Pasojat e rrezikshme e thyerje hipFrakturë Hip - një sëmundje e vështirë dhe kokëfortë, e cila shpesh është shkaku i densitetit të kockave të reduktuar. Pacientët e moshuar me këtë sëmundje kanë pak shanse për një bashkim natyror të eshtrave, kështu që ka praktikisht vetëm mënyrë ky operacion është si zëvendësim hip. Për shkak të strukturës së hip shëron keq, shërim i plotë i këtyre frakturave pa kirurgji është e mundur vetëm te fëmijët.

Megjithatë, sipas shkencëtarëve amerikanë të kryera siç duhet edhe kirurgji shpesh lë pacientëve shanset për një jetë të plotë, dhe në disa raste edhe thyerje mund të çojë në vdekje.

Ai tregon MD Erin LeBlanc, studiuesit gjetën se shkalla e vdekshmërisë së femrave mbi 65 të cilët kanë përjetuar frakturë hip brenda një viti pas lëndimit rrit disa herë.
Shkaku më i zakonshëm i fraktura të rënda në gratë gjatë menopauzës është osteoporozën - një sëmundje në të cilën kockat humbasin densitetin. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, osteoporozën është në vendin e katërt në mesin e të gjitha patologjive të jo-infektive që shkaktojnë vdekjen dhe paaftësi në të popullsisë.

Siç vuri në dukje nga shkencëtarët, faktorët e rrezikut të frakturave në osteoporozën ka shumë, dhe në mesin e tyre rol të rëndësishëm ka luajtur nga rënia.


Prandaj, parandalimi i bie të jetë jo më pak i rëndësishëm se marrja e drogës për të trajtuar osteoporozën drejtpërdrejt.