Mungesa e gjumit dëmton kujtesënRritja e sipërfaqes së gjumit, ose gjumë i shqetësuar me awakenings shpeshta, redukton proceset aktivizimin e strukturave të caktuara të trurit të tilla si hippocampus, e cila është përgjegjëse për ruajtjen dhe përpunimin e informacionit hapësinor, të mësuarit dhe kujtesës.

Njerëzit të cilët nuk kanë gjumë kanë më shumë gjasa për të ankohen për probleme të kujtesës. Hulumtimet e mëparshme në këtë çështje të kryer nga Instituti Hollandez i neurologjike tregoi se mungesa e gjumit për një natë redukton aktivizimin hippocampal.

"Ne ishim të interesuar për të gjetur lidhjen mes përkeqësim efekt memorie me disa veçori shumë të veçantë", - thotë profesori i Neurologji Isbrant Van Der in për Celular.

Ky proces ishte valët e ngadalta ose ngadalësojë procesin e shikimet që ndodh gjatë gjumit sipërfaqe.

Shkencëtari ka thënë se fle sipërfaqësore është e lidhur me faktorë të tillë si apnea e gjumit, ose frymëmarrje të përkohshëm të ndaluar gjatë gjumit, obeziteti, stresi, zhurma, dritë të ambientit, apo edhe shtrat të pakëndshme.

Ekipi për të studiuar këtë problem përdoret metodë për krijimin e çrregullime të gjumit në fonogram. Pra, të krijojë episode të sipërfaqes gjumit. Studimi është kryer në 13 vullnetarë të shëndoshë të moshave 60, kujtesa e të cilëve u hetuar pas një nate të gjumë qetësues, dhe pastaj pas një sipërfaqe të natës.


Ditë para se të subjekteve të studimit u pyetën për të parë se 50 fotografitë e shtëpive dhe llojet e natyrës. Gjatë testit, vullnetarët u treguar 100 imazhe. Pastaj ata u pyetën për të zgjedhur fotografinë e treguar më parë. Në të njëjtën kohë e prodhuara rezonancë magnetike skanimet e trurit Imazhe (MRS).

Treguesit e kujtesës ishin dukshëm më e ulët pas një nate të sipërfaqes gjumit, dhe SKK tregoi një aktivitet të reduktuar të hippocampus mëparshëm. Autorët argumentojnë se procesi i kujtohet informacion të ri ishin të ulëta, por nuk preku procese që nuk varen në përfshirjen e hippocampus mësuarit.

Gjumë të thellë para se të mësuar më aktivizon hippocampus dhe përmirëson kujtesën, shkencëtarët kanë gjetur.

Një disa rregulla të thjeshta nga Dr. van der in për Celular për të krijuar një model optimal bazuar në gjumë të shmangur pije që përmbajnë kafeinë pas drekës, kufizimet energjetike të performancës apo praninë e stresit për disa orë para gjumit.
Gjithashtu, gjumë faktorët uhudshayuschym përfshijnë stërvitje gjatë ditës, gjatë orëve të ditës dhe të përpiqet të bëjë nga dhomën e tij të parë TV apo performancën.

Lajme përgatitur në faqen www.merckmedicus.com