Mitet për Endometrioza


 • Numri Miti 1 periodik dhimbje në gratë - kjo është normale
 • Numri Miti 2 Gratë e reja nuk do të vuajnë nga Endometrioza
 • Miti ??
  ? 3 Hormonet mund të kuruar Endometrioza
 • Miti numër 4 Shtatzënia mund kurë Endometrioza
 • Numri Miti 5 Endometrioza pa ndryshim shoqërohet infertilitetin
 • Numri Miti 6 infertilitetit në endometriozes zakonisht shkaktohet nga nje lezioni e tubave fallopiane

 • Miti № 1. Dhimbje rekurrente në gratë - kjo është normale

  Ky mit u përhap nga shekulli XIX. Mjekët pastaj shpjegoi dhimbje dhe paqëndrueshmëria delikatesë menstrual fiziologji e grave. Në shekullin XX, pavarësisht nga përparimet në shkencë dhe mjekësi, në veçanti, vazhdojnë keqkuptime të vjetra.

  Si rezultat, shumë gra duke u përpjekur për të gjetur një shpjegim për shkakun e dhimbjes dhe për të marrë përgjigje se dhimbje gjatë menstruacioneve - një rregull e cila është shumë karakteristike e trupit të femrës. Një tjetër "shkak" dhimbje në gratë gjatë menstruacioneve - është, sipas disa mjekëve, pragut të ulët dhimbje.

  Shumë gra dhe vajza ndjejnë dhimbje gjatë menstruacioneve. Megjithatë dhimbje të rënda gjatë menstruacioneve shkelur jetesës dhe aktivitetit nivelin tuaj nuk mund të jetë normë, dhe zakonisht ata janë të bazuara në një lloj të sëmundjes, të tilla si Endometrioza. Prandaj, çdo grua dhe vajzë me dhimbje të forta gjatë menstruacioneve duhet të shqyrtohet plotësisht për të identifikuar shkaqet e tyre.  Miti № 2. Gratë e reja nuk vuajnë nga Endometrioza

  Aktualisht, shumë mjekë ende besojnë se Endometrioza grua të sëmurë të pjekur dhe gratë e reja mund të vuajnë nga kjo sëmundje. Pra, kur ata vijnë pacientë të rinj me ankesat si dhimbje gjatë menstruacioneve dhe marrëdhënieve seksuale, mjekët nuk mendoj edhe për Endometrioza.

  Për fat të keq, ky mit i përbashkët që nga kohët e lashta. Nga vitet '70, kur ajo u shpik nga laparoscopy, diagnoza Endometrioza mund të vendosen vetëm mbi bazën e kirurgjisë laparotomy që po hapjes zgavrën e barkut nëpërmjet një prerje në murin e barkut deri në 15 cm.

  Në pikëpamje të rrezikut të mundshëm të komplikimeve dhe kostos së këtij operacioni, operacion kryhet zakonisht në gratë parous me dhimbje të forta, si shansi i fundit. Dhe që nga operacioni i ra vetëm gra të pjekur, që është 30-40 vjet, Endometrioza është diagnostikuar vetëm në këtë kategori moshe. Prandaj, mjekët dhe perceptimi që Endometrioza - një sëmundje e grave 30-40 vjeç.

  Në 70-80s u shpik laparoscopy - një metodë relativisht të sigurt dhe më të lirë, e cila lejon mjeku për të parë ndryshimin personalisht indet dhe organet në zgavrën e barkut të pacientit. Gjinekologët kanë filluar për të shqyrtuar këtë metodë gra me infertilitetit, duke shkaktuar Endometrioza u zbulua në gratë e reja.

  Të dhënat që Endometrioza mund të vuajnë gratë si të rinj dhe adoleshentë që rrjedhin nga një studim ndërkombëtar i kryer nga Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Australia në 80. Hulumtuesit intervistuar gratë rreth kur ata së pari u përball me dhimbje gjatë menstruacioneve, dhe kur për herë të parë ata u diagnostikua me Endometrioza. Studimi gjeti se gati 60% e grave Endometrioza u diagnostikua në 25-35 vjet, dhe 43% - në adoleshencë.

  Për fat të mirë, në vitet '90 ishin rezultatet e këtij studimi në konsideratë disa gjinekologë të shquar. Marc Laufer (Pediatri Qendra e Bostonit) mbajti hulumtimet e saj në shkaqet e dhimbjes kronike në fund të barkut të adoleshentëve të cilët nuk e kalojnë gjatë përdorimit të kontraceptivëve oral dhe NSAIDs.

  Në 70% të këtyre adoleshentëve ishte Endometrioza.

  Studime të ngjashme janë kryer në Angli dhe Shtetet e Bashkuara. Këto rezultate tregojnë se mosha mesatare e grave që kanë përjetuar dhimbje të tilla ishte 22 vjet, dhe grup mosha varionte nga 10 me 46 vjet. Nga kjo ne mund të konkludojmë se Endometrioza mund të dëmtojë gratë e reja dhe adoleshentët.


  Miti № 3. droga hormonale mund kurë Endometrioza

  Për shumë vjet per trajtimin e endometriozës përdoret hormoneve sintetike, siç Provera, Danazol dhe Zoladex. Megjithatë, studimet e fundit kanë treguar se këto barna nuk kanë një efekt afatgjatë.

  Këto hormone janë thjesht të shtypur manifestimet e Endometrioza, por vetëm për një kohë derisa pacienti merr atë. Pasi plotësim ndalon simptomat rishfaqen.

  Kjo do të thotë se trajtimi hormon nuk kanë luajtur një rol të rëndësishëm në trajtimin e Endometrioza. Nëse një grua do të të shpëtoj nga Endometrioza duhet të mbështetet në kirurgji.

  Gjithashtu, kjo do të thotë se trajtimi hormon nuk duhet të përdoret për të përmirësuar pjellorisë dhe për të rritur mundësinë e konceptimit. Për më tepër, ata nuk ndikojnë në rezultatin e sëmundjes, ata gjithashtu të zvogëlojë kohën për konceptimin, pasi ky proces është i pamundur kur duke përdorur hormonet.


  Miti № 4. Shtatzënia mund kurë Endometrioza

  Për fat të mirë, miti që shtatzënia mund kurë Endometrioza, shpërndarë gradualisht. Por ende ju mund të gjeni deklarata të tilla. Në fakt, shtatzënia, si trajtim mjekësor, zakonisht suppresses shprehjen e Endometrioza, por jo të kuruar atë. Pas lindjes së simptomave Endometrioza kthehen përsëri.

  Qumështi i gjirit është në gjendje për të vonuar ri-shprehjen e Endometrioza, si Hormoni hormon, i cili është përgjegjës për qumështin e nënës e bën trupin si kontraceptiv femra.


  Miti № 5. Endometrioza shterpësi shoqëruar pa ndryshim

  Një shumë e vajzave të reja besojnë se Endometrioza shoqërohet domosdoshmërisht me shterpësinë. Ndonjëherë edhe mjekët thonë pacientët e tillë që ata kanë nevojë për sa më shpejtë që të jetë e mundur të martohen dhe të kenë një fëmijë, apo do të jetë vonë.

  Na vjen keq, ne nuk kemi statistika të besueshme mbi çfarë përqindje e grave me Endometrioza duke përjetuar probleme me shtatzënisë, përqindjen që nuk kanë probleme të tilla, dhe çfarë përqindje - edhe pse me vështirësi, por ende në gjendje të krijoj. Pra, ne nuk mund të japim gratë që kanë përjetuar përgjigje Endometrioza asaj shanset e tyre e konceptimit.

  Besohet se mundësia e infertilitetit është më i lartë, më të fortë e Endometrioza.

  Megjithatë, shumë gra që vuajnë nga Endometrioza mund të ketë fëmijë. Gjinekologët thonë se 60-70% e grave janë plotësisht të aftë të krijoj.


  Miti № 6. Steriliteti në Endometrioza shkaktohet zakonisht nga një plagë e tubave fallopiane

  Në letërsinë popullore gjithnjë e më shumë duket pohimin se formimi i plagët në sipërfaqen e tubave fallopiane për shkak të Endometrioza është një shkak i zakonshëm i infertilitetit. Autorët e artikujve të tillë - njerëz që nuk e kuptojnë dhe nuk janë të vetëdijshëm për problemin e infertilitetit dhe Endometrioza.

  Ata ngatërrojnë shkaku i infertilitetit të lidhur me Endometrioza dhe infertilitetit të lidhur me sëmundje inflamatore e pelvikut.

  Proceset inflamatore në zgavrën e komblikut të shkatërrojë ose të bllokojë tubat fallopiane. Si rezultat, vezë që erdhi nga ia plas gjëndër ovarian nuk mund të lëvizin nëpër tubën fallopiane në drejtim të mitrës dhe spermës - në drejtim të vezës.

  Në fakt vatra ind endometrial rrallë gjenden në sipërfaqen e tubave fallopiane. Kjo është arsyeja pse Endometrioza është rrallë dhëmbëza shkaku në tubat fallopiane dhe shterpësinë e shkaktuara nga kjo. Mekanizëm përgjegjës për zhvillimin e infertilitetit në Endometrioza ende nuk është e qartë deri në fund, edhe pse ajo është studiuar për disa dekada.

  Informacion nga artikullin "Mitet rreth Endometrioza."