Neutropenia ose infeksione dritën e gjelbër


 • Neutrofile kundër infeksioneve
 • Kur neutrofile është pak
 • Si të dyshuar dhe zbulojnë neutropenia
 • Efektiviteti i trajtimit të neutropenia varet nga shkaqet e saj

 • Neutrofile kundër infeksioneve

  Neutropenia - zvogëlimin e numrit të neutrofile në gjak. Neutrofile - sistem kryesor mbrojtës qelizor kundër baktereve dhe kërpudhave. Ata luajnë një rol të rëndësishëm në shërimin plagë dhe trupin për të luftuar me objekte të huaj.

  Neutrofile pjekur në palcën e eshtrave për rreth 2 javë. Pas hyrjes në gjak janë rreth 6 orë lundrues rreth në kërkim të agjentëve infektivë dhe substancave të huaja. Gjetja e një "viktimë", neutrofile migrojnë në indet që i bashkëlidhet këtyre agjentëve të huaj dhe të prodhojnë substanca toksike që vrasin dhe tretet ato.

  Procesi është shoqëruar me përgjigje inflamatore në zonën e infektuar, e cila është manifestuar nga skuqje e inflamacionit nadochahom lëkurë, ënjtje dhe rritja lokale në temperaturë.

  Neutrofile normalisht përbëjnë 48-78% të të gjitha qelizave të bardha të gjakut, kështu duke zvogëluar numrin e përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut do të thotë një reduktim të neutrofile. Kur numërimin neutrofil bie nën 1 x 109-1 litër gjak (më pak se 25% e numrit të përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut), rreziku i rritjes së infeksionit disi, dhe nëse neutrofil numërimin më pak se 0,5 x 109-1 litër, ky rrezik rritet shumë . Pa mbrojtje, e cila ofron neutrofile, një person mund të vdes nga infeksioni.

  Kur neutrofile është pak

  Neutropenia mund të ketë shumë shkaqe. Reduktohet numri i neutrofileve në mungesën e prodhimit të palcës kockore dhe të qelizave të bardha të gjakut, me rritjen frakturë në sistemin e qarkullimit të gjakut.

  Neutropenia, së bashku me një mungesë të llojeve të tjera të qelizave të gjakut karakteristike e anemisë aplastike. Zvogëlimi i numrit të qelizave të bardha të gjakut të shoqëruar nga disa sëmundjeve të rralla trashëguar si agranulocytosis infantile gjenetik dhe familjen neutropenia.

  Në trashëgimore ciklike neutropenia, sëmundje të rralla, numërimin neutrofil varion midis normal dhe i ulët me një periudhë prej 21-28 ditësh; ajo mund të bien për të pranë zeros dhe pastaj 3-4 ditë në mënyrë spontane kthehet në normale.

  Gjasat e infeksioneve në pacientët me neutropenia ciklike rritur i trashëguar në atë periudhë kohore kur numërimi neutrofil është i ulët.

  Neutropenia ndodh në disa pacientë me tumore malinje, tuberkulozi, mielofibroze, mungesa e vitaminës B12 dhe acidit folik. Disa droga, përdoret veçanërisht në trajtimin e kancerit (kimioterapi), thyer aftësinë të palcës kockore te prodhuar neutrofile. Neutrofile janë shkatërruar shpejt se prodhuar nën infeksione të caktuara bakteriale, sëmundjeve alergjike, sëmundjet autoimune dhe duke marrë disa ilaçe. Me një rritje të shpretkës (p.sh. sindromi Felty, malaria ose sarkoidosis) numërimin neutrofil mund të ulet për shkak të faktit se kap zgjeruar shpretkë dhe shkatërron ato.
  Si të dyshuar dhe zbulojnë neutropenia

  Neutropenia mund të zhvillohet papritmas mbi disa orë ose ditë (neutropenia akute) ose gradualisht gjatë muaj apo vite (neutropenia kronik). Sepse neutropenia nuk është paraqitur në asnjë simptomë specifike, ajo shpesh shkon pa u vënë re derisa ai zhvillon një sëmundje infektive. Në neutropenia akut mund të rrisë temperaturën e trupit, nganjëherë ka plagë të dhimbshme rreth gojës dhe anusit. Bashkua shpesh nga pneumonia bakteriale dhe infeksione të tjera të rënda. Në neutropenia kronike, numërimin neutrofil rënë në qoftë se përmbajtja nuk është shumë i mprehtë, sëmundja mund të jetë më pak të rënda.

  Kur një person zhvillimin e infeksioneve të shpeshta ose të pazakonshme, mjeku ka të drejtë të dyshuar neutropenia dhe për të diagnostikuar emërojë numërimin e gjakut. Zvogëlimi i numrit të neutrofileve tregon neutropenia.

  Pastaj të krijojë shkaktojë neutropenia. Doktori juaj mund të përshkruajnë një biopsi palcës së kockave. Kjo procedurë është e pakëndshme, por kjo nuk është e rrezikshme.
  Një mostër e palcës kockore ekzaminohet nën mikroskop për të vlerësuar strukturën e tij, numrin e qelizave paraardhës dhe prodhimi neutrophil e qelizave të bardha të gjakut. Pas përcaktimin e numrit të qelizave paraardhës, mjeku juaj mund të sugjerojnë se koha do të duhet për përmbajtjen neutrofile kthyer në normale.

  Nëse numri i qelizave paraardhës është ulur, neutrofile e reja nuk do të shfaqet në gjak për 2 javë ose më shumë; nëse numri i tyre është mjaft qelizat e pjekur dhe normale, neutrofile të reja mund të shfaqen në gjak për disa ditë. Ndonjëherë pikat e hulumtimit palcës së kockës për sëmundje të tjera, të tilla si leuçemia apo keqdashje të tjera në qelizat e gjakut.


  Efektiviteti i trajtimit të neutropenia varet nga shkaqet e saj

  Trajtimi i neutropenia varet nga shkaku i saj dhe ashpërsia. Kur është e mundur, të ndalet ilaçe që mund të shkaktojnë neutropenia. Ndonjëherë palca e eshtrave rimëkëmbet më vete pa trajtim.

  Në neutropenia butë (më shumë se 0,5 x 109 në 1 litër gjak, apo më shumë se 12,5-13% të numrit të përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut), zakonisht nuk ka simptoma dhe nuk ka trajtim është e nevojshme.

  Nëse neutropenia të rëndë (më pak se 0,5 x 109 në 1 litër gjak) në pacientët me shpejtësi të zhvilluar infeksione të ndryshme në trup sepse nuk ka para për të luftuar patogjene. Në të tilla raste, pacientët janë hospitalizuar dhe menjëherë përshkruajnë antibiotikët të forta, madje edhe para se të shkakut të themeluar dhe vendndodhjen e saktë të burimit të infeksionit. Fever - një simptomë që tregon inflamacion infektive - prania e neutropenia është një sinjal për të siguruar kujdes të menjëhershëm mjekësor.  Ndonjëherë ka faktorë efektive e rritjes që stimulojnë prodhimin e qelizave të bardha të gjakut, veçanërisht granulocyte koloni stimuluar faktor (C-NWR) dhe granulocyte-kolonisë faktor stimulues makrofagët (OM-NWR). Ky trajtim mund të parandaluar rënien e përmbajtjes neutrophil neutropenia trashëguar periodik. Nëse neutropenia shkaktuar nga një reaksion alergjik ose autoimune, ajo ndihmon Kortikosteroidet (hormonet). Globulin Antytymotsytarnyy ose disa droga tjera te frenojne aktivitetin e sistemit imunitar mund te perdoret me sëmundjet dyshuar autoimune si anemia aplastike. Nëse zgjeruar shpretkë, largimi i tij mund të përmirësojë numrin e neutrofile.  Nëse imunosuspresant nuk japin efekt pacientët me anemi aplastike është e nevojshme palcën transplantin (transplant) kockave. Kjo mund të ketë efekte të rëndësishme anësore, kërkon hospitalizimin zgjatur dhe është kryer nën arsye të rreptë mjekësore. Për trajtimin e neutropenia izoluar palcës kockore transplantin e bëjnë shumë shpesh.

  Informacion nga artikullin "neutropenia".