Metodat e diagnostifikimit instrumentale në Colon Cancer


 • Bazuar në atë që e bën mjeku diagnozën?
 • Sigmoidoscopy
 • Një klizmë barium
 • Colonoscopy
 • Ultratinguj scan
 • CT scan (tomography llogaritur)


 • Bazuar në atë që e bën mjeku diagnozën?  Shumica e njerëzve fillojnë me, vizitoni mjekun tuaj të familjes (GP) që ju të caktojë sondazheve dhe duke kaluar testet e kërkuara ose ekzaminim x-ray. Doktori juaj mund të gjejnë të nevojshme për t'ju rekomandojë për këtë qëllim në klinikë për këshillim dhe trajtim me një specialist.


  Para ekzaminimit fizik, mjek klinik i njohur me historinë tuaj mjekësore.

  Ndoshta, ajo do të fillojë me provim zorrës së trashë. Për ta bërë këtë, të veshur doreza gome, ai ju vë në gishtin anus për të ndjeni ndonjë ënjtje ose bloating, nëse ka. Kjo procedurë shkakton disa siklet, por pa dhimbje.


  Për të testuar shëndetin tuaj të përgjithshëm ju ndoshta bëni analizat e gjakut dhe X-rrezet e gjoksit. Ju gjithashtu mund të kërkohet për të sjellë një mostër stol për kërkime mbi përmbajtjen në gjak.


  Studimet e mëposhtme janë përdorur për të diagnostikuar kancerin e zorrës së trashë dhe rektumit.
  Sigmoidoscopy  Ky test lejon mjeku për të ekzaminuar brenda rektum apo zorrës së trashë mund të mbajë ose ambulator ose spitalor vendosjen e tij.

  Për testin ju do të kërkohet që të qëndrojnë në anën e saj, "më bëni" dhe mjeku butësisht ju vë në anus tub i hollë. Një tub i lidhur me një pompë dore të vogël me të cilin pompohet ajrit në zorrë. Proctoscope - një tub të shkurtër, i projektuar për gjatësinë e rektumit; rektoromanoskop - një tub i gjatësi të konsiderueshme, të cilat mund të shkojnë më tej dhe do të lejojë dy pika për të shqyrtuar një masë më të madhe. Prania e pajisjes ndriçimit brenda tub lejon mjeku për të zbuluar ndonjë pjesë të zorrë normal. Nëse është e nevojshme, ju mund të sigurtë të marrë një mostër të vogël të qelizave (biopsi) për ekzaminim mikroskopik.
  Rectoscopy Testi ose proctosigmoidoscope mund të shkaktojë disa parehati, por ju mund të shkoni në shtëpi menjëherë pas përfundimit të ndonjë prej tyre.
  Një klizmë barium  Kjo është një të veçantë X-rrezet e zorrës së trashë dhe rektumit. Ajo është zhvilluar në një spital X-ray studim.


  Për sjelljen e saj të duhur të rëndësishëm të zbrazët zorrë ishte për të marrë një pasqyrë të qartë. Ditë para ditës së caktuar për testin ju do të duhet të marrë një pastrues dhe pini shumë lëngje.


  Në mëngjesin e ditës së testit që ju nuk do të jetë ndonjë gjë për të ngrënë ose pirë. Rregulla të ndryshme spitalet përgatitur për këtë provë mund të ndryshojnë nga njëri-tjetri, por mjeku juaj do t'ju japë udhëzime që ju duhet të ndjekin.
  Para provë për të siguruar pastrimin e plotë zorrë, ju mund të bëni Lavage zorrë. Për ta bërë këtë, ju do të kërkohet që të qëndrojnë në anën e saj dhe butësisht të ju vë në tub anus, dhe pastaj tub do të hyjë në ujë. Ju mund të kërkohet për të mbajtur një ujë për disa minuta, atëherë ju mund të shkoni në banjo.


  Për të vënë një klizmë barium marrjen kontrast të dyfishtë, në të njëjtën mënyrë si kur larjen zorrë, pacienti anus është administruar një përzierje e barium dhe të ajrit, e cila ofron një imazh të qartë në foto. Është e rëndësishme për të vonuar një përzierje aq kohë sa për të mos u bërë të gjitha e nevojshme x-rrezet.

  Atëherë mjeku mund të shikojnë barium rrjedh nëpër zorrët X-ray ekran që do të lejojë atë për të zbuluar ndonjë devijim nga norma, nëse ka.


  Ky test është mjaft e lodhshme dhe mund të shkaktojë disa parehati, në mënyrë të këndshme për të parë dikush kryer ju në shtëpi, nëse është e mundur.


  Brenda dy ose tre ditë pas këtij testi, ju mund të jenë të vërejtur që prej çeliku juaj stol të bardhë. Kjo është për shkak se trupi juaj shkon barium, kështu që nuk ka arsye për t'u shqetësuar. Përveç kësaj, barium mund të shkaktojë kapsllëk, kështu që është e mundur që disa ditë pas testit që ju keni për të marrë një pastrues të butë.


  Colonoscopy  Nëse mjeku gjen të nevojshme për të ekzaminuar brenda zorrës së trashë përgjatë tërë gjatësinë e saj, ajo do të kryejë një test të quajtur një colonoscopy. Ky test është kryer zakonisht pacient i jashtëm, dhe kjo merr rreth një orë.


  Për zorrë colonoscopy duhet të zbrazur tërësisht.
  Kjo do të thotë se për disa ditë para se testi me kujdes duhet të respektojnë një dietë. Përgatitja është e ngjashme me atë të mbajtur para testit "klizmë barium". Udhëzimet do t'ju jepet.


  Para testit ju ndoshta do të jap qetësues të butë në mënyrë që të bëjë më të lehtë për t'u çlodhur. Pastaj ju merrni një pozitë të rehatshme shtrirë në anën e kujdes dhe mjeku ju vë në tub fleksibel anus (colonoscope).

  Sepse tub është bërë nga fibra elastike, ajo lehtë kapërcen bends e zorrës së trashë, duke e bërë atë të paaftë për të shqyrtuar të gjithë gjatësinë. Ofron dritë brenda colonoscope lejon mjeku për të identifikuar ndonjë pjesë të një devijim nga norma dhe çdo ënjtje.


  Gjatë testit, ju mund të marrë fotografitë dhe të kryer marrjen e mostrave në brendësi të zorrës së trashë (biopsi). Colonoscopy mund të shkaktojë disa parehati, por një qetësues për të ndihmuar ju të ndjeheni më të relaksuar.


  Shumica e pacientëve janë të gatshëm për të shkuar në shtëpi pas një ore ose dy pas testit. Por gjithashtu i mirë në qoftë se ju jeni një person dakord që ju çuan në shtëpi.
  Nëse rezultatet e testeve ajo është gjetur se ju keni kancer të zorrës së trashë, mjeku juaj mund të gjejnë të nevojshme për të kryer teste shtesë për të përcaktuar nëse metastazë tumor dhënë apo jo.


  Teste shtesë mund të ndihmojnë më tej mjeku të vendosë për më të përshtatshme për ju lloj të trajtimit.
  Ultratinguj scan  Për të kryer ky test përdor valët e zërit në mënyrë që të marrë një imazh të brendësi të mëlçisë dhe bark. Ky test është kryer në zyrë me një pajisje skanimi.


  Pasi të keni marrë një pozitë të rehatshme i shtrirë në shpinë, shtresa sipërfaqësore e xhel është aplikuar në bark.

  Pastaj mbi këtë pjesë të kryer një pajisje e vogël që i ngjan një mikrofon që gjeneron valët ultrasonike. Kompjuter konverton tingujt reflektuar në imazh.


  Ultratingull mund të përdoret për të përcaktuar madhësinë dhe pozitën e kancerit. Ky studim pa dhimbje, dhe ajo merr vetëm disa minuta.
  CT scan (tomography llogaritur)  CT Scan - një lloj i X-ray. Bëni numër të caktuar të imazheve të një vend dhe të hyjnë ato në kompjuter në mënyrë që të merrni një pasqyrë të detajuar të trupit nga brenda.


  Në ditën e skanimit të paktën 4 orë para kohës së planifikuar, ju nuk mund të ketë ndonjë gjë për të ngrënë ose pirë.

  Disa orë para se të skanimit ju do të pini një lëng të veçantë që tregon up nën rreze rëntgen, dhe pastaj - përsëri drejtpërdrejt në studimin e X-ray.


  Para se procedura e skanon të njëjtin lëngshme ju do të hyjë në anus nga një tub i vogël. Derisa kjo mund të shkaktojë disa parehati, por ai gjithashtu mund të sigurojë foto hap.


  Pasi pacienti mori një pozitë të rehatshme, ju mund të fillojnë të skanoni. Në vetvete, kjo provë nuk shkakton efekte të këqija, por mbajtja e saj për 30-40 minuta të gënjejë absolutisht ende.

  Menjëherë pas përfundimit të saj, shumica e pacientëve mund të shkojnë në shtëpi.


  Rezultati i testeve do të jetë gati në pak ditë, para nisjes tuaj në shtëpi ju do të emërohet të nesërmen vizituar mjekun. Natyrisht, kjo periudha e pritjes do të jetë e vështirë për ju, mirë, se gjatë kësaj kohe ju kemi mbështetur një mik të ngushtë apo të afërm.