Neuroses, trajtim neurozë


 • Zhvillimi i neuroza
 • Tre llojet e neuroza
 • Trajtimi i neurozë
 • Parandalimi i neuroza

 • Zhvillimi i neuroza

  Zhvillimi i neurozë është e ndryshme. Së bashku me reagime të shkurtra neurotike janë vërejtur shpesh kohëzgjatje të zgjatur e jo të shoqëruar, megjithatë, shënoi probleme të sjelljes. Reagimet neurotike zakonisht ndodhin në stimujve relativisht të dobëta por gjatë-veprojnë që të çojnë në stres të përhershëm emocional ose konflikteve të brendshme (ngjarjeve që kërkojnë alternativa të rënda, të situatave të cilat sjellin rregullat e pasigurisë që kërcënojnë të ardhmen).

  Së bashku me ndikimet Psikogjenike rol të rëndësishëm në gjenezën e neurozë takon predispozitë kushtetuese.


  Tre llojet e neuroza

 • krizë nervash,
 • çrregullim obsesiv-kompulsiv,
 • histeri.
 • Krizë nervash (Neurozë Asthenic). Vendi i parë në foto klinike janë simptomat asthenic: rritje lodhjen mendore dhe fizike, zbavitje, shpërndarjen, efikasitetit të ulët, nevojën për pjesën tjetër të zgjatur, nuk ka, megjithatë, plotësisht shëruar. Ankesat më të zakonshme të lodhje, mungesë të vitalitetit, energji, humor depresion, dobësi, lodhje, intoleranca ndaj ngarkesa normale.
  Rritja e lodhje mendore e kombinuar me excitability tepruar (fenomen nervoz dobësi), hyperesthesia.


  Pacientët papërmbajtje, inflamator, ankohen për ndjenja të vazhdueshme të tensionit të brendshëm; madje edhe telefonata, keqkuptime të vogla ishin më parë pa u vënë re, është bërë një reagim të dhunshëm emocional, i rraskapitur shpejt dhe shpesh përfundon në lot. Simptomat më të shpeshta nevrastenik gjithashtu përfshijnë dhimbje koke, çrregullime të gjumit, çrregullime të ndryshme somatovegetativnyh (hyperhidrosis, përçarje e kardiovaskulare, gastrointestinale, të frymëmarrjes, funksionit riprodhues, etj).

  Çrregullim obsesiv-kompulsiv manifestuar nga navyazchyvostyamy të shumta, edhe pse foto e çdo neurozë individuale zakonisht relativisht monomorphic.

  Në kushtet e çrregullimeve të ngulët-phobic mbizotërojnë agoraphobia, claustrophobia, frika e Transportit, të folurit publik, nozofobii (kardiofobiya, kantserofobiya etj) ngulët-çrregullim i pandreqshëm në krahasim me neuroza të tjera zbulon shumë më e theksuar tendenca për kohëzgjatje të zgjatur. Nëse kjo nuk është një zgjerim i konsiderueshëm i simptomeve, pacientët gradualisht të përshtaten me phobias, të mësojnë për të shmangur situatat në të cilat nuk ka frikë; sëmundje, prandaj, nuk do të çojë në çrregullime të papritur jetesën.

  Histeri. Në shumicën e rasteve, foto klinik përcaktohet nga motori dhe çrregullime ndijore, dhe çrregullime të funksioneve autonome që simulojnë sëmundje fizike dhe neurologjike (konvertimit histerisë).

  Grupi i çrregullimeve të lëvizjes, nga njëra anë, janë parezë histerike dhe paraliza, nga ana tjetër - hyperkinesis, TIC, dridhje ritmike, të përforcuar në fiksimin e vëmendje, dhe disa lëvizje të tjera të pavullnetshme. Ka sulme histerike. Çrregullimet e lidhura me ndjeshmërinë e anestezisë (zakonisht ndodhin në "tipit amputim" - si një "çorape", "doreza"), hyperesthesia dhe dhimbje histerike (dhimbje koke më tipike, e definuar si "luajtur, shtrëngimi ballin dhe tempuj", "çekiç një gozhdë "etj.) neuroses përfshijnë një formë të nervosa anoreksi, stuttering, urinim i pavullnetshëm.

  Në neurozë ndryshe nga psikoza gjithmonë mbajti një ndjenjë të çrregullimeve të dhimbshme tjetërsimit, dëshirën për të kundërshtuar ato.

  Shtetet neurozë vërejtura nën psikozave endogjene polymorphism natyrshme dhe tendencë më të madhe për të zhvilluar më tej simptomat, abstrakte, frikën çuditshëm dhe nganjëherë qesharake dhe navyazchyvostey përmbajtja, ankthi pamotivuar.


  Trajtimi i neurozë

  Trajtim gjithëpërfshirës, ​​duke përfshirë edhe trajtimin me barnat psikotrope, psikoterapisë, e cila synon për të zgjidhur një konflikt, fondeve restauruese fizioterapi. Ne gjithashtu tregojnë trajtim spa; me kushte të vazhdueshme neurotike që përfshijnë emocional (depresive) çrregullim dhe rezistente ndaj terapisë pacient i jashtëm, shtrimin në spital është treguar.

  Kur terapi të drogës nga neuroza diazepam më efektive qetësues (Seduxen) sibazon, relanium, oksazepam (tazepam), chlordiazepoxide (elenium) nga 10-50 mg / ditë, phenazepam 1 - 3 mg / ditë, meprotan (meprobamate) në 200-800 mg / ditë. Në rastet më të rënda (makthi të vazhdueshme, çrregullime masive histerike, etj) tregon intramuskulare, dhe në spital - dhe qetësuesit pikoj intravenoz (diazepam, chlordiazepoxide) ose emërimin e neuroleptikëve në doza të vogla Etaperazin - 4-12 mg / ditë, Chlorprothixene - 15 - 20 mg / ditë, thioridazine (sonapaks) -10-50 mg / dite, neuleptyl (properitsiazin) - 10-20 mg / dite, eglonil - 100-400 mg / ditë, si edhe droga zgjatur deystviyaftorfena-zin- decanoate (modyten -depo) -12,5-25 mg fluspirilen 2-4 mg-1 në çdo 1-2 javë.

  Në pacientët me një mbizotërim të manifestimeve asthenic kombinim efektiv i qetësuesit piracetam (nootropil) ose Aminalon.

  Kur shprehu emocional (depresive) çrregullim tregon qetësuesit kombinim me ilaqet kundër depresionit (amitriptyline në kombinim me chlordiazepoxide, etj). Në rastet e trazirave të vazhdueshme të gjumit nitrazepam përshkruar (eunoktin, radedorm) 5-15 reladorm mg, fonazepam 0,5-1 5 mg teralen 5-10 mg, 15 mg Chlorprothixene. Reagimet neurotike janë të kthyeshëm në shumicën e rasteve.


  Parandalimi i neuroza

  Përfshin një sërë masash sociale dhe psychohygienic, duke përfshirë krijimin e një familjes dhe punës që mundësojnë kushte, udhëzim racional profesional, duke paralajmëruar stresit emocional, të eliminuar rrezik në punë, etj