Metodat e trajtimit të hiperplazisë endometriale


 • Trajtim të drogës e hyperplasia endometrial
 • Trajtimi kirurgjik
 • Parandalimi i sëmundjes

 • Trajtim të drogës e hyperplasia endometrial

  Trajtimi Strategjia e hyperplasia endometrial varet nga shumë faktorë: mosha e pacientit është, shkaqet dhe natyrën hyperplasia, manifestimet klinike të sëmundjes, prania e contraindications për një trajtim të veçantë, toleranca e drogës dhe më shumë.

  Ajo shkon pa thënë se si një shkak i madh i hyperplasia endometrial është një çekuilibër hormonal, trajtimi kryesor i hyperplasia endometrial - hormonal.

  Efektet e drogës hormonale të përdorura për trajtimin e hyperplasia endometrial mund të jetë lokal, që synon ndalimin dhe shtypjen e proceseve endometrial përhapjes, dhe përzgjedhjen qendrore, dërrmuese të gonadotrophins hipofizë.

  Efekti Qendrore shprehur më fort në estrogjenit-progestin drogave të kombinuara, veprim lokal - në progestogjenet. Zgjedhja e barnave varet nga shumë kritere, duke përfshirë moshën e pacientit.

  Vajzat e reja të moshës 13 deri 20 vjet që vuajnë nga gjakderdhje të mitur të shkaktuar nga hyperplasia endometrial shpesh rekomandojnë një gjashtë-mujor hyrje ciklike të kontraceptivëve të kombinuar orale, estrogjenit me progestin.

  Nëse, pas një kurs gjashtëmujor të gjendjen e pacientit nuk është e ovulacionit normal dhe nuk mbulohen, për të stabilizuar endometrium dhe për të parandaluar gjakderdhje të mundshme vazhdon marrja e estrogjenit me progestin.


  Kontraceptive oral mund të zgjasë deri në një vajzë duke planifikuar një shtatzëni të dëshiruar.

  Pacientët e moshës riprodhuese zakonisht janë të emërojë tre kurse të estrogjenit ciklike me pritjen progestin ndjekur nga biopsi përsëritur endometrial. Është e njohur se edhe doza të larta të progestin zakonisht tolerohet mirë nga pacientët.

  Megjithatë, pacientët e riprodhuese trajtimit të moshës në hyperplasia endometrial varet nëse e dëshirueshme ose e padëshirueshme është aktualisht shtatzënisë.

  Që një nga simptomat kryesore të hyperplasia endometrial është anovulation, dhe kështu infertilitetit, mjeku për hyperplasia endometrial shpesh i referohen gratë që janë duke u përpjekur, por nuk mund të merrni shtatzënë.

  Nëse një grua dëshiron për të mbetur shtatzënë, mjeku juaj mund të parë të gjitha rivendosur ovulacionin.

  Nëse shtatzënisë deri dëshiruar, dhe gruaja u kthye te gjinekologu për gjakderdhje, së pari zbuluar shkakun e anovulation dhe trajtimi është estrogjenit ciklike me konsum progestin.

  Mbani në mend se edhe rivendosur ovulacionin dhe ciklin normal menstrual nuk i heq një grua nga detyrimi për të shkuar rishqyrtimin, shpesh - biopsi endometrial, i cili është mbajtur përafërsisht 3 - 6 muaj pas trajtimit.

  Kjo është për shkak se hyperplasia endometrial, që mbijetoi pas trajtimit me drogë progestin të rrisë rrezikun e kancerit endometrial.

  Kjo ndodh në rreth 3% të pacientëve pas trajtimit.

  Sa për pacientët gjatë perimenopause dhe menopauza, ato tregojnë kryesisht trajtimin e drogës, gjashtë muaj pasi që prodhohet edhe biopsi endometrial.

  Nëse rreziku i komplikimeve, duke përfshirë transferimin e hyperplasia endometrial në kancer, i lartë, atëherë pacientët që nuk kanë arsye për të lënë barkun, mjeku juaj mund të rekomandojë një hysterectomy, dmth heqjen e mitrës.

  Kur përshkrimin e recetave terapi hormon kërkon respektimin e disa kushteve dhe contraindications strikte të kontabilitetit. Sigurisht, trajtimi i hyperplasia përdorimit të hormoneve endometrial nuk mund gjithmonë - në rastin e contraindications për terapi të hormoneve përdoret si një alternativë për trajtimin kirurgjik të hyperplasia endometrial.


  Trajtimi kirurgjik

  Trajtimet kirurgjikale përfshijnë prerjen e hyperplasia endometrial dhe hysterectomy. Ato tregojnë, në veçanti, me korrente hyperplasia cistike gjëndrave, zhvilluar në sfondin e sëmundjeve të gjëndrave endokrine (diabet, pereddiabet etj), trashje, hipertension, sëmundje të mëlçisë dhe të venave.

  Përveç kësaj, trajtimi kirurgjik kryesisht në lezionet precancerous e endometrium - adenomatosis, polyps adenomatous, sidomos në kombinim me adenomyosis dhe kancerit të mitrës, proceseve patologjike në vezore.

  Në përgjithësi mund të themi se terapi progestin konservator në trajtimin e hyperplasia endometrial pranueshme, veçanërisht vajzat dhe gratë e reja që duan të ruajnë funksionin e tyre riprodhues.

  Ky trajtim është bërë nën vëzhgimin e mjekut para dhe pas terapisë.

  Për gratë gjatë trajtimit menopauzës definitive është një hysterectomy.

  Pas trajtimin e hiperplazisë endometrial fokusohet parandalimin e rikthim dhe zhvillimin e kancerit endometrial.


  Parandalimi i sëmundjes

  Parandalimi është kryesisht në ekzaminimin e rregullt mjekësor të pacientit, gjatë së cilës një studim i plotë i indeve endometrial.

  Përveç kësaj, pacientët mjeku më i ri mund të përshkruajnë barna parandaluese hormonale që në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e hyperplasia endometrial dhe kancerin.

  Në të njëjtën pacient varet apelin e duhur tek gjinekologu në simptomat e para të sëmundjes - veçanërisht në rastin e mitrës gjakderdhje apo gjakderdhje midis periudhave menstruale.

  Informacion nga artikullin "hyperplasia endometrial"