Muzika ndihmon shërimin


 • Efekt analgjezik
 • Decompression
 • Ndihmë zemrën
 • Rehabilitimi pas goditje në tru
 • Trajtimi i migrenë dhe dhimbje koke kronike
 • Stimulimi i sistemit imunitar


 • Efekt analgjezik

  Sipas revistës britanike "kujdes të avancuar mjekësore", 1 pacient, duke dëgjuar muzikë, 21% më pak të vuajnë nga dhimbjet kronike për sëmundjet e shpinë dhe nyje dhe 25% më e lehtë për të tolerojë depresionin.


  Gjithnjë përfshijnë muzikë gjatë lindjes së fëmijës si një qetësues, ju lutem zëvendësues. Muzika gjithashtu rrit efektin e anestezisë gjatë operacionit dhe ndihmon në lehtësimin e gjendjes postoperativ patsienta2.

  Mekanizmi i muzikës lehtësim dhimbje ende nuk është kuptuar plotësisht.

  Ka disa teori që janë duke u testuar nga hulumtuesit.

 • Muzikë distracts pacientin nga dhimbjet.
 • Muzika i jep pacientit një ndjenjë e kontrollit mbi ngjarjet.
 • Muzika është një prodhim në rritje e endorphins, të cilat janë të njohura për efektin e tyre analgjezik.
 • Muzikë relakson pacientin, ngadalësuar prodhimin e adrenalin.

 • Decompression

  Në njerëzit që vuajnë nga hipertensioni që çdo mëngjes dhe mbrëmje për 15 minuta dëgjuar relaksuese klasike muzikë, kelt apo merak (muzikë tradicionale indiane), të reduktuar presionin. Me rregullt presionit të dëgjuarit muzikë mbetur stabile në urovne3 normale.


  Ndihmë zemrën


  Rezultatet e hulumtimit argumentojnë se muzika ka një ndikim të rëndësishëm në zemër. Kjo është vendimtare për ritmin, jo stil muzikor. Studiuesit italianë dhe britanikë kryer një eksperiment matjen e frymëmarrjes, me normë të zemrës dhe presionit të anëtarëve të cilët dëgjojnë muzyku4. Sipas subjekteve muzikë energjike e frymëmarrjes dhe rrahje zemre të shkurtuar në bazë të qetë - ngadalësuar. Gjatë pushimeve të dy-minutëshe mes pasazhe muzikore gjithë treguesit të kthehen në normale. Gjë e çuditshme ishte se frymëmarrje, tensioni i gjakut dhe shkalla e zemrës ndryshuar nëse apo dëgjues i pëlqente muzikën që përfshinte ato.


  Rehabilitimi pas goditje në tru

  Doza ditore e preferuar pop muzikës, klasike apo jazz përshpejton shërimin pas goditje në tru. Ky përfundim shkencëtarët finlandezë respektuar pacientët me goditje dhe si pjesë e trajtimit të detyrueshëm duke dëgjuar muzikë. Krahasuar me pacientët të cilët nuk kanë marrë terapi muzikë të dashuruar muzikë kthye shumë më të shpejtë fjalim koherent dhe aftësinë për t'u përqëndruar vnimanie5.


  Trajtimi i migrenë dhe dhimbje koke kronike

  Muzika ndihmon njerëzit që vuajnë nga kronike dhe të mëdha mihrenyami7 bolyami6, reduktimin e intensitetit, frekuencën dhe kohëzgjatjen e dhimbjes.


  Stimulimi i sistemit imunitar

  Shkencëtarët shpjegojnë se muzika e bukur njeri krijon një humor pozitiv, duke kontribuar sekretimit të mëtejshëm të hormoneve që ndihmojnë trupin të rezistojnë zabolevaniyam8. Përveç muzikës ndihmon në zvogëlimin e kortizolit përgjegjës për reduktimin otveta9-10 imunitar.

  Për të përmbledhur, mund të themi me siguri të madhe këshillojë ju për të bërë muzikë një pjesë e jetës tuaj. Wake up dhe të bien në gjumë këngët tuaja të preferuara dhe të shtoni tuaj punimet e mbledhjes muzikë të Beethoven, Tchaikovsky dhe Strauss, takohet me meloditë indiane dhe kelt - dhe ju do të vini re se jeta është më e lehtë.

  1. Siedliecki SL, Good M. Efekti i muzikës në pushtet, dhimbje, depresioni dhe paaftësisë. J Adv entet për personat. 2006 qershor; 54 (5): 553-62.

  2. Nilsson U, Unosson M, reduktim i stresit Rawal N. dhe anestezi në pacientët e ekspozuar në qetësimin muzikë postoperatively: një gjyq randomized kontrolluar. Eur J Anaesthesiol. 2005 shkurt; 22 (2): 96-102. PubMed

  3. Teng XF, Wong MY, Zhang YT. Efekti i muzikës në pacientët hypertensive. Conf proc IEEE Eng Med Biol Soc. 2007; 2007: 4649-51 PubMed

  4. Bernardi L, Porta C, Marifet P. kardiovaskulare, cerebrovaskulare, dhe ndryshimet e frymëmarrjes detyruar nga lloje të ndryshme të muzikës në muzikantë dhe jo-muzikantë: rëndësinë e heshtjes.

  Heart. 2006 prill; 92 (4): 445-52. PubMed

  5. Sarkamo T, Tervaniemi M, Laitinen S, Forsblom A, Soinila S, Mikkonen M, Autti T, Silvennoinen HM, Erkkila J, Laine M, Peretz unë, Hietanen M. Pa pagesë I plotë Tekst Muzikë dëgjuarit rrit shërim njohës dhe humor pas mes goditje cerebrale arterie. Brain. 2008 Mar; 131 (Pt 3): 866-76. PubMed

  6. Risch M, Scherg H, VERRES R. [terapi Muzikë për dhimbje koke kronike. Vlerësimi i muzikës grupeve terapeutike për pacientët që vuajnë nga dhimbje koke kronike. Schmerz. 2001 prill; 15 (2): 116-25. Gjermanisht. PubMed

  7. Oelkers-Ax R, LEINS A, Parzer P, Hillecke T, Bolay HV, Fischer J, Bender S, Hermanns U, Resch F.

  Butterbur rrënjë ekstrakt dhe terapi muzikë në parandalimin e migrenës fëmijërisë: një studim kërkimor. Eur J Pain. 2008 prill; 12 (3): 301-13. PubMed

  8. Kuhn D. Efektet e pjesëmarrjes aktive dhe pasive në aktivitetin muzikor në sistemin imunitar si të matura me imunoglobulinë pështymës A (SIGA). J Music atje. 2002 Pranvera; 39 (1): 30-9. PubMed

  9. le Roux FH, Bouic PJ, Bester MM. Efekti i Magnificat Bach mbi emocionet, i imunizuar, dhe parametrave endokrine gjatë trajtimit fizioterapi e pacientëve me kushte infektive të mushkërive. J Music atje. 2007 Summer; 44 (2): 156-68. PubMed
  10. Kreutz G, Bongard S, Rohrmann S, Hodapp V, Grebe D.

  Efektet e korit të kënduar apo dëgjuar në imunoglobulinë sekretore A, kortizolit, dhe gjendjen emocionale. J sjellja Med. 2004 dhjetor; 27 (6): 623-35. PubMed