Ënjtje të trurit si ndodh


 • Cerebrale edemë: Shkaqet dhe llojet
 • Simptomet e edemë cerebrale
 • Diagnoza e edemë cerebrale
 • Trajtimi i edemë cerebrale

 • Cerebrale edemë: Shkaqet dhe llojet

  Ënjtje të trurit - procesin patologjike karakterizohet nga grumbullimi i tepërt i lëngjeve në indet e trurit. Zhvilluar me rritjen e vëllimit të trurit çon në shumicën e rasteve në rritje të presionit intracranial. Për edemë cerebrale karakterizohet jo aq shumë akumulimin e lëngjeve ekstracelular si rritjen e vëllimit të ujit brenda qelizave të trurit, veçanërisht glial. Në këtë drejtim, shpesh përdor termin "edemë - ënjtje të trurit."  Edema cerebrale është - tumor, trauma, postoperative, toksik (intoksikim), inflamatore, ishemik dhe hypertensive. Ndoshta zhvillimi i edemës së trurit me konfiskimet, sëmundjet e gjakut dhe të organeve të brendshme, çrregullime endokrine, hipoksi, ekspozimi ndaj rrezatimit jonizues.

  Në zhvillimin e edemë të trurit që përfshin qarkullimit të gjakut, enëve të gjakut dhe faktorit indeve. Faktorë të qarkullimit të gjakut do të thotë, nga njëra anë, një rritje të konsiderueshme në presionin e gjakut në kapilarët e trurit për shkak të presionit të lartë të gjakut dhe zgjerimi i arterieve cerebrale, ka një rritje të Microvascular filtrimit të ujit në hapësirat ndërqelizore të trurit dhe të elementeve të saj të dëmtuara indeve, nga ana tjetër, i përgjithësuar ( total) ose lokal furnizimit me gjak të pamjaftueshme për indet e trurit të elementeve strukturore të dëmtuara dhe janë të prirur për akumulimin e ujit (edemë cerebrale ishemike dhe postishemicheskiy).


  Faktorë të enëve të gjakut - një shkelje e Microvascular pėrshkueshmėrisė e mureve të trurit, në të cilën molekulat e proteinave dhe komponentët e tjerë të plazmës së gjakut duke kaluar nëpër pengesa të thyer në hapësirë ​​indeve të trurit, e cila jo vetëm rrit osmolaritet (numrin e grimcave osmotically aktive) lëngun intersticiale, por edhe dëmet membrana qelizore , ndërprerë funksionin e elementeve nervore të trurit. Faktor ind - membranat fillestare celularë dëm dhe citoplazmën e neuroneve në tru; duke ndërprerë joneve të transportit nëpër membranat dhe ujit që akumulon brenda elementeve celularë, veçanërisht glial, duke shkaktuar ënjtje.  Prevalenca e izoluar lokal dhe i përgjithësuar (duke mbuluar një ose të dy hemisferat) ënjtje të trurit.


  Simptomet e edemë cerebrale

  Simptomet e edemë cerebrale të lidhur me një rritje të vëllimit të saj dhe rritjen e presionit intracranial. Ka dhimbje koke paroksizmal arching natyrën, në një lartësi ku nuk mund të vjella, çrregullime të vetëdijes mbi llojin e mahnitëse, të ndryshuar sistemin kardiovaskular. Shpeshtë simptomë - një çrregullim i nervit optik.

  Me një rritje në ënjtje dhe zhvendosjen e trurit në vrimë tru i vogël dhe e madhe letrare foramen shfaqen simptomat e mëposhtme: lezione të nervit oculomotor (përhapje e nxënësve dhe reagimet reduktuar pupillary), parezë ose paralizë shikim up, etj Kur compression i pasmë arterie cerebrale mund të shkaktojë vizionin e paqartë.

  Nuk mund të ketë çrregullime vestibular, të vjella e papritur, duket qafë e ngrirë.
  Arrestimi i mundshëm i frymëmarrjes.


  Diagnoza e edemë cerebrale

  Diagnoza e edemë të rënda cerebrale për shkak të mungesës së simptomave specifike klinike dhe neurologjike. Diagnoza është e bazuar në të dhënat mbi manifestimeve themelore të sëmundjeve dhe rezultatet e studimeve të tjera (p.sh. fundus). Ajo duhet të mbahet mend se në fazat e hershme të edemë cerebrale mund të jenë asimptomatike.

  Nëse dyshoni një pacient cerebrale edemë duhet të pranohet menjëherë në njësinë neurosurgical kujdesit intensiv ose.

  Diagnoza e drejtpërdrejtë e edemë cerebrale të mundshme me CT, e cila mund të zbulojë palcë ulët densitet, për të vlerësuar peshën e edemë, prevalenca e saj. Një metodë e vlefshme e diagnozës është bërthamor rezonancë magnetike, në të cilin rajon definuar hydration (përmbajtje të tepërt të ujit) palcë.


  Trajtimi i edemë cerebrale

  Trajtimi i edemë dhe ënjtje të trurit të bazuar në eliminimin e shkaqeve të saj, si dhe derivim e normalizimit të tepërta të lëngjeve të rrjedhjes cerebrale të gjakut dhe pėrshkueshmėrisė e barrierës gjak-trurit, korrigjimit të çrregullimeve metabolike.

  Kushtimisht mund të dallojë trajtim të veçantë dhe jo-specifike. Trajtim jo specifik për qëllim frymëmarrje normalizimit, kardiak, presioni venoz qendror, funksioni i veshkave, etj, që është për të eliminuar faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e edemë cerebrale. Trajtim specifik është droga hormoneve glucocorticoid (dexamethasone, etj). (Likuid reduktimin) terapi Kërkohet dehidratim, trajtim që kanë për qëllim përmirësimin e microcirculation e rrjedhjes së gjakut cerebrale. Aplikoni diuretics, vitamina, ganglioplegic, antihypoxants ndonjëherë mbajnë hipotermi të moderuar (ftohje).

  Moti është gjithmonë serioz, në varësi nga shkalla e sëmundjes së themelor, afatin kohor dhe përshtatshmërinë e trajtimit.

  Me zhvillimin progresiv të edema vdekjen e mundshme të pacientit.

  Informacion nga artikullin "Ënjtje e trurit."