Metodat e higjienës orale individualePër të kuptuar tendencat e mëdha që duhet të observohen gjatë masave higjienike në gojë, e konsiderojnë situatën e mëposhtme: prania e kurorave të vetme (metalike, plastike, metalike); urat; protezat pjesshme dhe të plota.

Kur vjen puna për të vetme, që qëndron kurora të vetëm, pothuajse asnjë ndryshim në udhëheqjen e procedurave higjienike në gojë me dhëmbë të shëndetshëm dhe mishrat, pa kurorë të vetme, me përjashtim të disa nuanca. Së pari, në qoftë se një kurorë metali, çeliku ose ari, ajo duhet të shkojë në zubodesnevuyu hulli për 1 mm.

Kjo teori.

Në praktikë, ne shpesh shohim, veçanërisht në zonat skajor që sipërfaqet e kontaktit të molars të përpunuara deri në fund dhe si rezultat i kontaktit me varje BITS e çamçakëz apo prerë në rrënjë majtë parvaz shkakton që kurorë varet mbi mishrat. Në mënyrë ideale, një punë e tillë duhet të ndryshojë, pasi ajo mbetjeve të plotë, por është shpesh kjo ndodh. Fakti që situata të tilla, ata gjithashtu resonate me situatat që lindin në një sfond të sëmundjes periodontale, kur për shkak të resorption patologjike e procesit alveolar është vendoseshin varur hirit mbi kurorën e saj në të gjitha anët.


Në këto raste, ushqim, vaj e akumulon nën kurorë veçanërisht intensive artificiale, e cila kontribuon në shkatërrimin më të shpejtë të dhëmbit në bazë të saj, veçanërisht pasi që shumica e indeve të saj të vështirë janë hequr. Në këto raste është e nevojshme të përdorë hapësirat veçanërisht intensive pastrimi ndërdhëmbësh dhe hapësirat e nën skajet overhanging e kurorës. Duke pasur parasysh se flosses dhe kështu ne i përdorim të gjithë kohën, atëherë ata duhet të shtoni superflossy, ultrafposs, satinfloss dhe furçë.

Kur përdorni pe për të pastruar dhëmbët e vënë nën overhanging avantazh i kurorës duhet të bëjë një fije rrethore lëvizje, e cila kontribuon në largimin e mbetjeve ushqimore. Por duhet të jemi të kujdesshëm për të mos prerë thread.

Shumë më mirë përdorimi superflossy dhe yorshyky.

E detyrueshme pastaj të bëhet me shpëlarje dush. Ndihmë e mirë hapësira të pastra podkoronkovyh irrigator mënyrën jet.

Kur kurora metalike kur kurora e përbashkët e trungun e dhëmbëve është për shkak të hapin formuar posaçërisht, kalimi nga natyrshme për rrënjë kurorë artificiale bëhet e duhur, por kjo nuk do të thotë që ju mund të injorojë këtë fakt.

Në të kundërtën, çdo akumulimin e pllakatë në prag të mjediseve të çon në më shumë shkatërrim të shpejtë fiksimin e materialit në formimin më intensiv të pllakë.

Prandaj është e nevojshme për të përdorur me shumë kujdes superflossy encircling atë rreth krye të kurorës artificiale dhe të bëjnë lëvizje protyahivayusche-rrotullues. Pastaj për shkak të temat loosened të gjithë pridesnevoy sipërfaqe më mirë trajtohen dhëmbëve, si dhe kurorë artificiale.

Version tjetër - prania e defekteve të ndërmjetme, defekt me dhëmbët e humbur dhëmbë të shëndetshëm natyror është i kufizuar në të dyja anët. Në këto raste, përdorni protezë urë dentare.

Ndryshim të rëndësishëm në sjelljen e personave IHPR proteza protezë dentare (MNZP), metali, i përbërë, cermet me ndonji karakteristika të projektimit si protezë nuk do të.

Në çdo rast, ajo do të përbëhet nga hapat në vijim:

Pastroni pjesë MNZP jashtme

 • Kurora e duhura pastrim MNZP;
 • pastrimin e pajisjeve të protezave të trupit.
 • Pastrimi brenda e MNZP

 • pastrimin e brendshme hapësira (të fshehura) rreth kurora MNZP dhe mbyllur indeve të buta pjesë e fshehur e kurora artificiale MNZP tyre;
 • pastruar sipërfaqen brendshme të pajisjeve protezave të trupit, të lajë hapësirë ​​për të shmangur krijimin e sores presion nën të.
 • Tabela 1. Mjetet kryesore të higjienës individuale orale të përdorura në prani të urave gojë Proteza dentare dhe përdorimet e tyre (S.

  Ulitovskiy)

  Një prej higjienës orale
  Indikacionet dhe tiparet e
  Furçë dhëmbësh parandalues ​​manual
  Më efektive dhe të përshtatshme në të aplikimit furçë furçë me performancë të energjisë multi-fushë, e vështirë medium shpohet një shkallë të ndryshueshëm të përkeqësimit
  Pastë dhëmbësh terapeutike dhe profilaktike
  Më e pranueshme paste është e paste mesme gërryes që ka një protivovospolitelnymi butë dhe pronat astringent (për shkak ekstrakte dhe / ose vajra bimore dhe / ose bimore) dhe pronat e moderuar antimicrobial (për shkak të komponimeve fluori, të cilat janë fokusuar ekskluzivisht në patogjene, por saprofit).


  Gargarë higjienike
  Ju mund të përdorni, por ata nuk janë të efektshme
  Gargarë terapeutike dhe profilaktike
  Ju mund të përdorni, performancën, pak më të lartë se pozicioni i mëparshëm
  Goja higjienike rinses për
  Ju mund të përdorni, jo shumë i ndryshëm nga elixirs%
  0D
  Conditioners terapeutike dhe profilaktike
  Opsioni më i mirë, sidomos pije e butë përmbajnë ekstrakte dhe / ose bimëve të naftës dhe / ose bimët dhe kanë protykariyesnyh, protivovospolitelnymi, antimicrobial, astringent, efekt deodorizing. Përdorni fundin e procedurave higjenike.
  Pastroj dhëmbët me pe
  Teyp
  Satinfloss
  Satinteyp

  Flossetta

  Ata pastrohen hapësirat ndërdhëmbësh pa dhëmbë MNZP dhe hapësirat ndërdhëmbësh ose ndonjë hapësirë ​​në dhëmbët e mbuluara me kurora artificiale dhe mezyalno sipërfaqen e përparme të cilat përballet kurora mbështetëse dhe sipërfaqeve skajor pas janë mbështetëse kurora.
  superflossy
  Ultrafloss

  Kits Neotemlemoy higjienike komponent për njerëzit me MNZP. Për shkak të udhëzues superflossy ngurtë futur në hapësirën larëse dhe pjesë loosened i mbledhur më efikase, dhe pastaj hiqni pllakë nga sipërfaqja e brendshme të MNZP trupit.
  Furçë furçë-
  Nëse ju lejojnë hapësirat ndërdhëmbësh, me ndihmën që ata janë të trajtohen mirë, por është më mirë për të përdorur për t'i shtyer interval pastrim.


  Monopuchkovye, malopuchkovi furçë të dhëmbëve qëllim të veçantë
  Ajo është përdorur për trajtimin e zonave prishyeyechnyh.
  Toothbrushes elektrike
  Siguruar cilësinë e shkëlqyer të higjienës orale.
  irrigator
  Ajo është shumë efektive për të turret mbetjet e ushqimit në Reggio "avionëve" dhe mishrat masazh në "shpirtin". Jet - para procedurat higjienike; dush - në fund.

  Tabela 2. Mjetet kryesore të higjienës orale individuale të përdorura në prani të gojës së protezat pjesshme dhe të plota, dhe sidomos zbatimi i tyre (SB Ulitovskiy)

  Një prej higjienës orale

  Indikacionet dhe tiparet e
  Furçë dhëmbësh parandalues ​​manual
  Nëse një grup jo të plotë të dhëmbëve në gojë zvogëlon numrin e dhëmbëve të cilat kërkojnë kujdes të higjienës personale. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju ende mund të injorojë e masave të veçanta të higjienës në gojë. Brush duhet të krahasohen në madhësi sipas madhësisë së gojës dhe dhëmbëve madhësi. Ngrihet i preferuar i fortësi mesatare. Në çdo rast, ajo duhet të jetë e lëmuar dhe e rrumbullakët këshilla e shpohet, furçë multi-fushë, e përbërë nga të folurit aktiv dhe me forcë thellimin shpohet mikroteksturnoy dhe të shfaqin shkallën e veshin.

  Këto janë parametrat kryesorë që mund të rrisë ndjeshëm efektivitetin e spastrimit furçë dhëmbësh dhe transferuar atë në rangun e kujdesit higjenik.
  Pastë dhëmbësh terapeutike dhe profilaktike
  Para së gjithash preferuar paste "bimor". Komponentët fluorit veprojnë si agjentë antimicrobial, dhe prania e tyre në paste për personat që i përkasin kësaj popullate, nuk luan i rëndësishëm.
  Trajtimi dhe parandalimi i gojës rinses për
  Nëse një person më parë nuk ka qenë në gjendje të duhet të kujdeset për oral tyre, madje duke humbur shumicën e tyre, ju duhet të bëjë çdo përpjekje për të ruajtur dhëmbët e mbetura.

  Duhet të kuptohet se ka të tilla, madje edhe protezat më të mira nuk janë në gjendje të kompensojë plotësisht dhe do të shërbejë si dhëmbët natyral. Prandaj është e nevojshme për të përdorur conditioners që kanë protivovospolitelnymi butë, astringent dhe deodorizing pronat rënda dhe të moderuar antimicrobial.
  Pastroj dhëmbët me pe
  Teyp
  Satinfloss
  Satinteyp
  Flossetty

  Çdo njëri prej tyre duhet të përdoret për të pastruar hapësirat ndërmjet dhëmbëve të mbetura. Zgjedhja e tyre është përcaktuar nga intervali. Satinfloss shumë më e fortë dhe lot kështu që nuk fibrave të tjerët flossing.
  Furçë furçë-
  Superflossy
  Ultrafloss

  Nëse hapësira ndërdhëmbësh të lejuar, atëherë të jetë i sigurt për të pastruar ato një nga këto lloje interdentalnyh do të thotë.


  Furçë të dhëmbëve parandaluese elektrike me një kokë të rrumbullakët
  Ato mund të përdoren si mënyrë efikase të jetë chiropractic parandalues ​​i preferuar se ata kishin një të dy të nivelit të shpohet, tregues të shkallës së veshin e shpohet, dy llojet e ngurtësi të shpohet, harmonishëm dhe këshilla lëmuar të shpohet.
  Monopuchkovye, malopuchkovi furçë të dhëmbëve qëllim të veçantë
  Një lloj i furçë duhet të përdorin, pasi vetëm ata mund të jenë maksimalisht të hequr pllakën nga rajoni i qafës së mitrës, veçanërisht me qëellzore dhe gjuhësore sipërfaqet e dhëmbëve.
  irrigator
  Kur vetë dhëmbët tuaj natyral nuk është shumë, ende duhet të luftojë për ta, dhe irrigator mund të përdoret si shumë herë në ditë.

  Nëse pas çdo vakt bolus të hequr mbeturinat e ushqimit dhe të bëjnë një mishrat e butë masazh ngjitur, goja do të merrni të rinjve të vjetër dhe freski.

  Kohët e fundit ka pasur një masë të mjeteve për protezat pjesshme dhe të plota, të cilat kanë antiseptik, pronat deodorizing dhe të destinuara jo vetëm për trajtimin e dhëmbëve, por edhe për ruajtjen e tyre.

  Prandaj, personat e higjienës orale me protezat parciale (CHSZP) dhe protezat e plota (PSZP) duhet të konsiderohet në dy mënyra: për personat me CHSZP - një kujdes personal higjienik i pjesës tjetër të dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve, gjuhës dhe mukozës orale, dhe CHSZP kujdes higjienën personale; për personat me PSZP - një kujdesin individual higjienike e mukozës orale dhe gjuhën, dhe individuale PSZP kujdesit higjienës.

  Ne shpërbërë tendencat kryesore që ekzistojnë në higjienën orale individuale. Në çdo rast prosthetist dentar, së bashku me mbajtjen e higjienës dentare ose, në mungesë të tij, me një periodontist, është një program individual higjienë për kujdesin e PR dhe protezave dhe monitorojë periodikisht zbatimin e tij.
  Prandaj, është e rëndësishme të dihet që nga mjetet në dispozicion të higjienës orale individuale mund dhe duhet të përdoret.