ngulët

  Ndonjëherë ne të gjithë të mbajtur të vijnë atje menduar ("A kam fikur e gazit?") Dhe dëshirën për të kryer operacione të zakonshme (të rregulluar të gjitha gjërat në tavolinë në mënyrë të saktë para se ta problemit). Por në njerëzit me mendimet dhe veprimet ngulët si merr aq shumë kohë që të pengojë seriozisht jetën e përditshme. Këta individë të kuptojnë se mendimet e tyre janë të paarsyeshme dhe në kundërshtim me to, por nuk mund të injorojë ose të shtypur. Ata e kuptojnë absurditetin e sjelljes së tij të pavullnetshme, por ankthi kur duke u përpjekur për ta akuzuar, dhe pas veprime të tilla të ndjehen të lehtësuar tension.

  Mendimet e ngulët mund të mbulojnë shumë tema, por shpesh ata janë të lidhur me shkaktuar dëm në veten apo të tjerët, nga frika e kontraktimit dhe dyshimeve se problemi është zgjidhur në mënyrë të kënaqshme.
  Mjaft interesante, mendime ndërhyrëse si ndryshimet e përmbajtjes kalimin e kohës. Në ditët e vjetër ishin mendimet e zakonshme ngulët rreth fesë dhe gjinisë - mendime të tilla blasfemie, britmës në sharje e kishës ose duke treguar organet gjenitale e tyre në publik. Sot ata janë më pak të shpeshta. Më parë, mendime obsesive të infeksionit ishin të lidhur me sifilis, ajo është tani subjekt i shumë prej këtyre frikën ishte AIDS.

  Informacion nga artikullin "ngulët maniakal disorder"