Migrenë


 • Çfarë është një migrenë?
 • Shkaqet e migrenë
 • Simptomet e migrenë
 • Profilaksia e migrenë
 • Diagnoza e migrenës
 • Trajtimi i migrenës

 • Çfarë është një migrenë?

  Migrenë - Sulmet akute e dhimbje koke, zakonisht e njëanshme dhe pulsating që zgjat 4-72 orë. Emri vjen nga "mikranii" - hemikraniya grek fjala cunguar ("gjysmë kokë"), e cila tregon se dhimbja njëanshëm.
  Migrenë - një sëmundje shumë e zakonshme që nuk është e lidhur me racën, vendi i banimit ose klimës.

  Gratë vuajnë shumë se burrat në një raport prej 4: 1. Sulmet migrenë ndodhin në adoleshencë dhe moshën e rritur e hershme, vitet kanë tendencë të zhduken (në meshkuj, zakonisht pas 45 vjetësh, gratë - deri në menopauzë).

  Ka dy lloje kryesore të migrenës:

 • migrenë i zakonshëm, i njohur gjithashtu si migrenë pa atmosferë;
 • migrenë klasik, i njohur gjithashtu si migrenë me atmosferë.
 • Në shumicën e rasteve, atmosferë tregon simptome që shkaktojnë shqetësime vizuale. Simptoma të tjera të lidhura me atmosferë - çrregullime të dëgjimit dhe shqisat e tjera, konfuzion, motorike dhe çrregullimeve mendore. Hapi atmosferë zakonisht zgjat 4-60 minuta. Nga migrenë klasik (dmth migrenë me atmosferë) prek rreth 15% të të gjithë pacientëve.


  Shkaqet e migrenë

  Simptomet e migrenë shkaktuar nga ndryshimet në enët e gjakut të trurit, por arsyeja për këtë ndryshim është i panjohur. Përafërsisht 70% e pacientëve me predispozitë familjare për migrenë.


  Gjithashtu duke kontribuar në ndodhjen e migrenë mëposhtme faktorë: stresi, stresi nervor dhe fizike, faktorët ushqyese (djathë, çokollatë, arra, peshk), alkooli (kryesisht birrë dhe verë e kuqe, shampanjë), shkaqet hormonale (të ciklit menstrual, të metodave kontraceptive), gjumë (mungesa ose tepricë), faktorët e motit (ndryshimet klimaterike, ndryshimin e kushteve klimatike).


  Simptomet e migrenë

  Në mënyrë tipike, migrenë duket të mprehta, në rritje dhimbje pulsating lokalizuara në një anë të kafkës. E dyta është se simptomat e migrenë:

 • ndjeshmëri të lehta dhe të shëndoshë;
 • të vjella;
 • të përzier;
 • të qenët i përgjumur;
 • dobësi;
 • shkelja e funksionit motorik;
 • shqetësime vizuale (melkayuchi sytë e flashes e dritës, zigzage, spiralet, etj).

  E ashtuquajtura atmosferë fazë paraprinë sulm migrenë.
 • Gjatë dritën pristupa migrenë dhe të shëndoshë mund të jetë e padurueshme i bezdisshëm, dhe lëvizje mund të shkaktojnë dhimbje. Sulmet migrenë fillojnë papritmas, por në disa raste, pacientët mund të përjetojnë lodhje, depresion apo mall i papërmbajtshëm për ëmbëlsirat.

  Që nga dhimbje koke akute mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të tjera duhet të konsultoheni me një mjek nëse dhimbja vazhdon papakësuar për 24 orë dhe shoqërohet nga ethe ose pamjen muskujt e qafës të pasurive. Ju gjithashtu duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nëse një dhimbje koke është e shoqëruar nga simptoma të pazakonta.


  Profilaksia e migrenë

  Disa faktorë mund të kontribuojnë në migraines, kështu që ata duhet të shmanget. Faktorë të tillë të përfshijnë si në vijim:

 • stresi dhe depresioni;
 • kequshqyerja apo uria;
 • pirja e duhanit;
 • ushqime (djathë, çokollatë, arra, peshk, ushqim kinez dhe banane);
 • Mungesa apo e tepërt e gjumit;
 • pije që përmbajnë kafeinë (kafe, çaj dhe cola);
 • alkool, verë veçanërisht të kuqe;
 • metodë kontraceptive;
 • Travel - fluturime dhe çrregullime Biorhythms të lidhura;
 • Ndryshimi i klimës dhe gjendja e zakonshme;
 • ndyshime të hormoneve në gratë (gjatë shtatzënisë, menstruacioneve apo menopauzës).
 • Ndonjëherë është e vështirë për të përcaktuar shkaqet e migrenës - kjo shpesh nuk është një faktor, dhe kombinime të tyre.

  Përveç kësaj, faktorët e rrezikut individual - e cila është e rrezikshme për një, është i sigurt për një tjetër.


  Diagnoza e migrenës

  Për diagnozën e terapist migrenë të mjaftueshme për të mësuar në lidhje me simptomat dhe frekuencën e sulmeve. Gjithashtu udhëheqjen e ekzaminimeve dhe të përshkruajnë disa analiza.

  Mjeku mund të rekomandojë 2-3 muaj për të mbajtur një ditar për të ndjekur modelin e ndodhjes së konfiskimit. Nëse migrenë gjurmuar një model, duke treguar efektin e faktorëve të caktuar.


  Trajtimi i migrenës

  Nëse ju ndjeni një migrenë afrohet, menjëherë të ndërpresë të gjitha klasat, shtrihem në një dhomë të errët ku nuk ka zhurmë rrugë është dëgjuar, dhe për të marrë një tabletë e paracetamol ose aspirina.

  Nëse këto masa të provojë i paefektshëm, mjeku mund të përshkruajnë medikamente të tjera. Ky ilaç efektiv nëse ata e marrin në fillim të sulmit, veçanërisht në qoftë se dhimbje koke është e shoqëruar nga të përzier.

  Nëse ju rrënuar nga migraines një herë ose dy herë në javë, mjeku do të përshkruajnë ilaçe për parandalimin.

  Nëse migrenë ndodh nën ndikimin e faktorëve të caktuar, ajo është e mirë për të shmangur këtë faktor në të ardhmen.