A nuk e hedhin bishtat e cigareveNë një studim të publikuar në Gazetën e Shoqërisë Kimike Amerikane, studiuesit përshkruajnë zbulimin e fundit: ndërsa prodhuesit e naftës çdo vit shpenzojnë miliona dollarë për të luftuar korrozioni, bishtat e cigareve në gjendje për të parandaluar çeliku rusting.

Yong Zhao (qershor Zhao) dhe ekipi i tij i studiuesve referohemi vlerësimeve që thonë se çdo vit mjedis merr 4500000000000 bishtat e cigareve. Ky koleksion, tregohet si nga veprat e shumta shkencore nuk janë vetëm objekt jashtëzakonisht unaesthetic, por gjithashtu përmban toksina që vrasin peshqit dhe ndryshe dëmtojnë botën e kafshëve dhe bimëve.

Shkatërrimi i bishtat e cigareve mund të zgjidhë këto probleme, por sot e kësaj dite shkencëtarët nuk mund të gjejnë një mënyrë për ta zbatuar atë në praktikë.

Tani, me sa duket, u përcaktua. Hulumtuesit kanë treguar se ujore bishtat e cigareve ekstrakt duke u aplikuar për një lloj të caktuar të çelikut (N80), e cila përdoret gjerësisht në industrinë e naftës, pengon korrozioni, madje edhe në kushte të rënda operative të metalit.
Pra, të paralajmëruar dëme të kushtueshme dhe ndërprerje në prodhimin e naftës.

Shkencëtarët ngritur nëntë kimikatet ekstrakt, duke përfshirë edhe nikotina, janë përgjegjës për kryerjen anti-korrozioni.


Lajme përgatitur nga Anna David.