Mekanizmat e yersiniosis


 • Iniciator yersiniosis
 • Mekanizmi i zhvillimit dhe yersiniosis

 • Iniciator yersiniosis

  Yersiniosis - kjo sëmundje infektive referohet zoonozave. Zoonozat - është sëmundje infektive dhe parazitare e kafshëve. Njeri - sëmundjet infektive, patogjene të cilat janë burim i kafshës. Ka 7 lloje yersynyy. Nga këto patogjene (dmth të rrezikshme) për njerëzit, ka tre lloje. Kjo është shkaktar etiologjik i murtajës (Yersinia pestis), agjent pseudotuberculosis (pseudotuberculosis Yersinia), agjent shkaktar i yersiniosis intestinale (Y. enterocolitica).

  Iersinii janë antigjenike (hennoe) marrëdhënie me salmonella, Shigella, Escherichia, Proteus, si dhe të Vibrio cholerae, agjent shkaktar i tularemisë dhe brucelozës.

  Yersiniosis infektive sëmundje emëruar pas A. Yersena. Sëmundja mund të ndodhë nën maskën e dizenteria, hepatiti, fruth i keq, apendiksit, rrufë (inflamacion) të traktit të sipërm respirator.

  Mikroorganizmat janë shumë rezistente ndaj temperaturave të ulëta. Në ujë në një temperaturë prej 18-20 gradë mbijetojnë më shumë se 40 ditë nëse temperatura bie në 4 gradë - live 250 ditë. Iersinii mund të ruhen në ushqime (qumësht, bukë), veçanërisht të ruajtura mirë në perime të freskëta (karrota, mollë) - deri në 2 muaj. Në fekaleve.Mund ruhen ngrirë deri në 3 muaj, dhe në temperaturën e dhomës - 7 ditë.


  Jo të tolerojë tharje dhe ngrohje. Në temperaturat mbi 60 gradë vriten brenda 30 minutave në 100 gradë - vriten menjëherë.

  Zgjidhjet Iersinii dezinfektues të ndjeshme të përqendrimit të punës së antibiotikut prej grupit të chloramphenicol, aminoglycosides, tetraciklina, cefalosporinat. Penicilina dhe eritromicina nuk janë të ndjeshme.


  Mekanizmi i zhvillimit dhe yersiniosis

  Sëmundja fillon me ethe akute, e ndjekur nga dhimbje në bark, diarre të përzier me gjak dhe mukusit. Kapur në të ushqimit ose ujit iersinii njeriut të vrarë pjesërisht në mjedisin acid të stomakut, pjesa tjetër depërtojnë më tej në zorrë.

  Procesi kryesor patologjik zhvillohet në zorrë e vogël. Me virulencë të mjaftueshme dhe numër të mjaftueshëm të patogjene, mund të hyjnë enët limfatike në nyjet limfatike mesentery dhe mezenterike lymphadenitis zhvillimin ose mezadenyt (mezadenyt - inflamacion i nyjave limfatike bryzzheyki). Në këto raste, yersiniosis ndodh në formën gastrointestinal ose të barkut.

  Në virulencë të lartë (aftësia për të shkaktuar zhvillimin e sëmundjes) iersinii dhe reduktimin reaktivitet imunologjike zhvillon bakteremitë (bakteret hyjnë në gjak), e cila është gjetur e përhapjes së infeksionit.

  Patogjen dhe në organet dhe indet e pasur në elementë limfoide (nyjet mëlçi, shpretkë, limfatike). Në rast të fagocitozës jo të plotë (dmth shkatërrimit jo e plotë e mikroorganizmave) iersinii afat-qarkullojnë në trup, duke shkaktuar inflamacion burime të reja nga të cilat agjenti i ri-hyn në gjak. Kjo mund të zhvillojë forma të mesëm-qelizë e plagë të ndonjë të organeve (të zemrës, mëlçisë, joints, mushkëritë), ose që kanë përkeqësimin dhe rikthim.

  Në mekanizmin e yersiniosis (sidomos i mesëm forma e kontaktit për rëndim dhe rikthim) janë komponentë të rëndësishëm të alergjike, proceset autoimune skuqje manifestuar (nxituar), dhimbje në nyje dhe artriti.

  Informacion nga artikullin "patogjenezën (mekanizëm i zhvillimit dhe sëmundje)"