Fibroids mitrës


 • Cilat janë fibroids mitrës
 • Simptomet e fibroids mitrës

 • Cilat janë fibroids mitrës

  Fibroids mitrës janë sëmundje shumë e zakonshme, me shkaqet e saj rrënjë ende nuk janë kuptuar plotësisht. Duhet të theksohet se fibroids mitrës rrallë ndodh para pubertetit dhe pas menopauzës. Në post-menopausal rritja e fibroids është ndalur dhe vërejtur kundërt të tyre. Shumica e studimeve të mbështetur faktin se zhvillimi i fibroids është i lidhur me çrregullime hormonale, duke përfshirë giperestrogeniey (rritur nivelet e estrogjenit). Me nivelet në rritje të sintezës estrogjenit fibrave muskulore i mitrës dhe tonin e tyre është rritur, ndërsa norma e rritjes së shtresës endometriale rritet.

  Megjithatë, duhet theksuar se fibroids mitrës të ndodhë në gratë me cikle menstruale normale, dmth pa çrregullime hormonale.

  Faktorët e rrezikut për fibroids:

 • mosfunksionim menstrual
 • abort
 • Endometrioza
 • çrregullime hormonale
 • sëmundjet e sistemit kardiovaskular
 • hekur mangësi anemi
 • predispozicion gjenetik
 • mbipeshë

 • Simptomet e fibroids mitrës

  Fibroids mitrës manifestohet në mënyra të ndryshme, në varësi të moshës, natyra e fibroids lokalizimit tumor, comorbidities, karakteristikat individuale të sëmundjes.

  Simptomet kryesore përfshijnë:

 • Bollshme gjakderdhje menstrual - Tipari më karakteristik i fibroids mitrës.


  Gjakderdhje të rritet gradualisht, e cila në disa raste mund të çojë në anemi. Menstruacioneve mund të shoqërohet sekrecionet shustkoobraznymi.
 • Simptomat dhimbje mund të mungojë. Dhimbja me miomes mitrës shfaqet në raste të ndërlikuara të sëmundjes. Dhimbje të mprehta të ndodhë kur tilting këmbët fibroids ose nyje mitrës fibroids nekrozë.
 • Shkelja e urinimit, dhe kapsllëk. Aty në rritjen e fibroids në drejtim të organeve legenit - fshikëzës, rektumit. Madhësia e fibroids është 10-12 javë. Pacientët janë të shpejt apo urinim i vështirë, kapsllëk dhe jashtëqitje të vështirë.

 • Steriliteti. Varësisht nga lokacioni, mitra pengon përparimin e vezës në tubat fallopiane. Në disa raste, fibroids mitrës mund të provokojë lindjen abortim spontan apo të parakohshme.
 • Mungesa e dhimbjes perceptuar nga disa gra si mungesa e seriozitetit apo parëndësinë e kësaj sëmundjeje. Ky qëndrim është i mbushur me pasoja të rënda, të cilat përfshijnë degjenerim fijor në një tumor malinj ose hysterectomy plotë në gratë e moshës riprodhuese të cilët dëshirojnë të kenë fëmijë.

  Diagnoza me ultratinguj mund të zbulojë edhe vulat e vogla që nuk kërkojnë trajtim, por që duhet të respektohen.

  Rritje të mprehtë në njësi është për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut, duke çuar në edemë dhe ndryshimet necrotic.
  Rritje në madhësi mund të ndodhë për shkak të rritjes së masës qelizore, por raste të tilla janë të rralla.

  Në praninë e nyjet ndodhet nën mukozën e mitrës, gjakderdhje e rëndë janë të mundshme. Procesi i ngjitjes së embrionit në mitër trazuar, e cila shkakton varfëri dhe vykidasha përhershëm.

  Gjatë menopauzës, shumica neoplasms të dëgjueshëm dhe të regresionit, por disa arrijnë madhësive të mëdha, duke thyer tkurrshmërisë së mitrës, përmes dështimit të saj për të ndaluar gjakderdhje menstrual.

  Jo gjithmonë disi sëmundje manifestohet, ajo mund të jetë asimptomatike kur një grua nuk bespokoet dhe kjo nuk do të telefononi mjekun. Kjo mund të çojë në faqen rënda rritje e jashtëzakonshme dhe si rezultat, nevojën për kirurgji.

  Rregulli bazë është parandalimi i vizitave mitrës rregullta te mjeku për diagnostikimin e hershëm të sëmundjes. Është vënë re se aborti gratë vuajnë këtë sëmundje më shpesh. Rëndësia e konsiderueshme me kontraceptivë të hormoneve në parandalimin e hyperplasia myometrium.