Neutropenia - një komplikacion i rrezikshëm i kimioterapia


 • Neutropenia dhe neutrofile
 • Kimioterapia: Përfitimet dhe dëmet
 • Kimioterapia dhe neutropenia: çfarë rrezik

 • Neutropenia dhe neutrofile

  Qelizat e bardha të gjakut (leukociteve) janë formuar vazhdimisht në palcën e eshtrave. Në gjak, ka disa lloje të qelizave të bardha (leukociteve). Llojet kryesore - neutrofile (granulocitet neutrophil), limfocite dhe monocitet.

  Zvogëlimi i numrit të neutrofileve (granulocitet) quhet neutropenia. Një rënie e thellë (

  Neutrofile të luajë një rol shumë të rëndësishëm në luftimin e infeksioneve. Duke zvogëluar rrezikun e neutrofilet infeksioneve, duke përfshirë serioz, që kërkon hospitalizimin e menjëhershëm dhe emërimin antibiotik terapi masiv.
  Kimioterapia: Përfitimet dhe dëmet

  Kimioterapia - futja e barnave toksike për qelizat e trupit - është një trajtim shumë efektive për shumë kancere. Qelizat e tumorit janë të ndarë me shpejtësi dhe për këtë arsye më të ekspozuar ndaj kimioterapi. Megjithatë, qelizat e indeve të tjera, të cilat karakterizohet me përditësime intensive, ndërsa gjithashtu i dëmtuar rëndë. Këto inde janë të mukozës, follicles flokët dhe, mbi të gjitha, ind hematopoietic.

  Ind hematopoietik përbëhet nga qelizat e papjekur (qelizat burimore dhe qelizat hematopoietic paraardhës) të aftë për të diferencuar në një shumëllojshmëri të llojeve të qelizave të gjakut.


  Komplikimet më të shpeshta kimioterapia të lidhur me efektet e saj negative në inde hematopoietic është anemia (numri i reduktuar i qelizave të kuqe të gjakut - qelizat e kuqe të gjakut përgjegjëse për oksigjen që mbante), trombocitopenia (numri i reduktuar i trombocitet përgjegjës për koagulimit të gjakut) dhe neutropenia ( zvogëlim i numrit të neutrofileve). Komplikimi më i zakonshëm dhe i rrezikshëm i kimioterapia është e lidhur me neutropenia.


  Kimioterapia dhe neutropenia: çfarë rrezik

  Varësisht nga numri i neutrofileve, në gjakun periferik, të dalluar klasën e 4 neutropenia, më e lehtë e cila është e para dhe më e vështirë - i katërt.

  Shmangni zhvillimin e neutropenia gjatë regimens moderne të trajtimit të pothuajse të pamundur. Në përgjithësi, kimioterapia me doza në rritje administruar rrit efikasitetin e trajtimit dhe ashpërsia dhe kohëzgjatja e neutropenia.

  Neutrofile janë një faktor i madh në mbrojtjen e trupit nga infeksioni. Me numër i pamjaftueshëm i mikrobeve të hyjë në trup futem lehtë. Sepse neutropenia është shkaku kryesor i komplikacioneve infektive pas kimioterapi. Një tjetër pasojë negative e neutropenia një nevojë për të zgjeruar intervalet ndërmjet kurseve të kimioterapia, për t'i dhënë kohë trupin tuaj për shërimin e neutrofile.


  Në këtë kohë ju duhet për të monitoruar nivelin e neutrofile - dhurojnë gjak 1 ose 2 herë (nëse kursi është ambulator, spital, natyrisht, më shpesh). Pacienti duhet të dinë se ai neutropenia ose agranulocytosis dhe të respektojë masat në këtë periudhë. Infeksionet gjatë neutropenia mund të zhvillohet shumë shpejt dhe të gjitha varet nga shkalla e ndihmës.

  Rreth simptomat gjithmonë duhet të informoni mjekun tuaj nëse është e mundur më të shpejtë:

 • Rritja e temperaturave mbi 38 gradë.
 • Të dridhura.
 • Dhimbje në fyt.
 • Rash.
 • Diarre.
 • Ënjtje, dhimbje, skuqje përreth plagës në zonën gjenitale, mollaqe.

 • Nëse neutropenia i thellë vazhdon deri në fillim të vitit të ardhshëm, është e nevojshme që të shtyjë futjen e kimioterapia, ose të zvogëlojë dozën. Kjo rezultate dukshëm më keq të trajtimit, si dhe qelizat e tumorit të marrë kohë jashtë për të zhvilluar rezistencë të kimioterapi.

  Në përmbajtjen normale të neutrofile në gjak (4-7.000.000 qelizat për ml të gjakut) njerëzve të mbrojtura nga infeksionet e shkaktuara nga bakteret dhe kërpudhave. Në rastet kur numërimi neutrofil bie nën 500 000 për ml (IV klasën neutropenia), rrezikun e komplikacioneve infektive është e lartë.

  Megjithatë, është e rëndësishme për rritjen e qelizave të bardha të gjakut nuk shndërruar në një qëllim në vetvete. Nivelet e rrezikshme të qelizave të bardha të gjakut nuk janë të vetëm, dhe sensibilitet ndaj infeksioneve që ajo shkakton. Është e nevojshme për të drejtuar forcën maksimale për të parandaluar infeksionet dhe përmbajtjen.

  Pacientët e tillë duhet të jetë emërimi i antibiotikëve të shtrenjta dhe agjentët antifungal, të cilat, megjithatë, nuk mund gjithmonë të parandaluar infeksionin. Një metodë alternative i parandalimin e komplikacioneve infektive te kimioterapia është trajtimin e neutropenia. Për këtë qëllim, aplikuar koloni granulocyte stimuluese faktorit (G-CSF) - një proteinë që stimulon formimin e qelizave neutrofil pararendëse.  Informacion nga artikullin "Për neutropenia."

  Diskutoni komuniteteve:

 • Agranulocytosis
 • Kimioterapia