Fibroids mitrës dhe shtatzënia


 • Cilat janë fibroids mitrës dhe se si ajo ndodh
 • Si mim efekt mbi shtatzënisë dhe lindjes
 • Si shtatzënisë dhe lindjes ndikojnë miomes
 • Si për të diagnostikuar fibroids
 • Si për të trajtuar fibroids

 • Gratë shtatzëna, natyrisht, të interesuar në fibroids si të rrezikshme në pozicionin e tyre, ajo që përcakton prognozë për nënën dhe fëmijën.

  Duhet pranuar, jo të gjitha këto çështje ne kemi një përgjigje të qartë, dhe qëllimi i këtij neni - jo aq shumë "ofrimit" rekomandimet e gatshme të ofrojë lexuesit si "ushqim për të menduar".

  Cilat janë fibroids mitrës dhe se si ajo ndodh

  Rrënjë grek i Myo-shenjave ... miun, dhe "part-time" - muskujve. Fibroids (fibroids) - një tumor beninj i muskujve (lidhës) inde.

  Fibroids mitrës lindin nga fakti se qelizat e kancerit spontanisht filluar për të ndarë. Arsyet për këtë fenomen nuk është kuptuar plotësisht, por gjeti se ajo stimuluar hormon dhe është e lidhur kryesisht me rritjen e sekretimit të estrogjenit. Në vija të përgjithshme, estrogjenit stimulon rritjen e fibroids dhe progesterone, në të kundërtën, është e kundërta. Kjo, megjithatë, nuk do të thotë se bilanci normal i estrogjenit dhe progesterone përmbajtjes në gjak në mënyrë të qartë tregon mungesën e fibroids. Fakti se ndryshimet lokale në nivelin e estrogjenit në mitër shpesh nuk reflektohet ose shumë pak ndikim në përmbajtjen e këtij hormoneve në gjak.


  Ai vijon se fakti i shtatzanisë (vetë konfirmon estrogjenit dhe progesterone normale në gjak) nuk përjashton praninë e fibroids mitrës - ka raste kur të kombinuara me shtatzëninë mitrës. Dhe kohët e fundit Incidenca e fibroids mitrës gjatë shtatzënisë rrit: së pari, grua mesatare në punë "moshës" (dhe çrregullime hormonale janë më të zakonshme vetëm pas 30 vitesh), dhe së dyti, përmirësohet shpejt metodat diagnostike - në veçanti, ultratinguj gjithnjë e më e përdorur.

  Si mim efekt mbi shtatzënisë dhe lindjes

  Konceptim . Vështirësitë në konceptimin shkak të fibroids, për shkak të një sërë faktorësh, duke përfshirë ngjeshja e tubave fallopiane, e cila e pengon lëvizjen e spermës, ovulacionit abuzimin.

  Miomes në vetvete nuk është konsideruar si një shkak i infertilitetit, por nëse të gjitha shkaqet e përcaktuara të varfëri hequr, hequr fibroids në masë të madhe rrit gjasat e konceptimit. Megjithatë, kjo vlen fibroids që janë më të vogla se 12 javë të shtatzënisë. Nëse një mitër të madhe fijor dhe deformon, të mbajtur aftësinë për të lindur fëmijë në heqjen mjaft e vështirë, veçanërisht që nga një operacion i tillë mund të shoqërohet me gjakderdhje, nganjëherë kërkon hysterectomy.

  Tremujorin e parë e shtatzënisë . Komplikime të rënda ndodhin në rast se ka kontakt me placentë mitrës (dmth placentation në nodules miomes).

  Përveç kësaj, madhësia ka rëndësi nyjet (shumica gra me nyjet miomes i vogël gjatë shtatzënisë nuk ka komplikime dhe sëmundja është asimptomatike).

  Në pacientët me miomes mitrës abortet më spontane ndodhin. Ajo është e lidhur me një rritje në contractility e mitrës (pikë është se me shkatërrimin e prostaglandinave mitrës lëshuar prej saj - substanca fiziologjikisht aktive që shkaktojnë tkurrje të muskujve të butë, duke përfshirë muskujt e mitrës) dhe sëmundjet e qarkullimit në mitër, si dhe shkelje neuroendocrine Sëmundjet kronike infektive, proceset që ndodhin rritjen e endometrium (hyperplasia, polyps endometrial).  Të trimesters dytë dhe të tretë të shtatzënisë . Besohet se prania e fibroids rrit rrezikun e abortit spontan dhe lindjes së parakohshme. Ajo është e lidhur me një rënie në hapësirë ​​të lirë për fëmijën në mitër për shkak të nyjeve miomes, si dhe rritja e aktivitetit kontraktil e mitrës. Në mënyrë tipike, më e madhe madhësia e fibroids, më e lartë mundësia e lindjes së parakohshme. Përsëri, vend i rëndësishëm i fibroids dhe disponueshmërinë e kontaktit të saj me placentë.

  I mitrës e bën një ndikim të madh në rritjen dhe zhvillimin e fetusit. Po, ka raste të fëmijëve të lindur me deformime të kafkës dhe Kryvosheya ndoshta të shkaktuara nga presioni mitrës.

  Në gratë shtatzëna me fibroids mëdha shpesh fëmijë janë të lindur me peshë të ulët.

  Lindje fëmije . Besohet se fibroids ndikojë në rrjedhën e punës. Në të vërtetë, rreth gjysma e grave shtatzëna me fibroids re të punës të zgjatur. Përveç kësaj, prania e fibroids shpesh një nevojë e ofrimit nga prerjeje cezariane. Edhe pse vetë fibroids zakonisht nuk paraqet pengesat e vërtetë për lindjen e fetusit, nyjet miomes (sidomos ato të mëdha) janë të kombinuara shpesh me anomalitë e prezantimit të fetusit dhe pozitën (pozicion lateral, prezantimit të ndenjura dhe fytyrës) në të cilën ofrimit natyror nuk është i mundur.

  Në disa raste - për shembull, nëse zona e seksionit në prerje cezariane llogariten për fibroids, mjeku mund heqjen e tumorit.

  Në pacientët me e placentës mitrës shkëputje ndodh më shpesh (sidomos gjendet i mitrës pas placentës - retroplatsentarnoy). Mjekët duhet të marrë në konsideratë kur të bërë këtë punë.

  Periudha Postpartum . Me prania e fibroids mund të jetë e lidhur me të dy komplikime të hershme dhe të vonë pas lindjes. Për të përfshirë hemorragji pas lindjes hershëm lidhur me ulur tonin e mitrës, bashkimit të shtrënguar dhe accreta placenta; deri vonë - ngritje në fuqi jo e plotë e mitrës (mitrës nuk i ulet kur për "nxjerrje" madhësi) infeksionet.


  Si shtatzënisë dhe lindjes ndikojnë miomes

  Për zhvillimin e shtatzënisë duhet të rritet formimin e dy estrogjenit dhe (edhe më shumë) progesterone - të dy si shpjegohet më lart, në mënyrë të konsiderueshme ndikon në gjendjen e fibroids. Për më tepër, përveç shtatzënisë hormonal ndodhin ndryshime thjesht mekanike - rritur tensionin muskulor dhe rreshtim mitrës (myometrium), intensifikimin e rrjedhjes së gjakut në murin e mitrës. Ndikimi i këtyre ndryshimeve në fibroids ekzistuese varet se ku dhe se si ajo është shkalla në të cilën "kapur" mitër.

  Besohet se fibroids gjatë shtatzënisë rritet, por besohet se kjo nuk është rritje e vërtetë dhe të dukshme lidhur me një rritje të kancerit në përgjithësi.

  Në thelb një rritje të vogël në madhësinë e fibroids vëzhguara në trimesters parë dhe të dytë, dhe i tretë është fibroids janë më të vogla. Në përgjithësi, rritja e konsiderueshme e fibroids gjatë shtatzënisë është shtatzënia e rrallë dhe praktikisht i vështirë.

  Shpesh gjatë shtatzënisë nuk është një tjetër fenomen - ashtu-quajtur degjenerim (dmth shkatërrimit) fibroids. Detyruar të zhgënjej ata që e njohin këtë fenomen është një ndryshim i mirëpritur: shkatërrimi i fibroids është e lidhur me procesin shumë të pakëndshme - nekrozë (vdekja) e indeve të mitrës, formimin edema, cysts, gjakderdhje, etj Degjenerimi mund të ndodhë në çdo fazë të shtatzënisë dhe periudhës pas lindjes - kjo varet nga vendndodhja e fibroids.

  Shkaqet degjenerim nuk është plotësisht i qartë - ndoshta parasysh se sa hormone (rritur progesterone) dhe enëve të gjakut dhe (çrregullime të qarkullimit të gjakut për shkak të trombozës së enëve të gjakut tumor të ushqyerit e fibroids) mekanike ndryshime. Shenjat e çrregullime të qarkullimit të gjakut fibroids përfshijnë: dhimbje në vendndodhjen e nyjen miomes, toning mitrës, ethe. Në gjak, duke rritur numrin e qelizave të bardha të gjakut, ESR. Diagnoza konfirmohet nga ultrazërit. Kjo gjendje zakonisht zgjat një deri në dy javë. Në këtë kohë, mjekët zakonisht ndjekin taktika konservatore, caktimin analgesics pacientit dhe pjesën tjetër krevat.

  Nëse ka dhimbje në bark, rrit tonin e mitrës vazhdon, pacienti është hospitalizuar dhe trajtimi i mëtejshëm bëhet në spital.

  Trajtimi kirurgjik është kryer shumë rrallë dhe vetëm indikacione absolute (temperaturë, leukocytosis, Përkeqësimi, dhimbje barkut akute, gjakderdhje të rënda mitrës). Ndonjëherë kjo është ndërhyrje minimale kirurgjikale - dhe menaxhon për të mbajtur shtatzëninë. Aborti dhe operacion i parakohshëm ofrimit të çon vetëm në rastet më të rënda.

  Sa për ndryshimet e përjetuara nga fibroids në muajt e parë pas lindjes - ato janë të ndryshme dhe të paparashikueshme. Fibroids që sollën shumë probleme gjatë shtatzënisë, pas lindjes së fëmijës nuk mund të zbulohet dhe nuk shkaktojnë asnjë simptomë.

  Sa më shpejt që mitra pas lindjes së fëmijës i nënshtrohet kundërt, vendndodhja e fibroids shpesh ndryshojnë.


  Si për të diagnostikuar fibroids

  Shenjat klasike të fibroids mitrës është zgjatur ciklike (dmth rregullt, menstruale relevante) gjakderdhje (menorrhagia), kundër të cilit shpesh janë aciklik (i parregullt) i mitrës gjakderdhje (metrorrhagia). Kur këto simptoma duhet të shkojë në një takim me një gjinekolog. Diagnoza e fibroids mitrës nuk është e vështirë në qoftë se ka një rritje në madhësinë e mitrës, gjakderdhje mitrës, mitrës nyjet miomes deformim. Fibroids mund të zbulojë probing në mitër përmes murit të barkut mëparshëm.

  Konfirmimi përfundimtar i diagnozës jep ultratinguj. Jo të gjitha metodat e diagnostikimit të mitrës të pranueshme gjatë shtatzanisë - kështu hysterography (x-ray të mitrës pas futjes së zgavrën e saj me substancat radiopaque) dhe hysteroscopy (ekzaminimit të mitrës duke përdorur një instrument të veçantë, hysteroscope, e cila është futur në mitër) është përdorur vetëm në mungesë të shtatzënisë.


  Si për të trajtuar fibroids

  Konservatore (jo-kirurgjikale) trajtimi i fibroids është frenim i rritjes së tumorit. Metodat e veçanta të varet nga shkaku i fibroids dhe pronat e saj individuale. Në shtatzëni, fibroids shpesh kontribuon në zhvillimin e anemisë - është një nga shumë argumente në favor të nevojës urgjente testet e rregullta të gjakut gjatë shtatzënisë: protyanemichnu trajtim në kohë mund të pengojë ose të ndaluar rritjen e fibroids.

  Si objektet e kujdesit shëndetësor me të mitrës miomes zakonisht hekur përshkruesit, dietë proteina, vitaminë C, acid Askorbik dhe acid folik. Janë shumë të rëndësishme si vitamina E dhe A, të cilat ofrojnë një efekt rregullator për sistemin neuroendocrine në tërësi dhe të reduktuar ndjeshmëri të estrogjenit organet gjenitale.

  Në pacientët me kancer të mitrës është shpesh një shkelje e yndyrë (lipidet) metabolizmit, duke rezultuar në rritjen e peshës trupore. Në raste të tilla, është e nevojshme regjimi ushqim korrigjim: kufizuar futje karbohidrate, duke zëvendësuar yndyrna shtazore me perime, përfshirja në dietë e lëngjet e frutave dhe perimeve.

  Më tej jashtë për të trajtuar hormonet mitrës shtatzënisë përdorur - produktet e përshkruara përmbajnë progesterone (i cili, siç kemi thënë, redukton aftësinë e qelizave për të ndarë, duke penguar rritjen e tumorit).

  Nëse rritja e fibroids mitrës ndaluar nuk mund të zgjidhin çështjen e trajtimeve kirurgjikale.

  Në fillim kemi thënë se ne të kërkuar për të dhënë lexuesit informacionin të përmbahen nga këshillat. Megjithatë, një tjetër rekomandim nuk është vetëm i përshtatshëm, por edhe e nevojshme, parandalimi është gjithmonë më mirë se kurë dhe trajtimin e çdo sëmundje e hershme është gjithmonë më mirë për të luftuar sëmundjen lënë pas dore, kështu që paraqitja e ndonjë shenjë paralajmëruese sa më shpejt të jetë e mundur për të parë një mjek!