Mekanizmat e ascites në cirozë të mëlçisë


 • Sindromi hipertensionit portal
 • Shkatërrimi i rëndë i qelizave të mëlçisë
 • Mungesa e sistemit limfatik

 • Mjekësia moderne nuk ka njohuri të plotë në lidhje me detajet e ascites në çdo vëzhgim klinike. Megjithatë, ne jemi të vetëdijshëm për shumë faktorë që janë përgjegjëse për shfaqjen e lëngjeve në zgavrën e barkut në pacientët me mëlçi të rënda cirrhotic.


  Sindromi hipertensionit portal

  Në mëlçi cerozë zhvillon simptomokom karakteristike
  kompleks është karakterizuar si një sindromë e hipertensionit portal shkaktuar një rritje të konsiderueshme në presionin në venat që sigurojnë rrjedhjen e gjakut në shumicën e organeve, të vendosura në zgavrën e barkut të mëlçisë.

  Kjo ndodh për shkak të mëlçisë "filtër" i projektuar për transformimin rrënjësor biokimike e komponimeve kimike të ndryshme që hyjnë në trup nuk është në gjendje për të siguruar disa sasi të tranzitit lëngjeve që siguron një mëlçi të shëndetshme në kushte normale.

  Një sasi e caktuar e pjesë e lëngshme e gjakut "shtrydhur" në mur venoz dhe hyn në fazën e parë të detyruar "rivendosje" në indet përreth dhe zhvillimin e disa faktorëve të tjerë të pafavorshme, mund të merrni në zgavrën e barkut. Vështirësia e kalimit të gjakut nëpër vena portal çon në akumulimin e lëngjeve indore në zgavrën e barkut, në mënyrë që ata induriruyutsya, enët limfatike zgjeruar në mënyrë dramatike.


  Rritja e presionit në venë portal është i shoqëruar me rritjen lirimin e lëngjeve në kanalin limfatik. Megjithatë, zhvillimi i ascites rol vendimtar për të mos luaj zhvlerësuara qenët i qartë në venë portal, dhe krovolimfoottoka vështirësi në lobules hepatike. Mekanike pengim postsinusoidalnomu dalje e gjakut për shkak të strukturës morfologjike të çrregullimeve të organeve në cirozë të mëlçisë, luan një rol vendimtar në akumulimin e ascites, edhe pse jo i vetmi.


  Shkatërrimi i rëndë i qelizave të mëlçisë

  Në pacientët me dështim të rëndë të qelizave të mëlçisë zhvillon funksionin belkovosinteziruyuschey. Mëlçisë bëhet i paaftë për të mbushur në mënyrë adekuate humbje natyrore dhe patologjike nga fraksionet më të vlefshme të proteinave në spektrin e njeriut - albumina.

  Ata janë "të lehta" strukturat molekulare me përgjegjësi të ndryshme funksionale, duke përfshirë krijimin e një nivel adekuat të presionit oncotic së gjakut, e cila ndihmon të mbajë pjesën e lëngshme të saj në gjak. Kur lëngu hypoalbuminemia ka tendencë për të lënë lumen e damaret e sistemit portal që promovon zhvillimin e ascites.

  Përmbajtja e sodiumit dhe ujit në trup nga veshkat është e rregulluar nën kontrollin e hormonit antidiuretic. Mëlçisë dëmtuar nuk arrin të mjaftueshëm neutralizoj qarkullojnë hormon antidiuretic promovon mbajtjen e ujit në gjak. Rënia në renal glomerular filtrimit plazmotok dhe rrit reabsorption të natriumit dhe sekretim kalium.

  Po aq i rëndësishëm në mekanizmin e natrium dhe mbajtjen e ujit duhet të rritet reabsorption e tyre në tubthave renale për shkak të ndikimit të aldosteronit. Hiperaldosteronizmit mëlçisë cerozë është shkaktuar nga rritja e sekretimit të hormonit të veshkave lëvore mes rënie vëllimit efektiv të gjakut dhe të reduktuar inactivation e saj në hepatocytes hiperaldosteronizmit ndodh kryesisht në përgjigje të rënies së vëllimit efektiv qarkullojnë të plazmës, që është një activator e sistemit reninë sistem përgjegjës për rivendosjen e volemii nivelit të duhur angiotensin-aldosterone.


  Mungesa e sistemit limfatik

  Roli kryesor në formimin e ascites në pacientët me cerozë, natyrisht, i takon dështimin e sistemit limfatik.

  Në mëlçisë, formimin 70% e limfatike trupit, e cila është transportuar në qarkullim sistemik sistemit venoz. Pas dekompensimi sistemit venoz e cerozë mëlçisë bëhet i perfuzionit pamundur kërkohet numrin e gjakut portalit nëpër trup.

  Ndjeshëm rrit ngarkesës në sistemin limfatike, e cila detyruar kompenson venoz pamjaftueshmërisë dhe jep maksimale mundur (deri rritur dhjetëfish) e lëngjeve nga trupi ne forme "mëlçisë" limfatike. Megjithatë, nën të gjatë "presionit nga" shkaktuar çrregullime të rënda të mëlçisë hemolimfodinamiki, sistemin limfatik, përfundimisht pushon për të përballuar ngarkesën e botës tjetër.

  Limfatike kapilarët dhe enët e vogla të gjakut zgjerohet trungu arterial, nuk është përçarje e mikrolimfotsirkulyatsii normale në limfanhionov konsekuent valvulare pamjaftueshmërisë rritet limfatike ndenjur, hipertensionit limfatik. Ne zhvillimin e një limfatike dinamike dështim, e cila çon në propotevanyyu lëngshme nga sipërfaqja e mëlçisë në zgavrën e barkut. Kjo çon në një situatë në të cilën klinicistët e quajnë "e qara mëlçinë" kur propotevanie limfatike nëpër membranën lëngshëm të mëlçisë (kapsulë hlyssonovoy) çon në ascites. Për disa kohë, të lëngshme mund të absorbohet në mënyrë adekuate peritoneum parietal, por këto mundësi kompensuese nuk mund të jetë e pakufizuar.  Fakti se lëvizja e lëngjeve nga abdomen dhe ta kthejë atë në shtratin vaskular i plotëson të gjitha njëjtin sistem e limfatike, të cilat deri sa zhvillimi i ascites është të paktën një kompensim sub shtet dhe barrë shtesë të rritur sasinë e lëngjeve që duhet të zhvendoset nga zgavrën e barkut, duke çuar në një dështim total.

  Pjesë e sistemit limfatik në gjenezën e hemodinamikën portalit në pacientët me cerozë kështu në mënyrë të konsiderueshme, që çon në formimin e konceptit të portalit-limfatik hipertensionit. Pa dyshim, ka mekanizma të tjera të sindromës ascitic, të cilat ne nuk e dinë ose nuk mund të vlerësojnë shkallën e rëndësisë për shkak të mungesës së vetëdijes.

  Informacion nga neni "ascites - një akumulim patologjik i lëngjeve të lirë në zgavrën e barkut.
  »