Metodat e trajtimit të sarkoidosis


 • Trajtimi i sarkoidosis me kortikosteroide
 • Trajtimi i metodave të fizioterapisë sarkoidosis
 • Trajtim dhe parashikimet

 • Trajtimi i sarkoidosis me kortikosteroide

  Të gjitha trajtimet për sarkoidosis
  në bazë të shtypur përgjigje inflamatore dhe parandalimin
  transformim fibrotike granuloma. Më efikas
  nënkupton trajtimi i sarkoidosis është steroid, të cilat
  sigurojë një efekte fuqishme anti-inflamator nga penguar prodhimin e
  antitrupat, interleukins dhe ndërmjetësuesit e tjerë inflamatore.

  Pyetja e indikacioneve për terapi të hershme corticosteroid nuk është zgjidhur
  qartë. Sipas një pamje ekstrem, praninë e

  proces aktiv inflamator dhe mundësia e formimit
  ndryshime të pakthyeshme fibrotike në organet nevojë për të filluar trajtimin
  menjëherë pas diagnozës. Në anën tjetër, i lartë
  probabiliteti i regresionit spontan të resorption plotë të inflamator
  ndryshim dhe mundësia e komplikacioneve nga trajtimi bëj
  trajtimi i papërshtatshëm herët në të gjitha rastet. Arsye
  Vështirësitë në përcaktimin e strategjisë së trajtimit është që
  Shumica e pacientëve në zbulimin e sëmundjes nuk mund të jetë në mënyrë të besueshme
  parashikojnë kursin e saj të ardhshëm.

  Tregues absolut për fillimin e menjëhershëm të trajtimit është
  prania e sëmundjeve të zemrës dhe syrit për shkak të rrezikut të rrezikshme për


  të rrezikshme për jetën komplikime dhe humbjen e vizionit.

  Ajo është gjithashtu destinacioni i duhur
  kortikosteroidet në rastet e mëposhtme:

 • sarkoidosis akute filluar me praninë e aktivitetit të lartë
  inflamacion, manifestuar artrit dhe me gunga
  eritemë;
 • domethënës shkatërrimi, progresive e indeve të mushkërive me funksion të rënda të frymëmarrjes;
 • Kombinimi i sarkoidosis të frymëmarrjes me ndonjë extrapulmonary
  Lokalizim, kur një probabilitet të lartë e progresiv ose
  Sigurisht përsëritura;
 • përsëritje e sarkoidosis me manifestime të rënda klinike dhe dëmtim funksional.
 • Në raste të tjera, veçanërisht gjatë zbulimin fillestar të sarkoidosis,

  çështja e nevojës për trajtim të vendoset pas 3 - 6 muaj vëzhgimit
  pacientët.

  Terapi kortikosteroid kryhet zakonisht zgjati: brenda 6 -
  8 muaj. Short (3 muaj) e trajtimit nuk është i mjaftueshëm për
  të arritur faljen e qëndrueshme dhe probabilitetin rikthim në mënyrë të konsiderueshme
  rrit. Përdoret me doza sarkoidosis e kortikosteroideve ndryshojnë
  20-80 mg të prednizones ekuivalent në ditë. Optimale në drejtim
  e raportit të efikasitetit dhe anësore efektet e trajtimit janë të
  dozë fillestare prej 25 - 30 mg. Pas 40 - 60 ditëve të përditshme
  plotësim në 70 pas - 80% e pacientëve të përcaktuara nga të dallueshme
  trend pozitiv, duke rezultuar në përmirësim klinik dhe

  reduktimin ndryshime në mushkëri dhe VHLU në radiographs. Frekuencë
  Ngjarjet mesatarisht të rënda anësore të terapisë me kortikosteroid
  në mënyrë tipike më pak se 15%. Të përhershme (çdo ditë të tjera) futje e 25 - 30 mg
  kortikosteroidet mund të arrijë përmirësime më vonë - pas 2 - 3 muaj, por shpeshtësia dhe ashpërsia e efektet anësore të trajtimit
  reduktohet nga 1,5-2 herë.


  Pas regjistrimit pozitiv
  Efekti i terapisë corticosteroid filluar një tranzicion nga
  Administrimi i përditshëm i drogës në doza të përhershme gradualisht
  reduktuar në një tërheqje të plotë dhe të vazhdojë të monitorojë pacientët. Mundësisht përdorin drogat kortikosterodnye

  kanë të tolerancës më të mirë (metilprednizolone, triamsinolon,
  betametasone). Kortikosteroidet e leverdishme për të kombinuar me drogë
  kalium, nëse është e nevojshme, për të përdorur mjetet e njohura për korrigjimin
  efektet anësore të trajtimit.

  Trajtime të tjera për sarkoidosis mund të shihet si
  alternative ose shtojcë të sistemit bazik trajtimit
  kortikosteroidet kur ka contraindications ose
  kufizime për zbatimin e saj.

  Përgjigja në sarkoidosis inhalacion
  kortikosteroidet (beklometazoni dipropionate, flunisolide, fluticasone)
  vlerësojnë paqartë. Këshillimi padyshimtë
  i veprimit lokal në rastet e lezioneve të mukozës bronkiale,

  cila gjendet në 20% të pacientëve. Në të njëjtën kohë, mungesa e sistemit të
  veprim, në këtë mënyrë duke iu shmangur shumë komplikime gjithashtu redukton
  Efekti terapeutik i steroid aktuale.

  Për trajtimin e sarkoidosis përdoret gjithashtu nonsteroidal
  inflamator (delagil, plakvenil), antioksidantë
  (Alfatokoferol, askorutin, Thiosulfate sodium).
  Efektiviteti i kësaj
  trajtimit rezultate shumë më modeste corticosteroid sistemike
  terapi.

  TB kurs terapi preventive (zakonisht
  Droga HYNK) në bashkëpunim me kortikosteroidet këshillueshme
  të caktojë vetëm pacientët sarkoidosis që kanë mbetur
  Ndryshimet posttuberkulozni.


  Trajtimi i metodave të fizioterapisë sarkoidosis

  Në trajtimin e pacientëve me sarkoidosis përdorur me sukses një numër të
  Metodat jo-drogës. Shkarkimit terapi diete ka
  veprim i fuqishëm immunosuppressive dhe stimulon funksionin
  gjëndra veshkave.

  Sipas M.M.Ilkovicha et al., Një efekt pozitiv pas 2 javësh.
  uria e plotë dhe pasues periudhë shërim javë
  vërejtur më 30 - 80% e pacientëve, në varësi të fazën e sëmundjes.

  Një metodë efektive e terapisë fizike në sarkoidosis është
  EHF-terapi. Kursi i 20 trajtimeve të ndikuar gjatësi vale prej 5.6, 6.4 ose
  7.1 mm në rajonin e gjëndrës timusit lejon për përmirësimin

  sarkoidosis aktiv të sapo diagnostikuar apo sëmundje të përsëritura. Më shumë
  kombinim efektiv i kësaj pasoi-terapisë me doza të reduktuara (10 - 15
  mg / ditë) kortikosteroidet.

  Rezultatet e mira të trajtimit bën përdorimin e sarkoidosis
  plasmapheresis, efekti i cili është i bazuar mbi nxjerrjen e plazmës gjakut
  Ndërmjetësuesit e inflamacionit, komplekset imune, përmirësimin microcirculation.
  Plasmapheresis treguar me pak bazë efekt
  terapi kortikosteroid ose në rastet e aftësi të kufizuara
  i (për shembull, në pacientët diabetik, arteriale të rënda
  hipertension, sëmundje peptike). Mënyrat e ndryshme të propozuara

  plasmapheresis. Rezultate të mira janë marrë gjatë 3 - 4
  vëllimi plasmapheresis i 700-800 ml në intervale i 5 - 7 ditë.

  Efekti i trajtimit me tolerability mirë atë shumë
  rritet me plasmapheresis kombinuara me doza të ulëta (10 - 15
  mg / ditë) kortikosteroidet.


  Trajtim dhe parashikimet

  Qëndrojnë pacientët sarkoidosis mbyllur në spital për një periudhë
  provim për diagnostikimin dhe vlerësimin e tolerancës
  trajtim të përshkruara (zakonisht 1-1,5 muaj). Kurs
  terapi agjërimi-dietë dhe trajtimet pushtuese edhe
  duhet të kryhet në klinikë. Trajtimi vazhdoi në mënyrë ambulatore

  kushtet. Nëse një shtet i kënaqshëm i shëndetit të pacientëve dhe të mirë
  tolerability e trajtimit të pacientëve nuk është i kundërindikuar punësim.


  Gjatë sarkoidosis në shumicën e rasteve të favorshme: 20%
  Pacientët e regresionit spontan, pas gjysmë viti
  trajtimi u vu re rifillimi. Relapsing kurs vërejtur në
  25%, dhe ecën - vetem 5% e pacientëve.

  Për shumë vite, shqyrtimit dhe monitorimin e pacientëve
  sarkoidosis në vendin tonë është kryer kryesisht në bazë të
  Institucionet TB. Sipas veprimtarisë
  Pacientët sarkoidosis sëmundje përkasin një prej tre nën-VIII
  i dispanzeret TB punishte barnash në spital.

  Nën-
  VIII-A janë pacientë me sarkoidosis aktive të sapo diagnostikuar. E tyre
  ekzaminim, duke përfshirë ekzaminimin mjekësor, X-rrezeve, klinik
  gjak dhe spirography, përsëritet çdo 3 muaj gjatë i parë
  vit dhe çdo 6 muaj gjatë vitit të dytë të vëzhgimit. Në nëngrup
  VIII-B përfshijnë pacientët me korrente dhe natyrisht progresiv
  sarkoidosis.

  Pacientët në këtë nëngrup që marrin terapi kortikosteroid,
  shikojnë një bazë tremujore. Pacientët VIII-B nëngrup (me joaktiv
  sarkoidosis) shikuar 1 në vit. Në mungesë të rikthim në
  Brenda 2 viteve ata mund të hiqet nga regjistri, por mundësia e

  përsëritje e sarkoidosis faljen pas viteve të duke e bërë të përshtatshme
  një vëzhgimi afatgjatë i pacientëve në nëngrup VIII-B. Pacientët me
  lokalizimit extrapulmonary sarkoidosis gjithashtu duhet të monitorojnë
  Specialistët e profilit.

  Pra, pavarësisht nga fakti se etiologji i mbetjeve sarkoidosis
  Çështjet e paidentifikuar dhe shumë të shquar që kërkojnë më tej
  Studimi i sëmundjeve, diagnozën dhe trajtimin e sarkoidosis
  zhvilluar mirë të mjaftueshme për të siguruar që pacientët
  cilësi e kënaqshme e jetës.
  Informacion nga artikullin "Trajtimin e sarkoidosis të frymëmarrjes."