Mekanizmi i veprimit të dializë peritoneale


 • Koncepti i dializë peritoneale
 • Kundërindikimet për dializë peritoneale
 • Mekanizmi i veprimit të dializë peritoneale
 • Avantazhet e dializë peritoneale

 • Koncepti i dializë peritoneale

  Diagnoza "uremia" (përkthyer nga nivelet e urinës grek.) Ka dukej i gjatë si një dënim me vdekje për njerëzit që vuajnë nga dështimi i veshkave. Vetëm në mesin e shekullit XX ishte ndoshta shpëtimi i tyre dhe rehabilitimin social. Aktualisht, përveç transplantimit, ka dy lloje kryesore të zëvendësimit të shqetësuar funksion renal - quhet hemodializë Extracorporeal dhe intrakorporalnyh - dializë peritoneal.

  Dializë (nga Dializë greke -. Dega) - lirimi i zgjidhjeve colloidal të substancave të tretura në to të ulëta dhe kripërave duke përdorur membranat semipermeable. Vendi ynë është përdorur kryesisht hemodializë, një metodë në të cilën gjaku është pastruar me një të veshkave "filtrimin" artificiale nëpërmjet një membrane artificiale semipermeable. Në shumë raste, megjithatë, dializë preferueshme peritoneal kur pastrimi bëhet drejtpërdrejt në bark e pacientit.

  Indikacionet për përdorimin e dializë peritoneale janë:

 • dështimi kronik i veshkave
 • dështimi akut renal

 • parandalimi i progresion të akumulimit të toksina në proceset shkatërruese në bark (peritonit, pancreatitis)
 • Dështimi i rëndë congestive zemrës
 • akute barbiturate helmimi, hipnotike dhe qetësuesve nebarbiturovoho seri, anilinë dhe nitrobenzene, hidrokarburet e kloruara, komponimet organofosforike

 • Kundërindikimet për dializë peritoneale

  Megjithatë, ka kufizime në përdorimin e dializë peritoneale. Kundërindikimet për formulimin e kateterit është peritonit fekal, prania e kullimit në bark, inflamacion i murit të barkut mëparshëm. Efikasiteti i dializë peritoneale është i ulët, nëse shuma është reduktuar nëpërmjet mbështjelljes zgavrën e barkut, tumoret apo veshkave polycystic mëdha.

  Për njerëzit e larta dhe të dhjamosur me një mungesë të plotë të urinës mundësisht hemodializë.


  Mekanizmi i veprimit të dializë peritoneale

  Përpjekjet e para për të ndihmuar pacientët me uremia me dializë peritoneale janë bërë të shekullit, por ai mori zhvillim të shpejtë në 70 vjet. Në botën e sotme për dializë peritoneale janë 16 për qind e pacientëve me dështimin renale kronike.

  Përse për dializë ishte zgjedhur pikërisht bark? Përgjigja është shumë e thjeshtë. Duket se ajo është krijuar nga natyra si një pastrim backup trupit.
  Peritoneum eshte membrane madhe serumi ne trupin e njeriut.

  Mekanizmi i veprimit të dializë peritoneale është i bazuar në faktin se peritoneum sillet si një semipermeable substancave filtër cipë nga gjaku. Shkalla e ultrafiltration për të hequr ujin nga trupi, me dializë peritoneal rregullohet duke ndryshuar përqendrimin e glukozës në zgjidhjen e dializës. Sa më i lartë niveli i glukozës në zgjidhjen, më shumë ultrafiltration.

  Thelbi i kësaj metode është se zgjidhja dializë përmes kateterit në zgavrën e barkut dhe të lënë për 5-6 orë. Gjatë këtij kohe, ekuilibrit arrihet në një koncentrim prej toksinave në gjak dhe dialysate e pacientit. Pacienti në këtë mënyrë mund të bëjnë aktivitetet e tyre normale.

  Atëherë dialysate është shkarkuar dhe zëvendësuar me zgjidhje të freskëta. Zëvendësim kryhet 4-5 herë në ditë çdo ditë dhe gjithmonë.

  Për përdorimin e sistemit peritoneal dializë përbërë nga dy çanta me zgjidhjet e dy cilindër dimensionale në gji dhe dalje të barkut dhe enë bashkon zgjidhje. Kjo metodë lejon në një farë mase zëvendësuar funksionin spastrim të veshkave. Një person me veshkat jo aktive ose edhe pa to është rregullisht procedurë peritoneal dializë mund të jetojnë për vite me rradhë.


  Avantazhet e dializë peritoneale

  Në varësi të aftësisë për të balancuar substancat osmotically aktive të dalluar membranë me shpejtësi të shpejtë, të ngadaltë dhe mesatar të thithjen e glukozës.

  Për fat të mirë, shumica e njerëzve peritoneum ka një shpejtësi mesatare prej thithjes, më mirë të përshtatshme për të vazhdueshëm dializë peritoneale ambulator. Ekstremet si gjithmonë i padëshirueshëm. Nga rruga, para se të llojit peritoneal dializës pacienti nuk mund të identifikojë.

  Në dializë peritoneale përdor cipë biologjike - peritoneum, i cili eliminon problemin. Ndoshta sepse gjatë dializë peritoneale në pacientët kishin ruajtjen më të mirë të funksionit të mbetur renal se pacientët në hemodializë. Kjo metodë është e rekomanduar për njerëzit me funksion të rëndësishëm të mbetur veshkave dhe ata me restaurimin e funksionit është e mundur.

  Në dializë peritoneale mund të arrijë pothuajse normalizimin e metabolizmit të ujit dhe të ushqyerit. Kjo metodë lejon pacientët të jetojnë me kufizime shumë pak në dietë dhe regjimin e ujit.

  Dializë Peritoneal mund të kryhet në shtëpi nën patronazhin e infermiere periodik. Një person mund të jetojnë në familje të çojë një jetë aktive, fëmijët kanë mundësi të shkojnë në shkollë.

  Natyrisht, teknikisht dializë hemodializë peritoneal më e lehtë, më e lirë, më të kapshëm për pacientët dhe, më e rëndësishmja, më fyzyolohych.

  Informacion nga artikullin "dializës Peritoneal"