Metodat e trajtimit të dështimit kronike renale


 • Terapia e barnave e dështimit kronike renale
 • Hemodializë
 • Ushqim dietik

 • Terapia e barnave e dështimit kronike renale

  Terapia e barnave është menduar kryesisht për të korrigjuar shkeljet që ndodhin në dështimin renale kronike.

  Tashmë në fazat e hershme duket përmbajtjen më të ulët të kalciumit në trup, e cila mund të çojë në konfiskimet, si dhe ndryshimet në eshtra - deri frakturë. Prandaj, pacientët në një bazë pacient i jashtëm këshillohen të marrin kalcium shtesë: Gluconate kalcium (1 tabletë 3 herë në ditë), zgjidhje të 10% të klorur kalciumi (1 tbsp kohët L. 4-5 në ditë.).

  Përmbajtja e kalium, magnez dhe fosfor në trup, megjithatë, shpesh rrit. Pra, ju nuk mund të marrë ilaçe kalium, magnez (Panangin, asparcam, klorid kaliumi); duhet të fshihet dhe ushqime të pasura me këto substanca.

  Në pacientët anemi duke marrë suplemente hekuri acid folik (1 tabletë 3 herë në ditë). Pacientët me veshkave dështimit Recommended enemas kronike spastrimit, veçanërisht sode. Shfrytëzimi efektiv i të ashtuquajturave sorbents (p.sh. aktivizimit të karbonit), aleve absorbuese në zorrët substancave toksike.

  Vazhdimi terapi paraprak antihipertensivëve të tjerë, trajtimin e edemë. Në vitet e fundit, me dështimin renale kronike janë përdorur gjerësisht ashtuquajturat metoda aktive.


  Kjo, mbi të gjitha, hemodializë, hemosorbtion, dializë peritoneale, transplantim të veshkave.


  Hemodializë

  Hemodializë - "veshkë artificiale" - u propozua për herë të parë për trajtimin e pacientëve me dështimin renale kronike në 1943 Parimi i të gjitha pajisjet "në veshka artificiale" është i njëjtë: përmes kontaktit të veçantë semipermeable membranë bëhet gjak dhe dializë çifut-kockë, e cila ka një Përbërja kimike. Si rezultat, për gjak të lëngjeve dializë është shkëmbyer elektrolite, substancave azotike dhe skorje të tjera të akumuluara në gjakun e pacientit dhe në këtë mënyrë i gjakut është pastruar. Seancat hemodializë kryera me frekuencë të ndryshme: çdo ditë të tjera, çdo ditë, 2-3 herë në javë.

  Kohëzgjatja e hemodializës 6-8 orë. Ky trajtim përmirëson ndjeshëm gjendjen e pacientit dhe të ndikojnë në jetëgjatësinë. Sot në hemodializë janë 100 deri 200 njerëz për 1 milionë të popullsisë. Për fat të keq, shteti i tanishëm i shëndetit tonë nuk është e mundur të sigurojë të gjitha pacientëve me hemodializë në nevojë.

  Kohët e fundit, përdorimi i metodave plotësuese hemodializës dhe hemofiltration hemosorption - pastrimin e gjakut duke përdorur sorbents. Bashku me hemodializave më dializën peritoneale përhapur, dializa lëngu në të cilin futet në porcione të vogla në një kohë në zgavrën barkut, e cila është e ngopur me produktet shkëmbimit dhe pastaj zëvendësuar me solucion të pastër.


  Ushqim dietik

  Dështimi kronik i veshkave është treguar hahet lartë kalori, kalori dhe siguruar nga yndyrnat dhe karbohidratet me kufizimin e proteinave në 20-40 m. Ushqimi duhet të jetë i përgatitur me produkte që përmbajnë proteina tretshëm të plotë me të gjitha amino acidet esenciale.

  Për normalizimin e ujit-electrolyte metabolizmin rekomanduar konsumin e frutave dhe perimeve. Sasia e kripës dhe të ujit përcaktohet në bazë të pranisë së edemë dhe funksionit renal nxjerrës. Në fazën fillestare të sëmundjes (me lëng harlisur shkarkimit) kripë përgjithësisht jo kufizuar në - të lejuara 10-15 gram në ditë, me presionin e lartë të gjakut dhe kripë edema është e kufizuar në 5,7 m.

  Shuma e lëngshme në fazën fillestare është gjithashtu jo kufizuar në një të ardhme të llogaritet si vijon: 500 ml urinë plus numrin e një ditë më parë.

  Në fazën fillestare të sëmundjes dietë lejuar numër 7; në shprehu moderuar shenja të dështimit kronik në faljen e rekomanduar dietë numër 76; në fazën dështim renal i rëndë - Numri dietë 7a që është më së shumti drejtim bimë-tion, me një kufizim të mprehtë të proteinave, të plotë përveç kripë dhe një rënie të moderuar në yndyrë dhe karbohidratet.

  Në numrin dietë 7a zgjidhur dhe eliminohen të njëjtat ushqime dhe enët, dhe numri dietë 76, por pothuajse 2-fish reduktuar sasinë e mishit, peshkut, vezët, qumështi dhe produktet e qumështit.

  Informacion nga artikullin "dështimit kronike renale"