Efektet e kimioterapia


 • Efektet kryesore anësore
 • Efektet e tjera të kimioterapia

 • Efektet kryesore anësore

  Kimioterapia mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të efekteve anësore, dhe në të kaluarën ata ishin shumë të rënda, dhe trajtimi në shumë raste shkaktuar emocione të pakëndshme dhe tolerohet dobët. Tani kimioterapia ka ndryshuar përtej njohjes. Droga të reja shkaktojnë më pak efekte anësore dhe në të njëjtën kohë, ata janë shpesh më të efektshme se sa i vjetër. Përveç kësaj, një metoda shumë më të sofistikuara për të lehtësuar dhe për të parandaluar efektet anësore.

  Tre Efektet më të shpeshta anësore të trajtimit të drogës përfshijnë të përzier dhe të vjella, humbje e flokëve dhe palcës së kockave shtypjen.

  Të përzier dhe të vjella në të kaluarën kanë qenë reagimet më të dhimbshme për kimioterapi. Një nga përparimet më të rëndësishme moderne në trajtimin - duke krijuar një mjet shumë efektiv për anti-përzier (drogës antiemetic). Në shumë raste edhe të eliminuar të përzier, dhe nuk ka pothuajse ka situata ku pacientët pëson kimioterapi kanë vuajtur përzier shfrenuar ose të vjella. Si agjentë kemioterapeutike janë bërë edhe më mirë dhe shpesh shkaktojnë më pak siklet, shumë pacientë i nënshtrohen kemoterapisë gjithë pa vuajtje të përzier ose të vjella.

  Humbja e flokeve shihet me disa, por jo të gjitha droga kimioterapia.


  Ajo mund të jetë asgjë më shumë se një humbje të vogël ose të flokëve hedh lëng, por nganjëherë ndodh dhe baldness i plotë, jo vetëm në kokë, por në pjesë të tjera të trupit. Një reagim i ngjashëm - një aspekt shumë të dhimbshme të trajtimit sepse pacienti është e vështirë të përshtaten me ndryshimet e tilla në pamjen, e cila, ndër të tjera, ndoshta mund të shihet si një manifestim shumë të ndritshme e jashtëm të sëmundjes. Shumë njerëz veshin wigs ose mbuluar kokën me një shall apo kapelë. Humbja e flokeve - vetëm një dukuri e përkohshme, dhe menjëherë pas trajtimit ata gjithmonë rritet me shpejtësi normale.

  Efektet në palcën e eshtrave për shkak të faktit se qelizat e saj janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj barnave kemoterapeutikë.

  Palca e eshtrave prodhon komponentë të gjakut - qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet. Kur numri i këtyre qelizave rënë si rezultat i dëmtimit nën agjentëve citotoksike, mund të ketë një numër të efekteve anësore:

 • lodhja dhe dobësia si rezultat i anemise shkaktuara nga deficensa e qelizave të kuqe të gjakut
 • sensibilitet ndaj infeksioneve për shkak të nivelit të ulët të qelizave të bardha të gjakut
 • gjakderdhje dhe bruising si rezultat i mungesës së trombocitet
 • Këto efekte të padëshiruara mund të masë të madhe të kontrolluar sepse gjatë trajtimit mjekësor duhet rregullisht të kryejë analizat e gjakut për të kontrolluar nivelet e këtyre qelizave, dhe zbulimin dhe trajtimin e çrregullimeve të caktuara.

  Anemia trajtohen me transfuzioneve të gjakut. Nëse nivel të ulët të qelizave të bardha të gjakut dhe kjo duket se do të rrisë numrin e tyre, ju mund të përdorë injeksione të faktorëve të rritjes. Transfuzionet e trombociteve (si një transfuzion të gjakut, por në këtë rast ne po flasim për disa trombocitet) mund të bëhet në nivele të ulëta të këtyre qelizave. Tani është zhvillimi i faktorëve të reja të rritjes trombociteve për trajtimin dhe parandalimin e gjakderdhje për shkak të përmbajtjes së tyre të ulët.


  Efektet e tjera të kimioterapia

  Diarre është parë shpesh me disa, por jo të gjitha droga kimioterapia. Ajo mund të lehtë dhe efektive trajtuar me ilaçe konvencionale që shiten në farmaci.

  Në diarre të rëndë përkohësisht mund të ndalojë ose të zvogëlojë dozën e drogës kimioterapia kimioterapia deri diarre ka ndaluar.

  Disa droga kimioterapia mund të ndikojë në fertilitetin mashkullor duke reduktuar numërimin e spermës në spermë dhe duke çuar në varfëri, e cila nganjëherë është i përhershëm. Kimioterapia mund të ndikojë edhe ovulacionit grave, duke çuar në varfëri të përkohshëm dhe të përhershëm. Para trajtimit mjekësor duhet të diskutohet me mjekun tuaj lidhur me çështjet e fertilitetit, kështu që ju mund të marrë masa parandaluese.

  Meshkujt mund të ofrojnë ruajtjen e spermës që përfshin ruajtjen mostra të spermës të ngrirë në rast nëse ata planifikojnë të kenë fëmijë në të ardhmen.

  Storage qelizat vezë femër janë aktualisht subjekt i studimeve eksperimentale dhe mund të jetë e mundur. Njerëzit që vuajnë nga infertilitetit, si rezultat i trajtimit të nevojshme mbështetjen morale dhe këshillimit për të ndihmuar ata të vijnë në kushtet me gjendjen e tij. Gratë menopauzë trajtim i të cilit është i përhershëm mund të mbajë terapinë e zëvendësimit të hormoneve për lehtësimin e simptomave mund të jetë shumë e rëndë.

  Disa arsye për refuzimin e aktivitetit seksual gjatë trajtimit të drogës nuk ekziston, por për shkak të efekteve të tjera anësore shëndetësore pacientët mund të jetë mjaft e mirë për këtë.

  Që efektin e kimioterapisë në pjellori më të pasigurt dhe të paparashikueshme, është e rekomandueshme të përdorni përherë një kontracepsion veçantë gjatë trajtimit dhe për disa kohë më pas, pa marrë parasysh se cili prej partnerëve është mbajtur që në këtë periudhë ka një mundësi e konceptimit. Burrat kaluar nëpër kimioterapi duhet të mendoni për duke përdorur kondom sepse gratë nganjëherë ankohen dhimbje spermës zapodiyuvani akute dhe ndjesi djegie.

  Në sajë të përparimeve të viteve të fundit që kanë të bëjnë me cilësinë e barnave, metodat e administrimit dhe metodat për të lehtësuar apo parandaluar efektet anësore, kimioterapia ishte shumë më pak e dhimbshme se sa ishte 10 vjet më parë.

  Tani mjekët shpesh dëgjojmë se pacientët të tolerojë atë shumë më e lehtë se sa pritej. Megjithatë, ajo ende shkakton emocione të pakëndshme dhe shqetësim të madh për shkak se shumë njerëz kanë nevojë për mbështetje nga familja dhe miqtë e tyre që do të ndihmojë ata të përballen me probleme dhe për të mbajtur një qëndrim pozitiv ndaj asaj që është lloj i një maratonë Kursi i trajtimit.

  Aktualisht kryer vazhdimisht të shumta studimet shkencore dhe hulumtimeve klinike të përkushtuar për krijimin e metodave të përmirësuara të kimioterapi. Rezultatet më mbresëlënëse janë marrë në studime për të zhvilluar mënyra efektive të kombinuar kimioterapia me trajtime të tjera të tilla si radioterapi dhe ndërhyrjet kirurgjikale në shënjestër të trajtimeve të zgjasin jetën ose në situata ku më parë do të kishte qenë i pamundur.

  Informacion nga neni "Kimioterapia"