Metodat e diagnostikimit instrumentale e sëmundjes Crohn


 • Metodat e diagnostikimit instrumentale e sëmundjes Crohn
 • Irrigoscopy
 • Metodat endoskopike
 • Colonoscopy (fibrokolonoskopiya)
 • Sigmoidoscopy (Rectoscopy)

 • Metodat e diagnostikimit instrumentale e sëmundjes Crohn

  Po aq i rëndësishëm në diagnozën e sëmundjes me studimin radiografike - irrigoscopy, radiografi serial të zorrëve të vogla.


  Irrigoscopy

  Irrigoscopy - X-rrezet e zorrës së trashë në përfundimin pezullimin e saj renthenokontrastnoy përmes anusit. Kjo metodë hulumtim duhet detyrimisht të paraprijë sigmoidoscopy sepse metodat radiografike e provimit nuk e zbulojnë rektumit përfundimtar patologjisë.

  Irrigoscopy mund të zbulojë tumoreve, diverticula, fistulat, ngurtësisë dhe veset Ravita (ngushtim) të zorrës së trashë. Metodë është plotësisht pa dhimbje dhe kryhet pa anestezi.

  Si agjentë me X-rreze kontrasti duke përdorur një suspension ujor i sulfatit barium. Rentgenokontrastnye podhrevayut pezullim për 33-35 ° dhe injektuar në dy pika nëpërmjet pajisjes Bobrova nëpërmjet një tub gome, pa një tip të vështirë. Nën kontrollin e X-ray gradualisht mbush renthenokontrastnoy pezullim zorrës së trashë dhe të prodhojnë të inspektimit të shtëna këqyrjes dhe të gjitha departamentet e saj në pozicione të ndryshme të pacientit. Hapi i ardhshëm, pas heqjes së pezullimit renthenokontrastnoy zorrë e trashë eksploruar mukozën e terrenit.


  Në irrigoskopii përfundimtar fazë, veçanërisht në rastet e tumorit të dyshuar të zorrës së trashë, një studim i kryer në dosed mbushjes zorrës së trashë me ajër duke përdorur një pajisje kastor (irrigoscopy me kontrast të dyfishtë).


  Metodat endoskopike

  Metodat endoskopike (colonoscopy, sigmoidoscopy) më informative në diagnozën e sëmundjes Crohn me lezione të zorrës së trashë. Trashje i pabarabartë i mukozës, prania e ulcerat ngushta, të çara, ngushtim i zorrëve - foto "Ura" është karakteristikë e sëmundjes Crohn. Megjithatë, në fazat e hershme të sëmundjes dhe dhëmbëza formimin e tillë një model tipik nuk mund të merret.

  Biopsi, kryhet nën ekzaminim endoskopik mund të konfirmojë diagnozën. Megjithatë identifikojnë granuloma karakteristike të sarkoidopodobnye sëmundjes Crohn nuk mund gjithmonë.

  Ultratinguj abdomen, tomography llogaritur japë informacion të vlefshëm në diagnozën e abscese, shpesh një ndërlikim të sëmundjes Crohn.
  Në prani të fistulat jashtme treguar fistulography.


  Colonoscopy (fibrokolonoskopiya)

  Colonoscopy është metoda më e informative për diagnozën e sëmundjeve të zorrës së trashë. Në shumicën e rasteve, kjo ju mundëson për të inspektuar zorrës së trashë në të gjithë.

  Gjatë colonoscopy gjendjen e vlerësuar me sy të mukozën e zorrës së trashë, duke e lejuar ju për të zbuluar fazat e hershme të tumoreve beninje dhe malinje të zorrës së trashë, sëmundjet inflamatore, etj Colonoscopy është kryer duke përdorur pajisje të veçanta - colonoscopy, e cila është një tub fleksibel me fibra optikë. Kjo procedurë është mjaft e dhimbshme për pacientin, sepse ajo mund të kryejë nën anestezi.


  Sigmoidoscopy (Rectoscopy)

  Sigmoidoscopy është i detyrueshëm inspektimi i pacientit bëri thirrje për ndihmë në proctologist. Kjo është kryer pas një studimi paraprak të rektumit gisht, për të shmangur sëmundjet që e bëjnë procedurën e rrezikshme ose e pamundur (deformimi dhe ngushtim i rektumit).  Në krahasim me protivopokzaniem procedura është prania e hemorroide akute, fissures anal dhe paraproctitis akut me dhimbje të forta. Në këtë rast rectoromanoscopy bëhet më i mirë pas zbutur periudhë akute. Proctoscope është një metal gjatësi Hollow tub 20-30 cm, me një fije elastike priza në çakmak. Në gju-bërryl pozita proctoscope është futur në rektum të shqyrtojë të pacientit dhe lejon atë dhe një pjesë të zorrës së trashë sigmoid. Procedurë është kryer pa anestezi dhe të marrë disa minuta.