Mekanizmat e hyperplasia endometrial


 • Mekanizmi i sëmundjes
 • Variacione të hyperplasia endometrial

 • Hyperplasia endometrial e mundur në çdo moshë, por e tyre rritet në mënyrë të konsiderueshme e frekuencave Periudha e perimenopause. Rising incidencën e hyperplasia endometrial të lidhur si me rritjen e jetëgjatësisë dhe të kushteve të pafavorshme të mjedisit, rritjen e numrit të sëmundje kronike fizike dhe ul imunitetin në femra.


  Mekanizmi i sëmundjes

  Endometrium është objektiv organ për hormonet seksuale për shkak të pranisë në të të receptorëve të veçanta. Një ndikim i balancuar hormonal përmes receptorëve të citoplazmës dhe bërthamore siguron transformimin fiziologjik ciklike e endometrium.

  Statusi hormonale mund të çojë në ndryshime të rritjes dhe diferencimit të elementeve endometrial celulare dhe të çojë në zhvillimin e proceseve hyperplastic.

  Roli kryesor në patogjenezën e proceseve endometrial hyperplastic dhënë rritje relative apo absolute në nivelet e estrogjenit, mungesa apo ndikimit të pamjaftueshëm antyestrohenov e progesterone. Arsyet giperestrogenii:

 • anovulation shkaktuar nga atresia vazhdueshme ose folikulare
 • Proceset hyperplastic në vezore ose tumoreve Gorm-noprodutsiruyuschie ovarian (hyperplasia stromal, tekomatoz, hranulezokletochnaya tumor, tumoret e qelizave theka, etj)

 • shkelje funksion gonadotropik hipofizës
 • hyperplasia i lëvore veshkave
 • keqpërdorimi i hormoneve (estrogjene, antiestrogjenet)
 • Megjithatë, hyperplasia endometrial mund të zhvillohet në raporte të pashqetësuar hormonal. Në zhvillimin e proceseve patologjike rol për pritjen e indeve shkelje udhëheqëse. Ndryshimet Infektive-inflamator në endometrium mund të çojë në zhvillimin e proceseve endometrial hyperplastic në 30% të pacientëve.

  Në patogjenezën e proceseve endometrial hyperplastic zënë një vend të madh për çrregullime të këmbimit-endokrine:

 • ndryshimet në metabolizmin e lipideve
 • metabolizmin e hormoneve seksuale në patologjinë e hepatobiliary dhe traktin gastrointestinal
 • imunitet të ulët
 • mosfunksionim tiroide

 • Variacione të hyperplasia endometrial

  Y. Bohman futur konceptin e dy variante patogjene e hyperplasia endometrial. Variant i parë është karakterizuar nga diversiteti dhe thellësi giperestrogenii kombinuar me lipidet dëmtuar dhe metabolizmit të karbohidrateve dhe shfaqet në anovulatory mitrës gjakderdhje, shterpësi, menopauza fundi, hyperplasia ovarian, e kombinuar me tumore feminiziruyut ovarian dhe sindromi i polycystic vezore. Shpesh ka fibroids mitrës Shperndare dhe hyperplasia endometrial, kundër të cilit nuk janë polyps vatra e hyperplasia atipike endometrial dhe kancerin.

  Çrregullime metabolike çojnë në trashje, hyperlipidemia dhe diabetit.

  Në versionin e dytë patogjene këto çrregullime endokrine-metabolike shënuar fuzzy ose jo-ekzistente; fibroza ovarian stromal kombinuar me strukturën normale ose atrofi i endometriumit, me shfaqjen e polyps, hyperplasia kontaktit (duke përfshirë atipike) dhe kanceri endometrial.

  Në vitet e fundit, një sistem kompleks i faktorëve të përfshirë në rregullimin e qelizave dhe të kuptuarit të zgjeruara e ndërveprimit në mes ndërqelizor dhe proceset brendaqelizore në indet e hormoneve të varur. Kështu, ajo u gjet se rregullimi i aktivitetit proliferative e qelizat endometrial bashku me estrogjenit i përfshirë një numër i komponimeve biologjikisht aktive (faktorëve të rritjes polipeptide, citokineve, metabolitëve acid arachidonic), dhe sistemin imunitar.

  Në rregullimin e homeostasis indeve dhe patogjenezën e sëmundjeve proliferative të luajnë një rol të rëndësishëm jo vetëm rrisin përhapjen e qelizave, por crregullime te vdekjes qelizore (apoptozës). Rezistenca qelizat endometrial tek vdekja e programuar qelizore (apoptozës) të çon në akumulimin dhe të tepërta proliferiruyushih modifikuar qelizave karakteristike e ndryshimeve neoplastike të endometrium. Ndryshimet Hyperplastic priren të shtresës funksional i endometriumit, më pak - bazë.

  Kështu, transformimi patologjik i endometrium - një proces kompleks biologjik që ndikon në të gjitha pjesët e trupit të rregullores neurohumoral të grave.

  Informacion nga artikullin "patologjisë intrauterine"