Mekanizmat e kolerës


 • Atrium
 • Efektet e kolerës në zorrët
 • Mekanizmat humbjen e sistemeve të tjera orahanizma

 • Atrium

  Atrium me të cilin patogjen hyn në trup është traktit digjestiv. Sidoqoftë, Vibrio cholerae shpesh vdesin në stomak për shkak të pranisë atje të klorhidrik (acid klorhidrik), e cila në të vërtetë ofron një efekt të dëmshëm. Sëmundja zhvillohet vetëm kur mekanizmi mbrojtës dështon dhe Vibrio cholerae kapërcen pengesa stomakut. Arritja e zorrë e vogël, agjent shkaktar i kolerës fillon të shpejt shumohen dhe lirimin në toksinës së mjedisit. Shumë manifestime të sëmundjeve që vijnë sipas it toksinës.

  Në eksperimentet në vullnetarë gjeti se vetëm doza të mëdha të kolerës shkaktuar sëmundje në individë, dhe pas neutralizimin paraprak të klorhidrik sëmundje acid stomak arritur të thërrasë 106 pas futjes së Vibrio (dmth 100 000 kohët dozë më e ulët).


  Efektet e kolerës në zorrët

  Shfaqja e sindromit kolera është i lidhur me praninë e Vibrio dy substancave:

 • Proteina enterotoksinë - choleragen (ekzotoksina)
 • neuraminidaza
 • Choleragen lidhet për një enterocytes specifike receptor - qelizat e zorrëve të vogla - ganglioside. Neuraminidaza, ndarjen mbetjet e acidit forma të hanhlyozydov receptorin specifik, duke rritur choleragen efekt.


  Kompleksi receptor choleragen-specifik aktivizon formimin e prostaglandins. Këto substancat dhe rregullohet me anë të sekretimit pompë ion e ujit dhe elektroliteve nga qelizës në lumenin e zorrëve. Si rezultat i mekanizmit të aktivizimit të mukozën e zorrëve të vogla fillon të sekretojnë sasi të madhe të lëngjeve në lumen të zorrëve, që e bën atë fizikisht absorbuar zorrës së trashë. Ajo fillon me diarre bollshëm me lëngun.

  Ndryshimet morfologjike bruto në qelizat e pacientëve me kolera nuk mund të zbulojë. Jo në gjendje për të zbuluar toksina kolera apo në limfatike apo gjakut anijeve që nisen nga zorrë e vogël. Në këtë drejtim, nuk ka të dhëna se toksina në njerëzit prek ndonjë organet e tjera, përveç të zorrëve të vogla.

  Sekretyruemaya lëngu i vogël zorrë e karakterizuar nga proteina të ulët, përmban elektrolite mëposhtme:

 • sodium
 • kalium
 • bikarbonat
 • klorureve

 • Mekanizmat humbjen e sistemeve të tjera orahanizma

  Humbja e lëngjeve arrin 1 litër një orë. Si rezultat, aty vjen një rënie në vëllimin e plazmës me një rënie në numrin e qarkullimit të gjakut dhe trashje e saj. Nuk është një lëvizje e lëngjeve nga hapësira ndërqelizor gjatë hapësirës intravaskular që nuk mund të kompensojë për humbjen e vazhdueshëm të pjesës së lëngshme e gjakut. Në këtë drejtim, përparon me shpejtësi çrregullime hemodinamik, microcirculation, duke çuar në goditjen dehidratues (shoku nga dehidrimi) dhe dështimit akute renale.

  Zhvilluar në acidosis shoku (zhvendosje ph ndaj mjedisit acid) mangësi rrit livadhe. Përqendrimi i bikarbonat në feces dy herë përqendrimi i saj në plazmën e gjakut.
  Nuk është një humbje progresive të përqendrimit kalium në feces cila është 3-5 herë më i lartë në krahasim me të plazmës.

  Kur administrohet intravenoz të lëngshme të mjaftueshme, të gjitha shkeljet shpejt zhduken. Trajtim të pahijshme ose mungesa e tij çon në zhvillimin e dështimit akute renale dhe hipokalemise (të ulet në përqendrimin e kaliumit në gjak). Ky i fundit, nga ana tjetër, mund të shkaktojë ngathtësi e zorrëve, hipotension, aritmi, ndryshime në miokardit.

  Mbarimi i funksionit renal nxjerrës çon në azotemia - akumulimin e substancave azotike në gjak. Qarkullimi i gjakut në enët e trurit, acidosis dhe uremia (urinës në gjak) shkaktojnë çrregullim të sistemit nervor qendror dhe vetëdijen e pacientit (përgjumje, gjumë i rëndë, komë).

  Informacion nga neni "kolerës"